@Doradora ja jestem na świeżo po poronieniu 6 tyg.Hej.. Może z któraś z Was mogłaby mi pomóc... Jestem po 3 poronieniach.. Pierwsze to puste jajo 2 lata temu a dwie kolejne miały miejsce 2 i 1 Msc temu. Były to ciąże biochemiczne.. Żaden lekarz nie wpadł na to żebym wykonała jakiekolwiek badania, aż do tej chwili. Byłam u lekarza który stwierdził że 3 poronienia z. Rzędu to nie przypadek. Zrobił usg i stwierdził dwuroznosc macicy ale nie był przekonany że to może być przyczyną poronien. Zlecił wszystkie badania hormonalne, dziś je zrobiłam na NFZ ponieważ dowiedziałam się że po 3 poronieniach należy mi się nieodpłatne badania. Miałam. Także glukoze..przede mną jeszcze badania u hematologa oraz w poradni genetycznej. Na to również dostałam skierowanie. Jednak dzisiaj dzwoniłam do poradni hematologicznej i najbliższy wolny termin to za 2 Msc. A bardzo chciałabym wiedzieć jaki jest powód moich poronien. Lekarz mówił że dzidzia ma problem żeby się zagnieżdżic więc bardzo możliwe że ma. To związek z krzepliwoscia krwi. Hormony wykonałam na NFZ więc badania hematologiczne wykonam już na własny koszt.. Ale tu pojawia się problem. Nie wiem od. Czego zacząć w tej kwestii. Czy któras z. PAŃ robiła badania w tym kierunku?
Nie mialam strikte zaleconych badan w kierunku hematologii ale w 1 kolejnosci dt zlecila mi:
Immunofenotyp ( tu poziom NK ważny)
Badanie nasienia z fragmetacja dna plemnika
Kwas foliowy
ANA screen ( wiem ze tu dziewczyny robia ANA 1,2,3 ale dopiero jak 1 pozytywna to kolejne)
Homocysteina ( poziom ma wplyw na poronienia)
P/ c przeciwko plemnikom
Do 6 tyg po poronieniu jak najwczesniej robi sie zespol antyfosfolipidowy ( Ty jestes misiac po wiec moze warto dziewczyny podpowiedza)
- antykoagulant tocznia
- p/c przeciwko beta 2 glikoproteinom IgG, IgM
- p/c przeciwko kardiolipinie IgG oraz IgM
Ja bede robic genetyka na nfz czyli kariotypy i trombofilie
Mam 2 synow ostatnio 3 poronienia 2016, 2018 i 2019 w 13 tc wada genetyczna trisomia 18