Cześć dziewczyny, w 28tc podczas USG stwierdzono u mojej dzidzi jednostronne poszerzenie lewej komory bocznej (róg tylny) w mózgu - 11mm, norma jest do 10mm. Spodziewam się dziewczynki, u chłopców norma jest nawet do 12mm. W 34tc poszerzenie zwiększyło się do 13mm. Byłam na dodatkowym USG u perinatologa, który ocenił, że jest to anomalia izolowana (reszta struktur mózgowia wygląda na prawidłową) i zalecił USG główki po porodzie. Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Czy ta anomalia pogłębiała się? Jak wpływała na dalszy rozwój?
reklama
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie jestem w stanie funkcjonować normalnie.Hej! 11 mm to nie jest tragedia. U chłopców przyjmuje się nawet nieoficjalnie normy do 12-13 mm. U nas było tak samo (ale córka). Możesz poczekać do kontroli, bo to może samoistnie się wyrównać. Albo możesz poszukać badania neurosonografia (tylko u polecanego specjalisty w swoim mieście!). To jest szczegółowe badanie mózgu dziecka. Jak wszystkie pozostałe parametry i budowa będą w normie to najpewniej to u Was przejściowe albo taka anatomia. Głowa do góry, byłam w tym samym miejscu w maju!
Przejrzałam wszystkie możliwe badania i wyniki były perfekcyjne. Nie wiem dlaczego poszerza się ten róg. W moim mieście nie ma szans dostać się do dobrego specjalisty na takie szczegółowe badanie. Dzwoniłam dalej i też kaplica z terminami, okres świąteczny i ciężko kogokolwiek znajść.
Jestem tak roztrzęsiona że nie mogę sobie sama ze soba poradzić.
Jak się u Was skończyło?
Zaczęło się zmniejszać ? Na jakim etapie ?
reklama
bleucoco
Fanka BB :)
Powyżej jest nasza historia i wszystko opisane Na drugim badaniu kontrolnym rogi tylne się wyrównały, neurosonografia wyszła bez zarzutu. Po porodzie została delikatna asymetria komór. Taka uroda córki, nie ma to znaczenia diagnostycznego. Bobas jest zdrowy i rozwija się super.Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie jestem w stanie funkcjonować normalnie.
Przejrzałam wszystkie możliwe badania i wyniki były perfekcyjne. Nie wiem dlaczego poszerza się ten róg. W moim mieście nie ma szans dostać się do dobrego specjalisty na takie szczegółowe badanie. Dzwoniłam dalej i też kaplica z terminami, okres świąteczny i ciężko kogokolwiek znajść.
Jestem tak roztrzęsiona że nie mogę sobie sama ze soba poradzić.
Jak się u Was skończyło?
Zaczęło się zmniejszać ? Na jakim etapie ?
Faktycznie, przepraszam. Nerwy i nie pokojarzylam po nazwie użytkownika. Cieszę się, że u was tak pięknie wszystko się skończyło i modle by nasz syn był zdrowy. Tak się boję, że nie jestem w stanie tego opisać. Będę miała straszne święta. Próbowałam nas umówić na badania - ale w tym czasie to graniczy z cudem.Powyżej jest nasza historia i wszystko opisane Na drugim badaniu kontrolnym rogi tylne się wyrównały, neurosonografia wyszła bez zarzutu. Po porodzie została delikatna asymetria komór. Taka uroda córki, nie ma to znaczenia diagnostycznego. Bobas jest zdrowy i rozwija się super.
bleucoco
Fanka BB :)
Wiem, to jest trudny czas. Mi pomagało czytanie dobrych historii. Na badanie czekałam tydzień i to były dni wyjęte z życia. A to tylko 7 dni… Ale to minęło i mogłam dalej cieszyć się ciążą. Postaraj się być dobrej myśli, wiem co czujeszFaktycznie, przepraszam. Nerwy i nie pokojarzylam po nazwie użytkownika. Cieszę się, że u was tak pięknie wszystko się skończyło i modle by nasz syn był zdrowy. Tak się boję, że nie jestem w stanie tego opisać. Będę miała straszne święta. Próbowałam nas umówić na badania - ale w tym czasie to graniczy z cudem.
Podziel się: