reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Powrót do Polski

kasiawilde

Fanka BB :)
Miasto
pod lasem :)
hej hej,

chciałabym zacząć nowy temat bo jakoś nie mogę znaleźć potrzebnych mi informacji... ale może najpierw mały opis sytuacji:
Jestem w ciąży i planuję powrót do Polski, poród w Polsce i spędzenie tam całego maternity leave (czyli w moim przypadku do kwietnia 2012) i prawdopodobnie już nie będę wracać potem do UK.

Mam już kartę EHIC, teraz staram się o S2 (stare E112) i teraz nie wiem co dalej?

Czy mogę rodzić w półprywatnej klinice w Polsce, gdzie pacjent pokrywa 1/3 kosztów porodu i potem te pieniądze zwróci mi NHS?
Wiem, że S2 pokrywa opiekę poporodową do 15 tyg. potem to już idzie z karty EHIC, no i właśnie nie wiem co w takim przypadku dzieje się ze szczepieniami? Jakim trybem powinnam iść (polskim czy angielskim)? Czy NHS zwróci mi za ewentualne dodatkowe szczepienia?

Proszę o wszystkie rady, szczególnie jeśli ktoś był lub jest w podobnej sytuacji. Nie wiem jak to ugryźć bo w Polsce nie będę mieć ubezp. z NFZ, bo dalej legalnie do kwietnia 2012 jestem zatrudniona w UK. Moja położna nie ma zielonego pojęcia o czym mówię ;) Z góry dziękuję!

reklama
myślę, że nie było by łatwiej w moim przypadku.. później z dzieckiem było by to trudniej zorganizować, wszystko by się przedłużało o sprawy takie jak wyrobienie paszportu dla dziecka itp. a ja decyzję o powrocie miałam już dawno podjętą, sprawa bejbika tylko ją trochę przyśpieszyła :)

W polsce maja bardzo male pojecie o tej karcie i na kazdym kroku bedziesz miala problemy. Skoro zjezdzasz do Pl na dlugo przed porodem to moze na miejscu juz dopytasz jak to masz zrobic.
Albo
przejdz sie do Citizens Advice Burneu, mysle ze tam beda wiedziec wiecej niz polozna.

Aha za szczepienia ci nie zwroca bo skoro formalnie "jestes" w UK to tutaj one na Ciebie beda czekac.

Wiem bo kiedys z mlodym jechalam na dlugo do PL i mialy ominac mnie szczepienia i chcialam je zrobic w PL. Niestety nie dalo sie.

Wiec mysle ze najrozsadniej bedzie jak zarejestrujesz sie w NFZ zaraz po przyjezdzie. Oni i tak nie beda mieli o Tobie zadnych danych stad.

Wogole to bedziesz miala troche skomplikowane bo w PL nie beda mieli Twojej karty ciazy a tutaj znowu ciezarna nagle im zniknie. Nie wiem czy nie bedziesz musiala po porodzie i tak tu zawitac zeby wszystko pozamykac...

Ja Ci duzo w tej kwestii nie pomoge, ale mam mala uwage odnosnie karty EHIC. Wg mnie to nieprawda ze maja male pojecie. W wakacje bylam w PL, bez problemu dostalam sie do lekarza w przychodni (bez zadnych zlaman i awaryjnych sytuacji). Moje dziecko z kolei bylo w szpitalu, tez na ta karte i tez zero problemow, zero pytan, wszystko ladnie i sprawnie.
I nie wiem jak to sie ma do szczepien, ale kiedy moja corka trafila do szpitala nie mialam jeszcze jej karty EHIC. Nie wiedzialam czy zdazy dojsc, wiec pielegniarka radzila mi sprobowac wyrobic szybko PESEL, wtedy leczenie dziecka i pobyt w szpitalu beda bezplatne.

asiunia to nie jest tak, że ja formalnie dalej jestem w UK, mój pracodawca wie, że wyjeżdżam do Pl, będzie tylko czekać na info czy wracam czy nie... położna również jest poinformowana kiedy co i jak, poza tym ta forma S2 to pozwolenie od NHS na kontynuację leczenie i poród w Polsce (plus opieka 15 tyg. po porodzie)

zytasia z tego co się zorientowałam to z kartą EHIC to trochę jak na loterii, czasem akceptują bez problemów, a czasem robią problemy duże, ale dziękuję za info o tym, żeby jak najszybciej wyrobić dziecku pesel, na pewno się tym zajmę

dzięki za sugestie dziewczyny!

kasiawilde ja Ci nie pomoge bo sie nie znam ale chcialam zapytac czemu wracasz do Pl?? czysta ciekawosc bo z tego co widze w Tv nie dzieje sie dobrze w naszej ojczyznie...

wracam, bo nigdy nie chciałam mieszkać zagranicą, miałam spędzić tu max 2 lata, już minęły 3... jestem silnie związana z rodziną i chcę mieć ich już blisko, chcę, żeby moje dziecko znało swoich dziadków, dla mnie rodzina zawsze stała na pierwszym miejscu, a poza tym tutaj nic mnie nie trzyma :) tzn jest łatwiej, swoją pracę nawet lubię ale myślę, że już więcej z niej nie wyciągnę... chcę spróbować żyć normalnie w Polsce, a jeśli się nie uda to wiem, że tutaj też zawsze mogę wrócić

reklama
Jeżeli chodzi o szczepienia to ja jestem w temacie :tak::tak: mieszkam w UK od 3 lat i tutaj jestem ubezpieczona. w Polsce nie mam ubezpieczenia. W maju wracam do Polski na stałe. Od początku mojego pobytu wiedziałam, że 2011 roku wracam do Polski, i dlatego szczepiłam syna cały czas według polskiego kalendarza szczepień. Nigdy nie miałam z tym problemu :no: ani tutaj, ani w PL.

Jeżeli ktoś Wam robi problemy, to tylko dlatego, że jest nie doinformowany. Dowiadywałam się bardzo dokładnie i wiem, że posiadając ubezpieczenie z jakiegokolwiek kraju UE na spokojnie można z niego korzystać w Polsce :tak: Nikt nie ma prawa Wam tego odmówić :no:

Do góry