reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

@dżoasia wskakuj na wątek z IO bo dużo wiesz [emoji4]
A jak samopoczucie ? ;*

@Joemi hej ;* ja miałam anty TG wysokie a teraz badałam i niziutko norma ...
Brałam 5 encortonu jakieś 4 miesiące i chyba po tym bo nie wiem co pomogło
Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom
Zajrzalam tam i pewnie czasem.bede zagladac ale juz nie ogarneeee tylu watkow naraz.zeby a.kazdym byc na biezaco :p tym bardziej ze wrocilam dodo pracy juz. Jak bedziecie czegos potrzebowac to mnie wywoluj:*

reklama
@bobasek1990 , gratuluję Córeczki :) też słyszałam,że dziewczynki są silniejsze.zwiększyłaś w końcu dawkę acardu w związku z wynikami pappy?
Ja mam nawrót mdłości,trochę jestem zdzwiona,bo ostatnio takie konkretne to były w 7tc,potem tylko wymioty. Od 3dni jak mnie najdzie,to kilka h muli.
Tak zwiększyłam jak malina kazał
A powiedz mi co używalas na zimno na ustach w ciąży bo pamiętam że pisałaś akurat mi wyskoczyło

Ostatnia edycja:
Czesc dziewczyny,chcialam napisac odnosnie diety,moja corka jest na diecie bezglutenowej od 7 roku zycia,bo wtedy wykryto u niej celiakie,skazana jest na diete do konca zycia,moj syn ktory ma pol roku,tez moze bedzie chory,oby nie,ale na to wplywu juz nie mam. Jak sie dowiedziałam o chorobie,pomyslalam o matko co ona bedzie jeść ? Nie bylo latwo,8 lat temu polki nie uginaly sie od produktow bezglutenowych,tak jak teraz. Szczerze jaki by chleb nie miala jest okropny,pieczony też,jej kazda maka jest jak maka ziemniczana,tona wyrzuconych zle upieczonych ciastek,nalesniki posklejane,pierogi popekaly i wyplynely. Ale wszystko kwestia czasu,teraz robie swietne pierogi,uszka z jej pasztetem,ciasta kruche z owocami i beza az mnie smakuja,ciagle sie uczę,ale jest coraz lepiej. Zupa zawsze bez maki,gotuje tylko dwa makarony,kluski slaskie,placki ziemniaczane,nawet sosow juz nie zageszczam,tylko daje mnostwo marchwi,i to jest świetny zagestnik,a na snidanie mufinki,z balwitenu,wystarczy upiec,one sa poprostu pyszne. Nasze zycie jest prawie calkiem normalne,jej kotlet piekę jako pierwszy w jej bulce,naprawde nie jest źle. A pizze tez pieke z maki pizzowej z balwitenu,i nie wychodzila mi gdy dawalam drożdże sypkie bezglutenowe,a prawdziwe babuni tez nie maja glutenu,a ciasto rosnie jak tralala!

Dziewczyny tak jak pisalam moja corka ma celiakie,i nie kupuje tylko produktow przekreslonego klosa,bo musialaby nie jesc nawet warzyw mrozonych,rzeczywiscie producenci zabezpieczaja sie wpisem,ze moga byc sladowe ilosci,lub ze w zakladzie jest gluten,bo musza sie zabezpieczyc przed sprawami sadowymi,ze ktos jednak moglby ucierpiec,poprostu zawsze czytam sklad,i uwierzcie,byla badana ciagle w prokocimiu na obecnosc glutenu,i wyniki zawsze swietne,tak jak inne pisza,nie ma co popadac w paranoje,szynki kupuje tylko te suche,ponad 30 zl,one sa bardziej naturalne i nie maja zagestnikow jak mielonki,a z platka takiej firmy sa bezglutenowe,zwyczajne sa bezglutenowe,albo porostu nie maja maki,ja nie daje sie zwarjowac,jest dobrze i to jest najwazniejsze,

@Joaemi właśnie, może tak jak Roxie pisze, te przeciwciała spadły po encortonie? Nie byłam jeszcze u lekarza z tymi ana więc nie wiem czy ktoś będzie mi coś chciał na to dać czy nie
@bentula jesteś doskonałym przykładem że do wszystkiego można się przyzwyczaić ;) super, jak będziemy mieć jakieś pytania, to będziemy pisać ;)

@Joaemi właśnie, może tak jak Roxie pisze, te przeciwciała spadły po encortonie? Nie byłam jeszcze u lekarza z tymi ana więc nie wiem czy ktoś będzie mi coś chciał na to dać czy nie
@bentula jesteś doskonałym przykładem że do wszystkiego można się przyzwyczaić ;) super, jak będziemy mieć jakieś pytania, to będziemy pisać ;)

