reklama
U
użytkownik m
Gość
@bertha a powtarzałaś już test cba?
jeśli pisałaś to sorry być może nie doczytałam,ale trochę nie ogarniam forum więc pseprasam
@Ilis91 pytałaś o dawki wita jakie biorę, już około miesiąca nic nie biorę, obecnie tylko acard i koenzym q10,
jesli chodzi o ipp to nie wiedziałam
jeśli chodzi o refluks, mój mąż też ma problem z tym i on uwielbia wręcz na leżaco sobie spozywać kolacje, wkońcu to zrozumiał, że to przyczyna refluksu, że drzwiczki muszą się porządnie zamknąć w przełyku tak aby się nie wracało i jest lepiej
jeśli pisałaś to sorry być może nie doczytałam,ale trochę nie ogarniam forum więc pseprasam
@Ilis91 pytałaś o dawki wita jakie biorę, już około miesiąca nic nie biorę, obecnie tylko acard i koenzym q10,
jesli chodzi o ipp to nie wiedziałam
jeśli chodzi o refluks, mój mąż też ma problem z tym i on uwielbia wręcz na leżaco sobie spozywać kolacje, wkońcu to zrozumiał, że to przyczyna refluksu, że drzwiczki muszą się porządnie zamknąć w przełyku tak aby się nie wracało i jest lepiej
Porzeczka1234
Fanka BB :)
Dziewczyny jeśli chodzi o witaminy moja dr twierdzi , ze właśnie wysoki kwas foliowy w organiźmie może powodować autyzm i ja go badałam w tej ciąży wyszedł lekko ponad normę 17 norma do 16 i dr. powiedziała , że ok bo brałam też fembion a on ma też zwykły kwas
@bentula dziękujemy za info w sprawie szczepień
@anetkruczek widzisz
Malinowski też raczej nie jest za metylami ale ja go w tej materi nie słucham tylko że ja koło 16 tygodnia ciąży brałam kwas + b12 , b 6 ale co 2 , 3 dni a homocysteina była 3,5 i tak całą ciążę
@Ilis91 przytulam kochana. Nie przejmuj się takie info szybko się roznosza niestety niektórzy nie wiedzą co to dyskrecja
@iveo nie pomogę nigdy nie badałam może za jakieś 3 miesiące to zrobię. Kochana myślę dziś o kruszku twojej siostry jak się czuje? Na jakim etapie teraz jesteś już się szczepiłaś wspieram
@mickey* mój też ma refleks i zrozumiał ostatnio , że po jedzeniu nie możne się od razu kłaść spać ,odpoczywać
@nafoczka i mamy mam zmartwienie bardzo ropieje malej jedno oczko od dziś i nie wiem czy czyścić solą i czekać czy jechać do lekarza? Niby przy wypisie mówili że tak może być ale wiecie jak jest
@anetkruczek widzisz
Malinowski też raczej nie jest za metylami ale ja go w tej materi nie słucham tylko że ja koło 16 tygodnia ciąży brałam kwas + b12 , b 6 ale co 2 , 3 dni a homocysteina była 3,5 i tak całą ciążę
@Ilis91 przytulam kochana. Nie przejmuj się takie info szybko się roznosza niestety niektórzy nie wiedzą co to dyskrecja
@iveo nie pomogę nigdy nie badałam może za jakieś 3 miesiące to zrobię. Kochana myślę dziś o kruszku twojej siostry jak się czuje? Na jakim etapie teraz jesteś już się szczepiłaś wspieram
@mickey* mój też ma refleks i zrozumiał ostatnio , że po jedzeniu nie możne się od razu kłaść spać ,odpoczywać
@nafoczka i mamy mam zmartwienie bardzo ropieje malej jedno oczko od dziś i nie wiem czy czyścić solą i czekać czy jechać do lekarza? Niby przy wypisie mówili że tak może być ale wiecie jak jest
melania86
Początkująca w BB
Chciałabym dorzucić swoje trzy grosze w temacie rozbieżności opinii Waszych i Waszych lekarzy na tematy różne, weźmy już te witaminy metylowane. „I komu tu zaufać, i komu tu wierzyć?” - to chyba nie tak do końca..medycyna w temacie poronień nawykowych rozwija się, dopiero pojawiają się badania na większych grupach kobiet, trudno tu więc mówić o evidence based medicine i tym, że któryś z naszych lekarzy jest np.bardziej na bieżąco i posiada większą/bardziej aktualną wiedzę niż inny. Nie jesteście królikami doświadczalnymi bo oni muszą iść za swoimi doświadczeniami i metodą prób i błędów jeżeli nie ma ścisłych wytycznych. Moja babcia poroniła 9 ciąż bo 50 lat temu nikt nie wiedział co to jest konflikt serologiczny. Także wiecie...może lekarzom naszych córek/ wnuczek już trochę rozjaśni się w głowach...ja w każdym razie dziękowałam prezentami każdemu z moich trzech lekarzy, mimo że ich zalecenia były różne a wiedza w temacie na pewno niepełna bo jestem im wdzięczna, że w ogóle podjęli się zadania a nie „to się zdarza” i „proszę próbować”.
