reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

enja mutacja genu MTHFR w genie A i C w obydwu heterozygota na razie dostałam kw foliowy 5mg, o clexane czy acardzie mowil ze jak będę podchodzić do kolejnego in vitra na razie nie ma sensu... homocysteine miałam 6,55 wiec norma i nie kazal mi wlasnie badac tych bialek... przyczepil się do braku hamowania mam 0%... inne przeciwciała mam ok ...ale testu IMK i CBA tez nie mowil mi o tym nawet nie miałam pojęcia o czyms takim... i teraz nie wiem czy jest sens to robic, a jak to się leczy (to IMK i CBA na to tez sa te szczepionki) kazal mi się zastanowić nad szczepieniem a ja już sama nie wiem ale coraz bardziej się zastanawiam nad nimi... komorek NK tez nie kazal mi robic bo powiedział ze na to tez dobre sa szczepionki a ja już glupieje dziekuje kochana za odpowiedz... pewnie tu u was na forum się czegos więcej dowiem :))

jeśli nie mam zadnych przeciwciał to jest sens robic ten test CBA???
jeśli mam brak hamowania (0%) to jest sens robic IMK ???

a CBA to nie jest czasem ten test cytotoksyczny??? bo tam nie stwierdzono mi przeciwciał razem robiłam to z tym testem hamowania... a test IMK tez jest z tym powiązany ??? przepraszam ze tak mecze ale to to jest dla mnie czarna magia jeszcze raz z góry dziekuje za odpowiedz

Ostatnia edycja:
reklama
Kitki dziękuje sedecznie za prywatna wiadomość na temat prolaktyny ;-) , dobra duszyczka jesteś:-)
Ja niestety nie dostałam w końcu żadnego leku, mój gin stwierdził ze nie mogę aż tak panikować ,
bo PRL jest podwyższona, ale mieści się w normach, wiec on nie widzi potrzeby żeby brać lekarstwa.
Po parametrach progesteronu, stwierdził że owu na pewno była, wiec ta PRL nie ma cos się martwic..

No mam mieszane uczucia, niby postanowiłam mu zaufac, bo sama zdaje sobie sprawę, ze mam skłonności do
przesady i postaram się już nie wariować..
Póki co biorę ten ziołowy lek na obniżenie PRL- castangus i pije ziółka ojca sroki, może gdzieś za dwa tygodnie
powtórze tą PRl, mam nadzieje ze wyjdzie trochę niższa..

MiMi, mi się wydaje ze te testy IMK i CBA… przy zerowym hamowaniu , niestety wyjada „ rozjechane”,
Generalnie jedno z drugim jest mocno powiązane, i właśnie na jedno i drugie maja pomóc szczepionki.
Wydaje mi się że póki co nie ma chyba sensu wydawać na te testy, jeśli już wiesz ze hamowanie jest zerowe..

Nasz Malina właśnie na podstawie "skopanych" CBA i IMK zlecał od razu szczepionki, a testy MLR miałyśmy robione dopiero po jednej serii szczepionek.

Ja oczywiście nie chce Cie do niczego namawiać, ale może jak nie masz ANA, to warto rozważyć te szczepionki..

Jeśli chodzi o resztę badań, to niestety prawda jest taka , że co by nam nie wyszło, to leczenie jest zawsze to samo,
Tzn ten sam zestaw leków.. acard, heparyna, duphaston lub luteina.. i w i czasami encorton.
Tzn encorton nie zawsze chcą przepisywać, jeśli w immunologii nic nie wyszło.. więc jeśli nie masz przeciwciał..
może nie będzie potrzebny..
Chociaż w moim przypadku, na komórki NK właśnie encorton ma pomóc.. wiec może warto się pokusić o
to badanie ?

A u kogo się leczysz ??

Tak na prawdę to ciężko cos doradzić, bo ja mogę się wypowiedzieć w związku z tym co czytałam i mam zlecone przy problemach ze stratą ciąż.. nie wiem czy np. komórki NK utrudniają też zajście.. ???

A jesli chodzi o te mutacje, to ja tez jestem posiadaczką ,
na to głownie własnie podwyższony kwas foliowy i witaminy bcomplex..
Generalnie o dziwo prof. Malinowski jakos spacjalnie nie przykłada wagi do tej mutacji.. jeśli homocysteina nie jest podwższona... nawet nie przepsiuje kwasu foliowego na receptę tylko zwykły folik..
Z kolei moj ginekolog od razu przepisał kwas i to 15 mg..
Opowiadał że właśnie prowadzi ciaże kobiety z ta mutacje..
która niestety pierwsza ciaze poroniła, a teraz jest właśnie na kwasie 15 mg i witaminach b..
i ciaza rozwija sie ksiażkowo..
Tak czy siak ten kwas foliowy nam nie zaszkodzi, wiec lepiej dmuchac na zimne i brac zwiększoną dawkę.

