reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród Sn czy cc??

reklama
Monisia – gratuluję pierwszego porodu i pozytywnych wspomnień J

Ja jestem pozytywnie nastawiona na poród sn – oczywiście jeśli będą bezwzględne wskazania do cc to nie będę dyskutować. Jednak wiem, że z przede wszystkim z medycznych, ale i psychologicznych aspektów poród naturalny jest najlepszy w związku z tym bardzo chciałabym, aby moja ciąża właśnie tak się zakończyła J W moim szpitalu nie ma znieczulenia zo, tylko przy cesarce – jest gaz rozweselający, choć moim zdaniem to bardziej placebo. Co kobieta to inne zdanie, inna historia. No cóż.. nikt nie mówił, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie ..

Przy cc musi być znieczulenie lub narkoza,nie ma innej opcji.
Myślę,że chodziło mama mila o to,że do porodu Sn nie ma znieczulenia,tylko gaz rozweselajacy,a zzo tylko do cc. :-)

Witam wieczornie :)

Jeśli chodzi o znieczulenie:
przy SN - ZZO, dolargan i gaz rozweselający :) podobno ZZO może osłabić akcję porodową i dla przyspieczenia akcji podaje się dodatkowo okscytocynę,

przy CC - ZZO i / lub podpajęczynówkowe, ogólne (w trakcie operacji oddycha kobietę respirator) - po ok. 8h trzeba wstać a do tego czasu trzeba leżeć na płasko, czasami są mdłości, dreszcze - zależy od kobiety

A moje doświadczenie? Ja miałam cc pod znieczuleniem ogólnym bo anastezjolog nie chciało się wkuwać :)

polecam program: Porody - Dokument - WIEDZA - ipla.tv :)

Pierwszy mój poród był sn i trwał 2 godziny i 40min. Wspominam wszystko bardzo dobrze, dla mnie to było cudowne przeżycie i o bólu wcale nie pamiętam. Miałam cudowną położną :)

Teraz mam nadzieję, że urodzę siłami natury.

To i ja się wypowiem :tak:
Pierwszy poród był naturalny. Nie był zbyt przyjemny...Tak czy siak, żeby nie wdawać się w szczegoły od 23 leżałam na łóżku porodowym, a urodziłam o 5.55 przez vacum, bo trochę zwlekali. Rodziłam 4 kg bez znieczulenia...Miałam momenty, że je chcę , ale bałam się tego wkłucia w kręgosłup...:eek: I pomimo, że sam poródc był raczej ciężki i długo się goiłam to i tak drugi raz chciałabym rodzić naturalnie :tak:
Mi też proponowali gaz rozweselający, ale nie chciałam, bo bałam się, że się nawdycham jakiegoś dziadostwa i będę w słabym kontakcie :-D
a i co teraz sobie powiedziałam to to, że nie dam się położyć na tyle godzin! Bo gdybyby położna pozwoliła mi chodzic, skakać i ni wiem co tam to myślę, że też by sie to wszystko inaczej i szybciej potoczyło

Mi przed porodem pozwolili chodzić, iść na piłkę, pod prysznic, do wanny czy gdzie tam chcę ale mi wtedy chciało się spać jak nigdy w życiu wcześniej, więc przed porodem zasnęłam ;)

reklama
mnie chcieli mieć pod ktg, bo coś tętno im się małego nie podobało, ale teraz już wiem, że i z tym ktg mogłabym łazić..

Do góry