reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

poszerzenie komory bocznej u płodu w badaniu USG

Inka123

Zaangażowana w BB
Cześć dziewczyny, w 28tc podczas USG stwierdzono u mojej dzidzi jednostronne poszerzenie lewej komory bocznej (róg tylny) w mózgu - 11mm, norma jest do 10mm. Spodziewam się dziewczynki, u chłopców norma jest nawet do 12mm. W 34tc poszerzenie zwiększyło się do 13mm. Byłam na dodatkowym USG u perinatologa, który ocenił, że jest to anomalia izolowana (reszta struktur mózgowia wygląda na prawidłową) i zalecił USG główki po porodzie. Czy któraś z Was miała podobny przypadek? Czy ta anomalia pogłębiała się? Jak wpływała na dalszy rozwój?

reklama
Właśnie próbuje się dodzwonić do rejestracji tam do Krakowa ale póki co cisza, polecono Mi doktor Rybak i tylko tyle wiem. A co do poszerzenia to usłyszałam tylko że poszerzenie jest o 1,3/1,4 więc myślę że jest 11,4 skoro norma jest do 10mm no to plus te 1,4 o którym mówili to wychodzi 11,4. Nie wiem zbyt wiele bo jak tylko to usłyszałam to po prostu Mi mowę odjęło, chciałam wiedzieć a bałam się pytać i tak naprawdę wyszłam z jedną wielką niewiadomą. 🥺 Ale w razie wu, zapisałam się jeszcze do jednego ginekologa na jutro który jest ponoć najlepszy w Rzeszowie, zobaczymy co On powie
No to podobnie jak u nas, córka miała wpisane w najszerszym miejscu 11 mm, w innych miała np. 10,4-10,7. Sporo zależy też od tego czy w ciągu najbliższych tygodni to będzie rosło, czy malało czy pozostanie bez zmian. Sprawdzanie komór ponowne u ginekologa nie ma sensu. Ja tak wyrzuciłam 400 zł w błoto, żeby „upewnić się”, a drugi świetny lekarz potwierdził mi tylko to poszerzenie i potem i tak za 800 zł robiłam neurosonografię (bo na NFZ w szpitalu termin był za 4-5 tygodni i nie byłam w stanie psychicznie tyle czekać, więc na NFZ zrobiłam tylko kontrolę, bo to ten sam lekarz był co prywatnie do niego poszłam).

reklama
No to podobnie jak u nas, córka miała wpisane w najszerszym miejscu 11 mm, w innych miała np. 10,4-10,7. Sporo zależy też od tego czy w ciągu najbliższych tygodni to będzie rosło, czy malało czy pozostanie bez zmian. Sprawdzanie komór ponowne u ginekologa nie ma sensu. Ja tak wyrzuciłam 400 zł w błoto, żeby „upewnić się”, a drugi świetny lekarz potwierdził mi tylko to poszerzenie i potem i tak za 800 zł robiłam neurosonografię (bo na NFZ w szpitalu termin był za 4-5 tygodni i nie byłam w stanie psychicznie tyle czekać, więc na NFZ zrobiłam tylko kontrolę, bo to ten sam lekarz był co prywatnie do niego poszłam).
Byłam u ginekologa wczoraj, i okazało się że jest 12mm/13mm, ale ginekolog Mnie uspokoił bo powiedział że przepływ w mózgu jest normalny i wstępnie wykluczył wodogłowie plus jeszcze stwierdził że pozatym poszerzeniem z główką jest okej. Ja jestem zapisana na 20 grudnia do Krakowa na tą neurosonografie na NFZ, myślę że jak na fundusz to i tak dość szybko się dostałam, no i w między czasie, bo 17 grudnia mam jeszcze zwykłą kontrolę u ginekologa więc ten miesiąc jestem cały czas pod obserwacją gdyby coś się działo. Chce mieć już te badania za Sobą bo zwariuje..

Byłam u ginekologa wczoraj, i okazało się że jest 12mm/13mm, ale ginekolog Mnie uspokoił bo powiedział że przepływ w mózgu jest normalny i wstępnie wykluczył wodogłowie plus jeszcze stwierdził że pozatym poszerzeniem z główką jest okej. Ja jestem zapisana na 20 grudnia do Krakowa na tą neurosonografie na NFZ, myślę że jak na fundusz to i tak dość szybko się dostałam, no i w między czasie, bo 17 grudnia mam jeszcze zwykłą kontrolę u ginekologa więc ten miesiąc jestem cały czas pod obserwacją gdyby coś się działo. Chce mieć już te badania za Sobą bo zwariuje..
No to pewnie, zaczekaj do 20.12. Ginekolog też może w międzyczasie sprawdzić czy poszerzenie się nie powiększa. 12-13 mm to jeszcze daleko do wodogłowia. A masz synka czy córkę? Bo u chłopców często te komory są szersze do 13 mm nawet.

