reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pozytywny test covid poród

reklama
A ja bym chyba odpuściła to testowanie, tylko faktycznie rozejrzała się wokół po szpitalach.
Może być to covid bezobjawowy, więc ja bym nie była pewna, że na 100% chora nie jesteś. A te 400zl się przyda później na dziecko. Zresztą na wynik testu i tak poczekasz pewnie 24h, więc może być zdecydowanie za późno, bo może już być po wszystkim - a i pewności nie ma, czy kolejny wynik będzie negatywny.

Zadzwoń jak @frez.ja1987 radziła do tej fundacji - oni na pewno dadzą Ci wskazówki jak masz postąpić i jakie masz prawa.

Na CC to ty się musisz zgodzić, absolutnie tego nie rób, bo nie ma żadnych zaleceń, żeby robić CC przy chorobie. W dodatku nie mogą zabrać ci dziecka, sama się tego bałam i miałam przy sobie oświadczenia odnośnie braku zgody na izolacje noworodka ode mnie. Fundacja rodzić po ludzku ci wszystko wytłumaczy, a ty walcz o swoje !

Dzień dobry,
dziękuję za kontakt z Fundacją. Nie ukrywam, że dostajemy mnóstwo maili od zaniepokojonych rodziców, którzy boją się izolacji noworodka w przypadku podejrzenia zakażenia COVID-19.

Jeśli zarówno Pani, jak i Pani dziecko będzie w stabilnym stanie psychofizycznym, nie ma przeszkód aby wypisała Pani siebie i dziecko na żądanie. Szpital nie może w tym zakresie wprowadzać żadnych ograniczeń. Jako Fundacja stoimy na stanowisku, że próby izolacji bądź uniemożliwianie wypisu dziecka na żądanie stanowią próby bezprawnego ograniczenia praw rodzicielskich i nie powinny mieć miejsca. Zalecenia konsultantów krajowych w tym zakresie są jasne: wypis do domu zależy od decyzji matki, pisałyśmy o tym na naszej stronie: Link do: Nowe zalecenia konsultantów - wypis do domu zależy od decyzji matki

Jeśli jednak szpital sprawia w tym zakresie trudności, warto posiłkować się procedurą opisaną na naszej stronie: Link do: Odmowa wypisu dziecka ze szpitala w sytuacji zakażenia matki COVID-19

Warto jeszcze przed porodem podpisać oświadczenie o nie wyrażeniu zgody na izolację z dzieckiem. Oświadczenie najlepiej podpisać w dwóch egzemplarzach: jeden dołączyć do dokumentacji medycznej, na drugim żądać od osoby przyjmującej do szpitala podpisania się i wskazania, że oświadczenie zostało odebrane. Taki egzemplarz proszę zachować dla siebie. Wzór oświadczenia znajdzie Pani pod tym linkiem: Link do: Oświadczenie matki w sprawie opieki na dzieckiem w sytuacji zakażenia koronawirusem

Takiego maila dostałam od Fundacji Rodzić po ludzku. Jestem dopiero w połowie ciąży, ale szpital, w którym muszę rodzić jest znany z podłego traktowania położnic, więc chciałam się przygotować. Uszy do góry i się nie poddawaj! ❤️

Dzień dobry,
dziękuję za kontakt z Fundacją. Nie ukrywam, że dostajemy mnóstwo maili od zaniepokojonych rodziców, którzy boją się izolacji noworodka w przypadku podejrzenia zakażenia COVID-19.

Jeśli zarówno Pani, jak i Pani dziecko będzie w stabilnym stanie psychofizycznym, nie ma przeszkód aby wypisała Pani siebie i dziecko na żądanie. Szpital nie może w tym zakresie wprowadzać żadnych ograniczeń. Jako Fundacja stoimy na stanowisku, że próby izolacji bądź uniemożliwianie wypisu dziecka na żądanie stanowią próby bezprawnego ograniczenia praw rodzicielskich i nie powinny mieć miejsca. Zalecenia konsultantów krajowych w tym zakresie są jasne: wypis do domu zależy od decyzji matki, pisałyśmy o tym na naszej stronie: Link do: Nowe zalecenia konsultantów - wypis do domu zależy od decyzji matki

Jeśli jednak szpital sprawia w tym zakresie trudności, warto posiłkować się procedurą opisaną na naszej stronie: Link do: Odmowa wypisu dziecka ze szpitala w sytuacji zakażenia matki COVID-19

Warto jeszcze przed porodem podpisać oświadczenie o nie wyrażeniu zgody na izolację z dzieckiem. Oświadczenie najlepiej podpisać w dwóch egzemplarzach: jeden dołączyć do dokumentacji medycznej, na drugim żądać od osoby przyjmującej do szpitala podpisania się i wskazania, że oświadczenie zostało odebrane. Taki egzemplarz proszę zachować dla siebie. Wzór oświadczenia znajdzie Pani pod tym linkiem: Link do: Oświadczenie matki w sprawie opieki na dzieckiem w sytuacji zakażenia koronawirusem

Takiego maila dostałam od Fundacji Rodzić po ludzku. Jestem dopiero w połowie ciąży, ale szpital, w którym muszę rodzić jest znany z podłego traktowania położnic, więc chciałam się przygotować. Uszy do góry i się nie poddawaj! ❤️
Fajnie ze sie podzielilas takimi informacjami, napewno niejednej przyszlej mamie sie to przyda i nie bedzie musiala sama sie dowiadywac na szybko. Oby jak najwieksza liczba osob to przeczytala i zdjela z siebie chociaz ten jeden stres zwiazany z porodem i szpitalem.

Fajnie ze sie podzielilas takimi informacjami, napewno niejednej przyszlej mamie sie to przyda i nie bedzie musiala sama sie dowiadywac na szybko. Oby jak najwieksza liczba osob to przeczytala i zdjela z siebie chociaz ten jeden stres zwiazany z porodem i szpitalem.
Jasne :) Jeśli choć jedna osoba zastosuje te porady, które wkleiłam i wyjdzie z maluchem razem ze szpitala, to będę szczęśliwa. To, co wyprawiają z kobietami w imię walki z kowidem jest nieludzkie. Trzymaj się ciepło 😘

Jasne :) Jeśli choć jedna osoba zastosuje te porady, które wkleiłam i wyjdzie z maluchem razem ze szpitala, to będę szczęśliwa. To, co wyprawiają z kobietami w imię walki z kowidem jest nieludzkie. Trzymaj się ciepło 😘
Właśnie to oświadczenie miałam przy sobie w razie gdyby mi wyszedł test pozytywny. Super , że się tym podzieliłas, nie dajmy im odebrać naszych podstawowych praw !

reklama
Właśnie to oświadczenie miałam przy sobie w razie gdyby mi wyszedł test pozytywny. Super , że się tym podzieliłas, nie dajmy im odebrać naszych podstawowych praw !
Ja ich zagryzę po drodze, ale wyjdę z dzieckiem :)
Różne są przypadki, że trzeba malucha zostawić. Moja biedna kuzynka urodziła synka, któremu nie działa jedna nerka :( To oczywiste, że dla jego dobra lepiej, żeby był w szpitalu. Chociaż ona do niego wróciła na drugi dzień w innym mieście. Ale z powodu domniemania zakażeniem czymś takim jak covid? "A huge no-no", jak mawiają Afroamerykanki w serialach :D