Encorton zaczelam brac pozniej, wiec moje preciwciala spadly dzieki diecie i suplementom :)

@bertha ja kocham makarony cięzko mi sobie wyobrazić ze mi ich nie będzie brakować ale próbę podjąć chcę
Niby wszystko wiem o zdrowym odżywianiu ale go nie lubię :(
@dżoasia mój przykładowy jadłospis
sniadanie 2 kromki z jakims serem żółtym białym pomidor ogórek rzadko wędlina
2 śniadanie takie jak pierwsze ewentualnie płatki kukurydziane orzechy rodzynki mleko
obiad- makaron z warzywami smażonymi, pierogi leniwe, naleśniki rzadko mięso ziemniaki surówka
kolacja- podobna jak sniadanie plus jakas sałatka- warzywna, nicejska, z łososiem - różnie
Nie lubię ryb tzn jakoś źle je toleruje, za mięsem nie przepadam a na pewno nie kurczak nie cierpię go
I jak tu ruszyć w kierunku niższego IG?
Słodycze nie są dla mnie problemem. Ani cukier. Podejrzewam nietolerancję laktozy a uwielbiam nabiał :(

@iveo małymi kroczkami do celu ja dzisiaj super śniadanko mialam, za makaronami srednio przepadam chyba jestem wyjatkiem mogloby ich nie byc. Natomiast tata mi podrzucil ciasto dzisiaj i bach na drugie zjadlam juz mam wyrzuty sumienia;( Łososia nie polecam jesli staracie sie o dziecko raczej mniejsze rybki moze byc sledz ale nie losos Ja nie lubie szprotow a ponoc sa najzdrowsze

reklama
@bertha ja kocham makarony cięzko mi sobie wyobrazić ze mi ich nie będzie brakować ale próbę podjąć chcę
Niby wszystko wiem o zdrowym odżywianiu ale go nie lubię :(
@dżoasia mój przykładowy jadłospis
sniadanie 2 kromki z jakims serem żółtym białym pomidor ogórek rzadko wędlina
2 śniadanie takie jak pierwsze ewentualnie płatki kukurydziane orzechy rodzynki mleko
obiad- makaron z warzywami smażonymi, pierogi leniwe, naleśniki rzadko mięso ziemniaki surówka
kolacja- podobna jak sniadanie plus jakas sałatka- warzywna, nicejska, z łososiem - różnie
Nie lubię ryb tzn jakoś źle je toleruje, za mięsem nie przepadam a na pewno nie kurczak nie cierpię go
I jak tu ruszyć w kierunku niższego IG?
Słodycze nie są dla mnie problemem. Ani cukier. Podejrzewam nietolerancję laktozy a uwielbiam nabiał :(
@iveo - sniadanie super, zamien tylko chleb zwykly na razowy lub bulke grahamke, ser zolty raczej omijaj, jak bardzo lubisz to czasem zjedz ale czytaj sklad i wybieraj ten z najkrotszym, zwracaj uwage, zeby nie zawieral maltodekstryny (ig 150!!), super są jajka na sniadanie :)
II sniadanie - platki kukurydziane zamien na owsiane/orkiszowe/zytnie/gryczane. Rodzynki na morwę suszoną. Jesli slodzisz to nienie cukrem, tylko syropem z agawy, miodem, bananem, a najlepiej erytrolem, bo ma ig 0.
Obiad - makaron bylby super jesli bylby razowy, z lubelli bardzo dobrą linię tych pelnoziarnistych, warzywa zamiast smazone to lepiej najpierw upiec w piekarniku, wrzucic do garnka, podlac woda i poddusic. Jak nie lubisz miesa i ryb to straczki - ciecierzyca, soczewica, fasolka mung, mozna posypac orzechami. Zamiast makaronu mozesz ugotowac jakas kasze - gryczana, peczak, bulgur - dodajesz do sosu warzywnego i kaszotto jak sie patrzy. Zamiast ziemniakow moze byc jakies puree z fasolki albo hummus, do tego surowka i np gotowane mieso. Nalesniki na mace gryczanej robie i wychodza super:) od leniwych trzeba sie odzwyczaic niestety - raz na jakis czas nie zaszkodza ale lepiej unikac.
Zupy i inne rzeczy z ryzem brazowym zamiast bialego, jesli zageszczasz to proponuje platkami owsianymi zamiast maki/zasmazki.
Salatki na kolacje super, tylko znowu z pieczywem razowym albo kaszą.
Z miesem nie pomoge bo ja lubie, ale jak nie kurczak to moze indyk? Krolik? Cielecina? Raz w tygodniu wolowina jest ok bo zawiera duzo zelaza i wit b12.

Do góry