reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pracujące mamuśki

Drogie przyszłe mamy które pracujecie potrzebuje od was pomocy. Jestem teraz na 3 msc umowie która mi się kończy 8.01 i po tem ma być przedłużona na 2,5 roku. Czy jeśli teraz by była konieczność pójścia na chorobowe firma przedłuży mi umowę czy równo z dniem konca umowy zostanę zwolniona? Jak i kiedy mam ich powiadomić o ciąży? Jak to wygląda od strony prawnej ? Proszę o odpowiedź bo z dniem gdy dowiedziałam się o ciąży ta kwestia nie daje mi spać i jestem przez to kłębkiem nerwów.

reklama
Drogie przyszłe mamy które pracujecie potrzebuje od was pomocy. Jestem teraz na 3 msc umowie która mi się kończy 8.01 i po tem ma być przedłużona na 2,5 roku. Czy jeśli teraz by była konieczność pójścia na chorobowe firma przedłuży mi umowę czy równo z dniem konca umowy zostanę zwolniona? Jak i kiedy mam ich powiadomić o ciąży? Jak to wygląda od strony prawnej ? Proszę o odpowiedź bo z dniem gdy dowiedziałam się o ciąży ta kwestia nie daje mi spać i jestem przez to kłębkiem nerwów.
jeśli do dnia końća umowy skończysz 12 tc firma musi przedłużyć Ci umowę do dnia porodu i możesz w tym czasie być na l4 potem normalnie na macierzyński iść - tylko potem problem że nie masz gdzie wracać do pracy... bo nie mają obowiązku Cię przyjąć znów...

Do końca się na tym nie znam ale z przypadków jakie mam w swojej pracy - to jeśli pójdziesz na L4 to będziesz mieć przedłużoną umowę do rozwiązania ciąży bo nie sądzę, żeby pracodawca zawarł z Toba tą 2,5 letnią umowę ( skoro faktycznie Cię nie będzie w pracy).
Tutaj troszkę inaczej jest jeśli jest umowa na okres próbny.

jeśli do dnia końća umowy skończysz 12 tc firma musi przedłużyć Ci umowę do dnia porodu i możesz w tym czasie być na l4 potem normalnie na macierzyński iść - tylko potem problem że nie masz gdzie wracać do pracy... bo nie mają obowiązku Cię przyjąć znów...

W dniu 8.01 właśnie zacznę 12 tc. Jak myślisz kiedy ich najlepiej o tym poinformować. Obawiam się reakcji

Czyli lepiej poczekać do przedłużenia umowy i wtedy ich poinformować?
Lepiej dla Ciebie, bo potem nie mogą Cię do końca umowy zwolnić - jeśli się czujesz dobrze i dajesz radę to pewnie tak będzie najlepiej :) gorzej z tym co sobie pracodawca pomyśli, bo chociaz mamy takie prawa to brak przychylności i gadanie, że tylko dostała umowę juz idzie na l4 niezbyt jest miłe... ale dzidzi najważniejsze więc trzeba się zdystansować :)

Ja również poczekałabym na twoim miejscu do czasu przedłużenia umowy. Rożnie z pracodawcą może być. W drugiej ciąży moja bezpośrednia przełożona jak przyniosłam L4 (wiedziała, że jestem w ciąży wcześniej) to zadzwoniła do mnie do domu i mnie wręcz zwyzywała ale mam nadzieje, że takich osób nie jest za dużo - zauważyłam też że mężczyźni (szefowie) łagodniej patrzą na kobietę ciężarną niż kobiety - które to jednak powinny siebie na wzajem zrozumieć :(

Lepiej dla Ciebie, bo potem nie mogą Cię do końca umowy zwolnić - jeśli się czujesz dobrze i dajesz radę to pewnie tak będzie najlepiej :) gorzej z tym co sobie pracodawca pomyśli, bo chociaz mamy takie prawa to brak przychylności i gadanie, że tylko dostała umowę juz idzie na l4 niezbyt jest miłe... ale dzidzi najważniejsze więc trzeba się zdystansować :)

Dokładnie jak byś mi czytała w myślach tego się obawiam. Ale 1800 zł droga nie chodzi A skoro mam do tego prawo to chciałabym to wykorzystać. Bo nie chce aby czegoś mojemu dziecku zabrakło. Dziękuję Ci za te słowa otuchy bardzo wiele mi dały :)

Ja również poczekałabym na twoim miejscu do czasu przedłużenia umowy. Rożnie z pracodawcą może być. W drugiej ciąży moja bezpośrednia przełożona jak przyniosłam L4 (wiedziała, że jestem w ciąży wcześniej) to zadzwoniła do mnie do domu i mnie wręcz zwyzywała ale mam nadzieje, że takich osób nie jest za dużo - zauważyłam też że mężczyźni (szefowie) łagodniej patrzą na kobietę ciężarną niż kobiety - które to jednak powinny siebie na wzajem zrozumieć :(
Właśnie dokładnie tego się boję tego krzyku. Jestem osobą bardzo denerwująca się. Czasami aż nad wyraz. Ja właśnie posiadam szefa. Mam nadzieję że będzie tak jak mówisz ;)

reklama
Do góry