No to pewnie, zaczekaj do 20.12. Ginekolog też może w międzyczasie sprawdzić czy poszerzenie się nie powiększa. 12-13 mm to jeszcze daleko do wodogłowia. A masz synka czy córkę? Bo u chłopców często te komory są szersze do 13 mm nawet.
Czytałam właśnie że u chłopców ten zakres jest inny. Ja mam córeczkę.. staram się być dobrej myśli ale momentami strach Mnie paraliżuje jak zaczynam rozmyślać co będzie dalej. Czekam na tą neurosonografie jak na zbawienie a z drugiej strony cholernie się boje bo wiem że od tego badania zależy cała diagnoza..

Czytałam właśnie że u chłopców ten zakres jest inny. Ja mam córeczkę.. staram się być dobrej myśli ale momentami strach Mnie paraliżuje jak zaczynam rozmyślać co będzie dalej. Czekam na tą neurosonografie jak na zbawienie a z drugiej strony cholernie się boje bo wiem że od tego badania zależy cała diagnoza..
Wiem, do czasu badania będzie ten stres, ale postaraj się być dobrej myśli, bo jeśli wszystko inne jest w normie u dzidziusia, to nie ma dużych szans na to, że to poszerzenie wynika z jakichś nieprawidłowości.

Wiem, do czasu badania będzie ten stres, ale postaraj się być dobrej myśli, bo jeśli wszystko inne jest w normie u dzidziusia, to nie ma dużych szans na to, że to poszerzenie wynika z jakichś nieprawidłowości.
Dziękuję bardzo za te wszystkie słowa, naprawdę.. jak trafiłam na to forum miałam marne nadzieję że ktoś Mi odpisze, w końcu posty tutaj są z przed czterech lat lub nawet wcześniej. Jestem bardzo wdzięczna. W sumie u Nas pierwsze badania prenatalne wyszły wzorowo, połówkowe również tylko właśnie wtedy ta komora miała 8,8mm ale to była norma, górna granica ale w normie. No i właśnie na ostatniej kontroli wyszło to poszerzenie do 12/13mm ale nadal poza tą zmianą nie widać nic więcej.. więc pozostaje czekać..

Dziękuję bardzo za te wszystkie słowa, naprawdę.. jak trafiłam na to forum miałam marne nadzieję że ktoś Mi odpisze, w końcu posty tutaj są z przed czterech lat lub nawet wcześniej. Jestem bardzo wdzięczna. W sumie u Nas pierwsze badania prenatalne wyszły wzorowo, połówkowe również tylko właśnie wtedy ta komora miała 8,8mm ale to była norma, górna granica ale w normie. No i właśnie na ostatniej kontroli wyszło to poszerzenie do 12/13mm ale nadal poza tą zmianą nie widać nic więcej.. więc pozostaje czekać..
U córki też wszystko wzorowo i dopiero na usg III trymestru takie poszerzenie, po chyba 5 tygodniach ani śladu :) Bądź dobrej myśli, skoro cała reszta jest ok i daj znać po neuro :)

Cześć kobiety, trafiłam do was z tym samym problemem. Nie mogę się od wczoraj uspokoić. Mam za sobą nieprzespaną noc i ocean łez.
W 21 tyg róg komory bocznej lewej 7.8 nikt nic nie zalecił.
Do wczoraj nie usłyszałam o żadnych nieprawidłowościach. Wczoraj 11mm.
Mam czekać do kolejnej wizyty 4.01. Termin mam na luty.
Jestem przerażona tak bardzo, ze nie jestem w stanie tego opisać. Czy powinnam sama szukać jakiś badań ?

Jestem w 31+3 tyg ciąży z synkiem.
Jedyne powikłanie to cukrzyca ciążowa na insulinie.

reklama
Cześć kobiety, trafiłam do was z tym samym problemem. Nie mogę się od wczoraj uspokoić. Mam za sobą nieprzespaną noc i ocean łez.
W 21 tyg róg komory bocznej lewej 7.8 nikt nic nie zalecił.
Do wczoraj nie usłyszałam o żadnych nieprawidłowościach. Wczoraj 11mm.
Mam czekać do kolejnej wizyty 4.01. Termin mam na luty.
Jestem przerażona tak bardzo, ze nie jestem w stanie tego opisać. Czy powinnam sama szukać jakiś badań ?

Jestem w 31+3 tyg ciąży z synkiem.
Jedyne powikłanie to cukrzyca ciążowa na insulinie.
Hej! 11 mm to nie jest tragedia. U chłopców przyjmuje się nawet nieoficjalnie normy do 12-13 mm. U nas było tak samo (ale córka). Możesz poczekać do kontroli, bo to może samoistnie się wyrównać. Albo możesz poszukać badania neurosonografia (tylko u polecanego specjalisty w swoim mieście!). To jest szczegółowe badanie mózgu dziecka. Jak wszystkie pozostałe parametry i budowa będą w normie to najpewniej to u Was przejściowe albo taka anatomia. Głowa do góry, byłam w tym samym miejscu w maju! :)

Do góry