reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Posiłki,zakupy spożywcze,żywienie. PORADY I PRZEPISY

U

usunięty

Gość
To znowu ja😛 dziewczyny jak sobie radzicie z zakupami na kilka dni? Co kupujecie?
Gotujecie na bieżącą? Na dwa dni? Czy poprostu to co akurat macie w lodówce?
Podzielmy się rozwiązaniem na zakupy,pomysłami, przepisami oraz zdjęciami potraw (koniecznie przepis😂)
Ja dzisiaj gotuję fasolkę na dwa dni z tego przepisu Link do: Fasolka po bretońsku
Zakupy robię na kilka dni. Kupuję bułki mrożone do pieczenia(aby codziennie były świeże), oczywiście dużą ilość jajek,jogurty,pizze mrożone. W sumie takie produkty aby te kilka dni mogły poleżeć w lodówce 😉
Jak to wygląda u Was?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
A przepisy na szybki placek z byle czego taki do szklanki mleka na przykład? No i żeby wyszedł bo mistrzem nie jestem jeśli chodzi o pieczenie ciast. Macie jakiś sprawdzony?

Ja się przeprosiłam z ciastami z pudełek...serio.
Lepszy jest kawałek piernika z papierka i szklanka mleka UHT niż samo tylko świeże powietrze...
Przeprosilam się tez z sosami w sloikach i torebkach. Można sobie zdrowo się odżywiać jak się ma co i gdzie kupić. A nie w momencie w którym na polkach są buraczki w zalewie i winegret.

reklama
Przepis na lody:
1. zgnieść 2 banany, dodać łyżkę masła orzechowego, przełożyć do miseczki,
2. dodać jogurt naturalny grecki i zmieszać , tak aby składniki się rozróżniały a nie polaczyly (powstanie "spirala"), dodatkowo można posypać startą gorzką czekoladą,
3. zamrozić, ale niezbyt długo, by nie były zbyt twarde

Przepis na ciasto jogurtowe:
Składniki:
jajka 3 szt.
cukier trzcinowy 3 łyżki
jogurt naturalny 180 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
skrobia kukurydziana 5 łyżek (pełne czubate)
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżeczki
aromat

1. Jajka zmiksować z cukrem aż zmienią kolor na jasno żółty
2 Dodać jogurt i zmiksować
3 Dodać mąki i proszek do pieczenia oraz kakao zmiksować
4 Na koniec kroplę aromatu, zamiesząc

Przelać do małej keksówki. Piec 40 min w 180 stopniach

edit. aaa i jeszcze do głowy przychodzi mi pieczona owsianka np.:
4 łyżki płatków owsianych
1 mały jogurt
2 żółtka
proszek do pieczenia
Składniki wymieszać, dodać 1 jablko pokrojone w kostkę lub inne owoce wymieszać, dodać pianę z 2 białek. Piec w 180 stopniach 20-30 min

A i jeszcze przypomniał mi się ten przepis. Naprawdę polecam ! W zeszłym tygodniu robiłam takie roladki/Ala zrazy i powiem Wam były pyszne. Również można zrobić na dwa dni😉 i od siebie paprykę dodałam
A widzisz,a ja się zastanawiam co z mięsa mielonego!dzięki za pomysł

Z puszek proponuję Wam zupę meksykańską. Puszka kukurydzy, pomidorów i czerwonej fasoli. Do tego mięso mielone, a jak nie macie to podsmażoną kiełbasę. Doprawić czym kto lubi 😉 my jemy z grzankami z chleba i żółtego sera lub mozzarelli. Można dodać też do tej zupy ziemniaki - będzie bardziej syta.

Mi się przypomniały dwa szybkie desery

Herbatniki z budyniem:
dno formy wykładasz herbatnikami i na ułożone herbatniki nakładasz budyń (musi być gęsty), wykonujesz czynność do dwóch warstw, na samą górę ułożonych herbatników polej polewe bądź roztopioną czekolade,odstaw do lodówki i gotowe

Delicje z galaretce:
Ułóż delicje w formie obok siebie,polej galaretką i wstaw w chłodne miejsce.
Przy podaniu udekoruj owocami i bitą śmietaną
Tą galaretkę zawsze w ciepłe dni robię😉 a tutaj przykład z Internetu jak mniej więcej powinno wyglądać.
Są też przepisy z spodem upieczonym ale dla mnie ta wersja jest o wiele prostsza😂 nie potrafię piec biszkoptów 🙄🙄
Ale ja galaretkę w różnej postaci lubię z delicjami,owocami a nawet bez niczego 😉😉

Załączniki

• 4.JPG
    4.JPG
    120,5 KB · Wyświetleń: 63
Mi się przypomniały dwa szybkie desery

Herbatniki z budyniem:
dno formy wykładasz herbatnikami i na ułożone herbatniki nakładasz budyń (musi być gęsty), wykonujesz czynność do dwóch warstw, na samą górę ułożonych herbatników polej polewe bądź roztopioną czekolade,odstaw do lodówki i gotowe

Delicje z galaretce:
Ułóż delicje w formie obok siebie,polej galaretką i wstaw w chłodne miejsce.
Przy podaniu udekoruj owocami i bitą śmietaną
Tą galaretkę zawsze w ciepłe dni robię😉 a tutaj przykład z Internetu jak mniej więcej powinno wyglądać.
Są też przepisy z spodem upieczonym ale dla mnie ta wersja jest o wiele prostsza😂 nie potrafię piec biszkoptów 🙄🙄
Ale ja galaretkę w różnej postaci lubię z delicjami,owocami a nawet bez niczego 😉😉
Ale to są takie gotowe Delicje?

reklama
Do góry