matulkaa
@Destino bleeeee smaczne nie było, ale co zrobić wyniki: ↑ 95 - 122 - 98, na początku ciąży glukozę miałam na poziomie 88 (70-91) tak więc chyba tragedii nie ma
Dziewczyny wracając do witamin mogę poglądowo przedstawić swoje wyniki po roku brania metyli
D3 zaczynałam z poziomu 11,7 po 4 miesiącach 41,1 - dawka 5000, po roku 32,7 - dawka 2000, tak więc zastanawiam się czy jednak nie zwiększyć, bo jak widać zaczyna spadać (przy normach: Niedobór < 20 Niewystarczający 20-29 Wystarczający 30 -100 Potencjalnie toksyczny >100). B12 - było 288, potem po 4 miesiącach 728 (1,000 mcg) teraz po roku 706 (1,000 mcg) (normy 239-931). Zbadałam też poziom kwasu foliowego, bo sprawdzałam poziom, gdy jeszcze przyjmowałam go w formie tradycyjnej w dawce 5 (było powyżej 40 - normy 4,6-18,7) oraz homocysteinę. Zobaczymy jutro jak to się przedstawia Ale jak widać u mnie ta forma witamin się sprawdza nawet przy tak długiej suplementacji Nie znalazłam tylko badania na B6 robiła któraś z was?
Dziewczyny wracając do witamin mogę poglądowo przedstawić swoje wyniki po roku brania metyli
D3 zaczynałam z poziomu 11,7 po 4 miesiącach 41,1 - dawka 5000, po roku 32,7 - dawka 2000, tak więc zastanawiam się czy jednak nie zwiększyć, bo jak widać zaczyna spadać (przy normach: Niedobór < 20 Niewystarczający 20-29 Wystarczający 30 -100 Potencjalnie toksyczny >100). B12 - było 288, potem po 4 miesiącach 728 (1,000 mcg) teraz po roku 706 (1,000 mcg) (normy 239-931). Zbadałam też poziom kwasu foliowego, bo sprawdzałam poziom, gdy jeszcze przyjmowałam go w formie tradycyjnej w dawce 5 (było powyżej 40 - normy 4,6-18,7) oraz homocysteinę. Zobaczymy jutro jak to się przedstawia Ale jak widać u mnie ta forma witamin się sprawdza nawet przy tak długiej suplementacji Nie znalazłam tylko badania na B6 robiła któraś z was?
roxie123
@matulkaa no i super wyniki [emoji4] ja też z ciekawości zbadam komplet [emoji4]
Przedobrzylam ze sprzątaniem chyba ...a miałam nic nie robić to mi nie dało cala gore odpicowalam zeby mi się nie kurzylo xD śpię na stojąco do tego ciągnie mnie tam na dole , strasznie drażliwa dziś jestem więc M obrywa za nic a mi sie chce beczec [emoji23] więc mam ochotę tylko iść nyny...
Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom
Przedobrzylam ze sprzątaniem chyba ...a miałam nic nie robić to mi nie dało cala gore odpicowalam zeby mi się nie kurzylo xD śpię na stojąco do tego ciągnie mnie tam na dole , strasznie drażliwa dziś jestem więc M obrywa za nic a mi sie chce beczec [emoji23] więc mam ochotę tylko iść nyny...
agatush
Moderatorka
Porzeczka prxrmywaj dzisiaj solą fizjologiczna najczęściej jak się da. A jeśli nie będzie efektu do np. Jutra żadnego to wybierz się do lekarza. Będzie do dobrze.Dziewczyny jeśli chodzi o witaminy moja dr twierdzi , ze właśnie wysoki kwas foliowy w organiźmie może powodować autyzm i ja go badałam w tej ciąży wyszedł lekko ponad normę 17 norma do 16 i dr. powiedziała , że ok bo brałam też fembion a on ma też zwykły kwas
@anetkruczek widzisz
Dziewczyny myślę że ilu lekarzy i ile nas tutaj na forum tyle opinii... Grunt że udaje nam się doczekać tych naszych cudów :-* u mnie żadna mutacja nie wyszła, a i tak z uwagi na homocysteine bralam metyle - cała ciąże i heparyne. I udało się. A szczepienia... To jest jak z każdym lekiem i każda terapia... Zawsze mogą być niestety skutki uboczne
Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom
agatush
Moderatorka
@agatush codziennie brałaś metyle ? a spr w badaniach ?
Trochę tu dziewczyny nastraszyly z tymi wadami eh ... chociaż i tak niedobory sa gorsze w skutkach
Tak codziennie przed ciąża 8 cała ciąże. Jak mi spadła homocysteine zmniejszyłam tylko dawkę do 1 tabletki dziennie, bo wcześniej brałam 2. Tak poleciła mi moja ginekolog. Roxie tak jak pisałam - zawsze jest ryzyko... I często musimy wybrać mniejsze zło. Ja uważam że w moim przypadku gdyby nie metyle i heparyna Michaśki nie byłoby z nami :-*
Napisane na PRA-LX1 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
Kwiatuszekk23
Porzeczka przywaj malej sola. Od zewnętrz do środka. Mozesz tez zadzwonic do pediatry i powinna Ci wypisac krople z antybiotykiem tabrex. I masuj oczko, moze to byc zatkany kanalik łzowy. A oczko jej lzawi?
Podziel się: