reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Poród -nasze oczekiwania i obawy.

andav w UK wogóle nie robią lewatywy. Nam nawet na szkole rodzenia mówili,że może się zdarzyć mały "wypadek" i aby się tym absolutnie nie przejmować bo takie rzeczy się przy porodach zdarzają i położne są na to przygotowane. Ja miałam tego pecha,że mnie się zdarzyło,zanim mi odpieli te kabelki abym mogła sama wstać do wc to coś tam poleciało. Głupio mi strasznie było i wstyd ale położna od razu zwineła podkład,załozyła świeży i zapewniła,że nic sie nie stało.

reklama
Na mojej sr położna mówiła, że to dla nich jest normalne w szpitalu, że coś się wydarzy, ale kobiety się tym zanadto nie przejmują, bo są zajęte rodzeniem. Zmienia się podkład i rodząca często nawet nie wie i nie czuje, że miała "wypadek". Muszę dowiedzieć się, czy w moim szpitalu robią lewatywę, bo zapomniałam ostatnio zapytać. Jak nie, to może zrobię w domu. Też się trochę obawiam tego "wypadku"
Co do kropli to pierwsze słyszę.

u mnie w szpitalu na szczescie robia lewatywe, wiadomo wypadek mimo wszystko sie moze zdarzyc, ale psychicznie lepiej byc przygotowanym ze jest sie oproznionym

no moja kolezanka wlasnie miala taki wypadek ale pow ze naprawde juz jej to bylo obojetne byle by tylko urodzic:tak:a polozne nic sobie z tego nie robia bo to dla nich normalna rzecz. ale wiadomo jak mozna to tez bym skorzystala z lewatywy dla swietego spokoju ;-)

ja miałam lewatywę przy pierwszym porodzie przy drugim nie i zanim pojechałam do szpitala to miałam porządną biegunkę a miałam w domu chyba roztwór do lewatywy ale nie robiłam w końcu. Czy mi się zdarzył wyapdek to ja nawet tego nie wiem:tak: w sumie to wątpię bo biegunka była solidna
fiore chyba cc to lepszy wybór będzie dobrze już niedługo będziemy tulić piękne maluszki:tak:
Dziecko tuż po urodzeniu i w trakcie porodu jest szczególnie wrażliwe na różnego rodzaju bakterie. Infekcyjne zapalenie spojówek może się pojawić w momencie przechodzenia przez kanał rodny matki, wskutek kontaktu z bakteriami w szpitalu czy w domu.
to znalazłam w sumie to nie wiem czy w Uk kropią zapytam się..
"Podobne objawy pojawiają się u dziecka także wskutek zabiegu Credego, wykonywanego u wszystkich noworodków w Polsce. Zabieg polega na zakropleniu każdego oka dziecka jedną kroplą 1 proc. roztworu azotanu srebra. Jest to metoda zapobiegania zakażeniu dwoinkami rzeżączki (czyli rzeżączkowemu zapaleniu spojówek), które mogą znajdować się w drogach rodnych kobiety. Kilka dni po zakropleniu oczy dziecka mogą być podrażnione, może się z nich wydobywać ropa."

andav z tymi czopkami to chyba lepiej wczesniej bo później moze byc ciezko na kiblu wtrzymac. A tez nie wiadomo po jakim czasie zadziałaja. Ja trzeba bedzie jechac juz do szpitala a tu cżlowiek jeszcze na kibelku

Dziewczyny dziekuje za odpowiedz... ja to sie strasznie tym przejelam, bo lubie miec wszystko pod kontrola i mysle ze to dla wszystkich nieprzyjemna sytuacja i zapach! Moze i jak bede rodzic to bede to miala w d... ale teraz mnie to stresuje :zawstydzona/y: Mam nadzieje ze dostane to rozwolnienie przed i jeszcze wsadze sobie czopka ( kikolek jak dlugo dziala taki czopek??? pare godzin, godzine?? i po jakim czasie zaczyna dzialac po godzinie, wiecej??? to sobie wtedy mniej wiecej oblicze.... nigdy takich rzeczy nie robilam) A wiecie ze ja nawet nie wiem jak sie robi lewatywe!?:szok: kojarzy mi sie to z wlewaniem czegos w siebie na lezaco- dobrze mysle?

karis 78 dzieki za informacje o tych kroplach... zapytaj prosze jak to jest u was w UK, ciekawi mnie co ci polozna powie.

andav wlasnie dokładnie nie pamietam. Ja w spzitalu po porodzie korzystałam to wydaje mi sie ze to jakos tak naturalnie poszlo - za jaks czas mi sie zachcialo i sie wypróżniłam, bez dlugiego siedzenie na kibelku czy łażenia co chwile. Za to jak mojemu Michałowi czasme musiałazaaplikowac to dzialałao za jakies 15-30 minut i przez okolo 2 godizny moze, ze 4 razy się wyprózniał i jego to męczyło ale on miał dniowe zaparcia.
A lewatywa to wciskasz z takij tubki płyn, nie musi byc wszystko, mona troche ale sczrze mówiąc to ja nie bardzo widze wykonanie tego samodzielnie, zwłaszcza w ciązy

Co do kropelek to u nas nie podaja zadnych a ja i tak musialam uzywac kropli do oczu dla maluszka przez jakies 3 miesiace bo ciagle mu lzawily i ropialy. Moja kuzynka miala to samo z corka, ale one musialy kanalili lzowe przetykac.
teraz tez sie zaopatrzylam w krople bo nie mysle, ze bedzie inaczej.

Lewatywe robi sobie mnostwo ciezarnych wiec nie mysle, ze jest z tym problem w ciazy.

reklama
Wczoraj otrzymałam w koncu papierek od okulisty po ntej wizycie ( w koncu prywatnej:wściekła/y:) bo mialam dosc odsylania na kolejne wizyty ktore nie wiem co mialy wniesc do sprawy -chyba tylko tyle ze po kilka godzin mialam stac w kolejce do gabinetu:no:
Wskazanie rozwiazania ciazy cieciem cesarskim, teraz czekam do wizyty jak wypowie sie gin:tak:niby powiedzial ze uznaja bez problemu, pewnie tym bardziej ze pierwsze bylo ciecie:tak:wtedy zapytam kiedy u nich robi sie planowane, w ktorym tyg, czy 38 czy dalej czekaja, bo u mnie wypada weekend majowy:dry:

Do góry