Dzień dobry,
dziękuję za kontakt z Fundacją. Nie ukrywam, że dostajemy mnóstwo maili od zaniepokojonych rodziców, którzy boją się izolacji noworodka w przypadku podejrzenia zakażenia COVID-19.
Jeśli zarówno Pani, jak i Pani dziecko będzie w stabilnym stanie psychofizycznym, nie ma przeszkód aby wypisała Pani siebie i dziecko na żądanie. Szpital nie może w tym zakresie wprowadzać żadnych ograniczeń. Jako Fundacja stoimy na stanowisku, że próby izolacji bądź uniemożliwianie wypisu dziecka na żądanie stanowią próby bezprawnego ograniczenia praw rodzicielskich i nie powinny mieć miejsca. Zalecenia konsultantów krajowych w tym zakresie są jasne: wypis do domu zależy od decyzji matki, pisałyśmy o tym na naszej stronie:
Link do: Nowe zalecenia konsultantów - wypis do domu zależy od decyzji matki
Jeśli jednak szpital sprawia w tym zakresie trudności, warto posiłkować się procedurą opisaną na naszej stronie:
Link do: Odmowa wypisu dziecka ze szpitala w sytuacji zakażenia matki COVID-19
Warto jeszcze przed porodem podpisać oświadczenie o nie wyrażeniu zgody na izolację z dzieckiem. Oświadczenie najlepiej podpisać w dwóch egzemplarzach: jeden dołączyć do dokumentacji medycznej, na drugim żądać od osoby przyjmującej do szpitala podpisania się i wskazania, że oświadczenie zostało odebrane. Taki egzemplarz proszę zachować dla siebie. Wzór oświadczenia znajdzie Pani pod tym linkiem:
Link do: Oświadczenie matki w sprawie opieki na dzieckiem w sytuacji zakażenia koronawirusem
Takiego maila dostałam od Fundacji Rodzić po ludzku. Jestem dopiero w połowie ciąży, ale szpital, w którym muszę rodzić jest znany z podłego traktowania położnic, więc chciałam się przygotować. Uszy do góry i się nie poddawaj!