reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Poród cc

reklama
Znalazlam taki zapis:

"poprzednie cięcie cesarskie z powodu braku postępu porodu,"

Czytaj więcej na Prawo.pl:
Mam cukrzycę ciążowa więc pewnie będzie podobnie jak przy pierwszej ciąży. Jakieś baloniki które są niekomfortowe i wywoływanie porodu. Nie mam zamiaru cierpieć poraz kolejny.

Dlaczego?
Skoro się boisz przecież to żadna ujma.
Ludzie chodzą po skierowania do psychiatry bez strachu bo tak chcą.
To zwykły lekarz.
Takie skierowanie lekarze uważają za fanaberie. Podważają je, patrzą na pacjentkę jak na wariatkę, ( już słyszałam opinie innych rodzących) bardziej wiarygodne są podobno od ginekologia.

Miałam cc w listopadzie 2020, brak postępu w II fazie porodu naturalnego. W sierpniu znowu rodzę i tez będzie cc, bo wg. mojej doktor, wskazaniem do cesarki jest właśnie brak postępu porodu za pierwszym razem. Podobno jest to obecnie jedyne wskazanie do cesarki po cesarce, na które nie trzeba mieć nawet skierowania. Szpital nie ma prawa odmówić kobiecie w tym przypadku cc.

Miałam cc w listopadzie 2020, brak postępu w II fazie porodu naturalnego. W sierpniu znowu rodzę i tez będzie cc, bo wg. mojej doktor, wskazaniem do cesarki jest właśnie brak postępu porodu za pierwszym razem. Podobno jest to obecnie jedyne wskazanie do cesarki po cesarce, na które nie trzeba mieć nawet skierowania. Szpital nie ma prawa odmówić kobiecie w tym przypadku cc.
Mam nadzieję że tak będzie...

reklama
Potwierdzam co wyżej - brak postępu podczas poprzedniego porodu jest aktualnie jedynym niekwestionowanym wskazaniem do drugiego CC. A jeśli do tego jest cienka blizna to już w ogóle nie ma mowy o porodzie SN.
Czy w Twoim szpitalu nie ma wcześniejszych kwalifikacji do CC? Umawiasz się, przechodzisz kwalifikację i wyznaczają Ci termin CC. Pewnie na co najmniej tydzień przed terminem z OM, ze względu na cukrzycę. I żadne skierowanie od prowadzącego nie jest Ci potrzebne.
Lekarze prowadzący często nie mają doświadczenia przy rozwiązywaniu ciąży, to już jest kompetencja tych w szpitalach położniczych i to oni ponoszą odpowiedzialność za szczęśliwe rozwiązanie, więc oni podejmują decyzje.
Pamiętaj, że indukcja obarczona jest ryzykiem powikłań i możesz jej odmówić, zwłaszcza ze względu na bardzo trudne doświadczenia i jej nieskuteczność przy poprzednim razie.

Do góry