reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne

Nawet mnie nie straszcie, wiem czym to grozi bo koleżanka miała. Na szczęście mnie już przeszło, w sumie to jedną noc tak sie męczyłam ale jak bedę za tydzień na wizycie to powiem gince o tym.

Kaira przykro mi z powodu dziadka, mój umarł w Wigilię, poczekał aż mój tata przyjedzie z zagranicy, pożegnał sie z nim a na następny dzień umarł :no:

U mnie znowu była wczoraj akcja - wiadomo jaka, ale już mam tego na 100% dosyć i mam już swoje plany na przyszłość;-)

reklama
Kaira - przyjmij prosze wyrazy współczucia z powodu śmierci dziadka. Niech czuwa nad Wasza rodzina [*]
Czekamy na zdjecia ksiezniczki z chrzcin!
Enya - dobrze,ze swedzenie przeszlo. Wiecej atrakcji Ci nie trzeba.

Pozdrawiam wszystkie!

Ależ tu cisza...
Agnieszka ja bym nie brala nic na wlasna reke bo zaczniesz a potem skad wezmiesz leki? Moze poszukaj takiego lekarza co zrobi ci dodatkowe badania i przepisze ten steryd? Ale wroc do Jerzak skoro mowila ze moze Ci potrzebny to pewnie teraz zapisze.Tak tylko mysle.
Ja bylam u swojej starej gin-endo z Łodzi za głowe sie zlapala jak uslyszala moja historie, w szoku byla ze przy androstendionie prawie 10 sama zaszlam w te ciaze, ze to gluko to ona w ogole nie wie po co ja biore i ze ona mi dala owszem bo to poprawia dzialanie clistolbegytu ale insuliny mam oki wiec nie ma potrzeby ale wie ze ja sie lepiej czuje biorac bo kojarzy mi sie to z ciaza bo wczesniej bralam; ze wedlug niej to jesli sie decydowac to tylko na tym zelaznym zestawie od wilczynskiego bo cos sie na rzeczy z lozyskiem jak patrzyla na wiek ciazy ale mowi ze musialo sie to porobic po pierwszej ciazy bo pod koniec mialam problemy ale ze swoim zdrowiem i ona to wiaze takze tak to wyglada. Najlepsze ze ja mam zapalenie sluzowki zoladka i nie wiem jak pojde jak cos na acardzie i encortonie:/

Joanna co znaczy, że coś może być na rzeczy z łożyskiem? Pytam, bo dla mnie 8 tydzień to też krytyczny moment...
Może jak wypoczęty Misiejek wróci z urlopu, to na nowo rozrusza forum:-)
Enya dobrze że ułożyłaś sobie w głowie te sprawy z mężem i mniej się przez to denerwujesz, dzieci są najważniejsze.
Pietrucha jak się czujesz? Słońce pewnie trochę ułatwia powrót do formy. Musisz zbierać siły do walki.

Pisalam wczesniej tez, u mnie dwie ciaze skonczyly sie w 8tc, tylko 3 sie udala na zelaznym zestaeie. I na tescie pappa wyszlo(jakas roznica miedzy bhcg a czyms tam) ze jest cos z lozyskiem, nawet mialam byc obserwowana pod katem hipotrofii plodu. Moja p dr jest genetykien tez i mi wytlumaczyla ze widocznie poprz ciaze tez mialy niewydolnsc lozyska.

Gosia chyba własnie o cos takiego chodzi, tak zrozumialam ze jest to czas nie wiem czy wykształcania sie łoska czy cos takiego i wtedy sie cos dzieje, moze jakis stan zapalny, moze wlasnie te przeciwciala, nie wiem, w kazdym razie cos takiego zasygnalizowała...

Joanno nie bardzo chcę jechać do Jerzak i płacić 300 zł za wizytę, żeby mi przepisała receptę a mój gin. miejscowy, który bez problemu napisze mi kontynuację jakby co jest na urlopie dlatego myślałam, że może któraś z was mnie na razie poratuje.

Cześć Kochane , wróciłam z lenistwa wyjazdowego do domowego;-), urlop przyjemny, mazury dosć deszczowe , ale już nad morzem
żar lał sie z nieba...eh może grzesze, ale powiem Wam najbardziej brakowało mi tych zimnych piwek z sokiem sączonych na plaży..
Generalne częsc wyjazdu bylismy ze znajomymi, wiec codziennie jakies grille , ogniska, z których szybko uciekałam, bo wiadomo że w miarę przybywania % trudniej było z nimi wytrzymac;-)
moją główna atrakcją było jedzenie, więc mam nadzieję że w końcu jakiś kg mi przybył:-)
Oczywiscie paranoje na urlopie nie odpusciły, wiec juz wczoraj po powrocie od razu poleciałam sprawdzić czy wszystko ok u młodego,
całe szczęście tak :))
17 lipca mam usg połówkowe, wiec już siędze jak na szpilkach..

