reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pozytywny test ciążowy

Ja w pierwszej ciąży, gdybyśmy się nie starali z mężem o dziecko to pewnie do 9 tc nie wiedziałabym, że jestem w ciąży. Nie miałam żadnych objawów. A niektóre kobiety, piszą że gdyby nie brak @ to nawet nie wiedziały by o ciąży bo żadnych innych objawów nie miały przez całą ciążę a wszystko rozwijało się prawidłowo.
Spokojnie beta ładnie przyrosła i teraz czekaj na wizytę, ciesz się, że na razie nie masz uciążliwych objawów 🙂
Zastanawiam się czy mój lekarz już coś dojrzy w czwartek ;)

reklama
Zastanawiam się czy mój lekarz już coś dojrzy w czwartek ;)
Jeśli ma dobry sprzęt to tak. Jest szansa, że będzie pęcherzyk albo nawet coś więcej. U mnie zarodek z serduszkiem pojawił się dopiero w 8 tc i to w obydwu ciążach tak było, więc jeśli będzie tylko pusty pęcherzyk to też nic się nie stresuj i poczekaj na następną wizytę. Powodzenia i dużo zdrówka dla Was🙂

A czy jest szansa myślisz w takim przypadku dostać już L4 ciążowe? Nie pytam dlatego, że nie chce mi się chodzić do pracy czy coś w stylu, poprostu mam teraz bardzo stresujący i ciężki okres w pracy i nie chciałabym ryzykować ;(

A czy jest szansa myślisz w takim przypadku dostać już L4 ciążowe? Nie pytam dlatego, że nie chce mi się chodzić do pracy czy coś w stylu, poprostu mam teraz bardzo stresujący i ciężki okres w pracy i nie chciałabym ryzykować ;(
Ja w pierwszej ciąży dostałam na dwa tygodnie do następnej wizyty, gdzie miałam tylko pusty pęcherzyk. Wiem, że nie powinno to tak wyglądać ale mam pracę fizyczną. A teraz byłam końcówce rodzicielskiego więc nie prosiłam nawet o L4

A teraz żeby nie było, niestety ale mam wskazania do L4 już nie będę się rozpisywać jakie.

O tym czy są wskazania do L4 decyduje lekarz. Ciąża nie jest wskazaniem, a stany z nią związane. Kod literowy B na L4 zależy od lekarza na tym etapie. Jeśli będą wskazania może też wystawić L4 zwykłe. Zastanów się czy chcesz żeby na tym etapie pracodawca wiedział o ciąży, bo kod literowy B będzie widoczny dla pracodawcy przy zwolnieniu.

O tym czy są wskazania do L4 decyduje lekarz. Ciąża nie jest wskazaniem, a stany z nią związane. Kod literowy B na L4 zależy od lekarza na tym etapie. Jeśli będą wskazania może też wystawić L4 zwykłe. Zastanów się czy chcesz żeby na tym etapie pracodawca wiedział o ciąży, bo kod literowy B będzie widoczny dla pracodawcy przy zwolnieniu.
A czy da się potem zwykłe L4 zamienić na to z literką B? Bo jakby chodzi tu też trochę o wypłatę, w obecnych czasach to każdy grosz się liczy :) oczywiście zdrowie dziecka najważniejsze

Stres w pracy nie jest jako tako wskazaniem do chorobowego z kodem B. Możesz otrzymać zwykle zwolnienie jeżeli czujesz wypalenie zawodowe lub przewlekły stres w pracy. A chorobowe z kodem B możesz dostać wtedy gdy dolegliwości związane są z Twoim stanem lub zagrażają mu.

reklama
To prawda. Ja np. poprosiłam żeby to pierwsze było bez kodu B. Wolałam mieć mniej płatne ale w pracy przynajmniej nie wiedzieli od razu i nie było niepotrzebnego gadania.

Do góry