reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Postępy naszych pociech

reklama
Iga ze spaniem- porazkowo... dalej usypia tylko ze mną, i nad ranem to się tak przytula, że czasem oddychać nie mogę..:-(a jak wstanę, tak jak dzisiaj wcześniej, to ona tez się momentalnie budzi:wściekła/y:
za to z gadaniem - rewalacja... zaczyna powoli odmieniać wyrazy, oczywiście czsem się myli i jest to słodkie np. pociąg pojechała.
lubi wierszyki i dość szybko jej wchodzą do głowy, tyle że czasem wprowadza drobne zmiany typu "przyszedł kotek, wypił ...piwo" zamiast mleczko oczywiście:-D

ostatnio było niezła akcja z aniołami. tatuś jej przywiesił aniołki nad łóżkiem. łaziła i z mocno zatroskana miną jęczała - chore, chore anioły. no to wyciągam z niej o co chodzi, czemu chore. no i okazało się, że na bosaka są anioły "nie mamy bucików, nie mamy kajpetek,na bosiaka, choje anioły":-):-)a jak się zatnie, to gada cały czas jak nakręcona. jeszcze w nocy jęczała o aniołach, a rano obudziła się krzycząc "anioły!!!! oćcie do mnie sibko"

Maja na szczęście usypia sama w swoim łóżku w swoim pokoju i śpi całą noc.
Chociaż wieczorem jak nie jest do końca w nastroju do spania negocjuje różne czynności. ostatnio próbowała wymusić dodatkowe mycie zębów...
Po przebudzeniu odlicza kaczki na ścianie - jedna druga, trzecia, osiem.
jak kaczki odliczy zaczyna się ostatnio przywoływanie rodziców na powitalny rytułał czyli obcałowywanie Maja przez pręty łóżka. Maja najczęściej leży i woła noga jedna szybko po obcałowaniu nogi jest rozkaz noga druga szybko.

kasianka - ale super są te wasze małe gaduły :-D:-D:-D

Maksa pierwsz zabawna wypowiedź to:

jak mu wieczorem wymieniałam co ma mu się przyśnić i mówiłam: niech ci się przyśni mama, tata, baba, dziadzia - a Maks na to rozmarzony "lody"

Iga ze spaniem- porazkowo... dalej usypia tylko ze mną, i nad ranem to się tak przytula, że czasem oddychać nie mogę..:-(a jak wstanę, tak jak dzisiaj wcześniej, to ona tez się momentalnie budzi:wściekła/y:
u nas niestety to samo .....
Lena tez liczy... a najlepiej jej wychodzi trz,a juz w ogole jak ktos pyta np ile masz lat mowi trzy a pokazuje dwa ogolnie jak slyszy slowo ile (ile chcesz pieniedzy ile cukru itp uslyszane gdzies obok niekoniecznie do niej) krzyczy trzy :confused::-D
rewelacyjnie wychodzi jej slowao "gowno" uslyszane a propo niespodzianki pod butem, kupka siku odejdz otworz chodz zjezdzaj siadaj trzymaj stoj choc tu tam itd osoby patrzace z zewnatrz na nia nie wierza ze ma 1,5 roku pod wzgledem mowy jak i wzrostu......

Ola od tygodnia tez juz mowi zdaniami, np. "Mamo daj kjosiek" (czyli mamo daj klocek), "Baba ciukaj" (Bajka szukaj - to do psa), "tata piś" (tata śpi), "Misiak ziagaj bibip" (Slimak uważaj samochód), "dzidzia paka" (dzidziuś placze), "Nie ma oga nie ma dym" (nie ma ognia nie ma dymu)
Dzis nowości:
-"Kupa byja tam" (kupa byla tam- pokazujac psia kupe z tylu za wozkiem na spacerze)
-"Kisia nie paka. Pam ciesi" (kotek nie placze, pan pocieszyl)

Generalnie wszystkie ś na poczatku wyrazów przestawia na koniec i stad :piś to śpi, a mieś to smieci.

reklama
pozostajac w temacie usypiania dzis Lena przed snam zawsze gdy mialalm nadzieje ze juz zasnela zaczynala spiewac albo "kaczki uuuu" albo "siubidubidu dance" ........
a najlepiej jak budzi sie w nocy i z wyrzutem w glosie mowi "tata ja tata moja" i zabiera M poduszke :happy2::cool:

Do góry