Enya no jak ta zdrówko ? bole przeszły ?

Cześć Wam kochane forumowe koleżanki!

Ja na trochę zamilkłam, czekałam na kolejne wyniki.... Wszystkie wyszły negatywne, więc już sama nie wiem gdzie szukać
:confused:
Jutro mam tą wizytę u pani reumatolog i zaraz po wizycie Wam napiszę czego dopatrzyła się w moich badaniach, wynikach... bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia, które to...

Na szczęście po szczepionkach, pobytach w szpitalu, wszystkich zabiegach HIV nie mam... więc jestem szczęśliwa!
:-)

Jeśli chodzi o moje samopoczucie.... jak sinusoida raz jest dobrze, raz miewam takie doły że hej...
Postanowiłam umówić się na wizytę u dietetyka, może zaleci mi dietę o niskim indeksie glikemicznym przy mojej cukrzycy... chociaż wyniki mam książkowe... bo gdzie tu przyczyna????

Pozdrawiam wszystkie ciepło i serdecznie!

fajnie że się odezwałaś Truskaweczko, zastanawiałam się co u Ciebie właśnie:) Daj znać koniecznie co Ci jutro powie ta lekarka.

Ostatnia edycja:
misiejek dziekuje ci slicznie za odpowiedz... na encortonie bylam dosyć długo wiec on nie pomogl transfer nieudany nie doszło nawet do implantacji i lekarz nie kazal robic NK co do tych testow to pewnie dlatego nie kazal ich robic bo hamowanie 0% wiec tak czy tak du.... ANA mam ujemne i reszte przeciwciał odpowiedzialne za ciaze tez ujemna wiec chyba się zdecyduje na te szczepionki... co do mutacji to lekarz tez zabardzo się tym nie przejmuje bo mam homocysteine w normie ale kw foliowy wrazie czego dostałam :)) ja u lek bylam w Lublinie i w Krakowie jeden i drugi mowi o szczepionkach... a ja o nich mało co wiem i może dlatego boje się żeby jeszcze nie zaszkodzily choć chyba gorzej być nie może... i może warto sprobowac przed kolejnym in vitro sama już nie wiem

a sa dziewczyty co szczepionki im pomogly????

mimi - witaj i tutaj :) odpowiedziałam Ci na drugim forum. Wiesz co - ciekawe bo ja czytałam kiedyś artykuł o celiakii i w nim było napisane, że jest ona powodem bezpłodności ale Ty piszesz, że masz wykluczoną... Jak Ci ją wykluczyli?
enya - kciuki za testowanko. A jak ból? Mam nadzieję, że wszystko ok.
katarina - pytałaś o te ANA Przybycienia?

truskaweczko a masz wyniki ana po szczepieniach ?zula tak pytalam mowil zeby sie tym wogole nie przejmowac ze na 1000 pacjentek nic sie nie wydarzylo w sumie niewiem co myslec mowil ze od tarczycy od prob watrobiwych i jeszcze jakis tam moze wyjsc ana wiec dal mi skierowanie na te badania by sprawdzic czy od tego nie mam ana wiec ja kilka cykli na encortonie i szczepienia u maliny jak uskladam kase :)

Hey! Nie robiłam ANA po szczepieniach, ale wydaje mi się, że będę musiała je powtórzyć. Ja u siebie też robiłam Celiaklię( 4 wskaźniki- wszystkie ujemne), robiłam Toxo, Cytomegalię... i chyba różyczkę i Hiv... wszystko negatywne... Nie wiem dlaczego się nie udało...

reklama
zula na tamtym forum tez ci odpisałam heheheh celiakie mi wykluczyli ponieważ typowych objawow nie mam czyli bol brzucha biegunki itp... transglutaminaza wyszla wporzadku wiec to wyklucza CELIAKIE i oczywiście przeciwciała endomysium tez ujemne i dlatego mam wykluczona CELIAKIE calkowicie... a przeciwciałami gladynowymi lekarze się nie przejmują i to nie jest problem który by utudnial zajście w ciaze... oczywiście typowa CELIAKIA owszem ale nie same te przeciwciała gladyniowe... wszystkie pozostale przeciwciała wyszly mi ujemne wiec lekarz przyczepil się do tego braku hamowania (0%) w moim przypadku ponieważ nie ma do czego innego się przyczepić i mysle coraz bardziej nad tymi szczepiakami tymbardziej ze ANA mam ujemne wiec ponoc mogę być szczepiona bez problemu

Do góry