Najgorszy mam teraz problem ze spaniem, bo wyczytałam że od 4 miesiaca nie powinno sie spac na plechach, a to moja ukochana pozycja, generalnie od kiedy pamiętam przyjmuje pozycje na nosferatu :), wiec teraz jest mi cholernie trudno spac na boku,
i straszliwe sie mecze cała noc, a jak juz usne to i tak budze sie na plecach :(((
Na imieniny ma m dostac ta poduszkę rogala dla ciężarnych, używała któras z Was tego ?

Agnieszko Kochana , ja niestety całkowice wyjadłam encorton, nie wiem czy tak mogę, ale pamiętam kilka postów temu, Zula proponowała że odstąpi.;-)

Gosiu dzieki w wiarę we mnie :)) , spróbuje sprostać oczekiwaniom:-),
jak tam odebrałas juz wyniki MLR ?

Dziewczynki jeszcze pytanie, głownie Enya bo wiem że też badasz, jak to jest z tymi d-dimerami, fibrygonem itd..
masz wysokie normy w ciazy ?
MI wyszły d-dimery 460 a norma jest do 500, i troche podwyższony fibrynogen, gin twierdzi że w ciaży jest zawsze wyższy i ewentualnie mogę brac dodatkowo jeszcze jeden acard..
nie wiesz moze co nasz Malina zleca w takiej sytuacji ?
A moze nasz ekspert Karola coś podpowie :)) ?

Buziaki dla Was wszystkich, przepraszam że nie odniose sie do każdego postu, teraz juz bede na bieżąco :))

Ostatnia edycja:
Niestety Zuli ogłoszenie już nieaktualne, ktoś mnie wyprzedził. A napiszcie z jakich wskazań bierzecie encorton, jakie wyniki do tego skłoniły. Może ja już schizuję i ten encorton Jerzakowa chciała mi dać tak na odczepkę, teraz przeciwciała przeciwtarczycowe mam w normie, w ciąży mi się podwyzszają, komórki NK mam w normie aktywność tylko ilość mam podwyzszoną, mam teraz owulację i trochę się boję, żebym czegoś nie zaniedbała, co radzicie? Misiejek powiedz czy jak ewentualnie okaże się , że będę w ciąży to odstawić glucophage, co mówiła Ci Jerzakowa bo mi nic na ten temat nie powiedziała.

reklama
Misiejku tak ogólnie to nie ma zaleceń kontrolowania jakichkolwiek parametrów układu krzepnięcia przy heparynie drobnocząsteczkowej (przewaga nad wielkocząsteczkową stosowana tylko w szpitalach) i Acardzie. Czasami oznacza się d-dimery żeby sprawdzić skuteczność leczenia (czy spadają np. przy zatorowości płucnej czy zakrzepicy żylnej). Ja nie kontrolowałam ich ani razu. Wiadomo, że ciąża jest "prozakrzepowa" z wielu powodów i d-dimery w górnej granicy normy nie są niczym niezwykłym. Twój wynik (zwłaszcza przy obstawie heparyny i ASA) jest ok.

Co do spania- w 20tyg Twoja macica jest jeszcze dość mała i prawdopodobieństwo uciskania żyły gł dln jest znikome:) Gdyby tak było miałabyś obrzęki kk dln i duszności..Pytałam o to gina i powiedział, że mam spać tak jak mi wygodnie.. Ogólnie staram się leżeć na lewym boku ale różnie to wychodzi. Bez mojego bananka nie wyobrażam sobie życia:) Najczęściej podkładam go pod prawy bok (żeby był troszkę wyżej) i wychodzi pozycja "pół bokiem , pół na plecach" i ona jest zupełnie ok. Zyła gł dln leży przykręgosłupowo po str prawej więc w ten sposób wystarczająco ją odciążysz. Np. operując 200kg faceta (jego wnętrzności i brzuch są prawdopodobnie cięższe niż nasze dzidzie i macice:) przez kilka godzin + okres pooperacyjny łóżko przechyla się o ok 15stopni (dokładnie nie wiem) unosząc prawy bok z tego samego powodu i wystrcza:) Także polecam banana a póki co możesz zrobić sobie wałek z koca np. i w końcu wygodnie się wyspać:)

AgnieszkaP większość z nas bierze Encorton tak na wszelki wypadek (bo nie zaszkodzi a może pomóc). Biorąc pod uwagę , że już próbowałaś z clexanem i acardem tym razem nie ryzykowałabym bez sterydu. Tak jak pisałam - mogę jutro wysłać ci op. 5 mg i to co mi zostało z innych.

Ostatnia edycja:
Do góry