reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poza granicami kraju- czyli Marcjanki tu i tam :)

no to jesli masz taka wysoka bariere to tez sie mozemy starac bo poprzednia to taka nijaka dla nas byla...any way... to kiedy sie mozna zaczac starac o ten chtc? jak juz sie dzidzius urodzi bo musi byc na swiecie, tak? i ile trwa tego wyrobienie? bo niby potem na to becikowe to sie ma 3 miechy- to sie zdazy wszystko wyrobic?do 3 miesiecy??

harsz nie wkurzaj sie ze tak pytam ale na serio jestem zielona w tym watku a widze ze ty jestes niezle poinformowana to licze na pomoc;-):-*

reklama
Nie wkurzam sie ;)
Mi sie wydaje, ze oni teraz obnizali cos..ale nie jestem pewna.

Ja CHTC na Olafa pobieram dopiero od kwietnia,wczesniej nie skladalam nigdy.

Tak wiec... jesli chodzi o becikowe, to wysylajac aplikacje mozesz zaznaczyc, ze czekasz na odpowiedz w sprawie CHTC. A na CHTC mozesz z kolei zaznaczyc, ze czekasz na decyzje dotyczaca CHB.
Liczy sie data rozpoczecia calej procedury,wiec nawet jesli przekroczy 3 miesiace, kase dostaniesz.

Ja na waszym miejscu zarejestrowalabym dziecko jak najszybciej w register office (biorac od razu 2 kopie aktu urodzenia), pozniej wyslalabym podanie o Child Benefit,bo na to sie dlugo czeka.
W tym samym czasie podania o CHTC i SSMG.
Child Tax credit dostaje sie bardzo szybko, oczywiscie jezeli ma sie papiery ok. Podobno na SSMG tez nie trzeba dlugo czekac..No, ale slyszec o tym, a doswiadczyc to co innego ;)

Harsh a orientujesz sie czy skladajac papiery na chb i chtc oni chca nip i miejca pracy z polski? Tak mi cos kolezanka wspominala..., ze czekalam 5 miesiecy bo chcieli ja w Pl sprawdzic, zaznaczam, ze ona w Uk siedzi od 6 lat...

Jestem pewna, ze skladajac child benefit musisz podac NIP i oni wysylaja zapytanie do Polskich urzedow, bo sprawdzaja czy nie pobierasz nic w PL.
Ale nie wiem jak to jest z dziecmi urodzonymi w UK i nigdy UK nie opuszczajacymi. Bo Olo urodzil sie tu i wyjechalismy po pewnym czasie...Wydaje mi sie, ze moja znajoma pisala o jakis ulatwieniach,ale nie powiem na 100% znow.
(jakby co to ja czekalam od marca/kwietnia do pazdziernika, a oni maja 26 tyg na rozpatrzenie).
Przy CHTC robia inaczej, musisz tylko pokazac dowody tego,ze pracujesz etc...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Pinka ale to na jakiej podstawie to sprawdzili skoro nipu nie brali? Ja nawet nazwiska w skarbowce nie zmeinilam po slubie... to nie wiem jak beda chcieli to sprawdzic

a wiecie co?

wyjde z tematu benefitowego...

Znacie moze jakies dobre firmy przewozowe? Moja mama chce mi dac kilka rzeczy, ktore zostaly po Olafie, a nie ufam kazdej wyszukanej w necie. Wiadomo, zalezy mi na tych typu kg za funciaka... I musi wyjechac z wielkopolski paczka.

reklama
Harsh- mój mąż ma numer tel do firmy która sie nazywa Guliwer o ile dobrze pamietam sprawdzona firma zabiera paczki z domu i zawozi pod dom jak wróci to wezme ten numer od niego i ci dam zadzwonisz sobie

Do góry