reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Od 3 listopada - jestem na zwolnieniu...od grudnia powinien przejac mnie ZUS -
ile trzeba czekac na kase z ZUS-u?

jak to u Was wyglada?
od 3 listopada policz 33 dni (łącznie w weekendami) za to powinien zapłącić jeszcze pracodawca, potem już kolejne miesiące zus.
na kasę z zusu czeka sie różnie. ja o dziwo od razu dostałam, co mnie bardzo ucieszyło, ale na przykład Estragon miała już przeboje

reklama
ale estragon (tak jak ja) dostaje kase z zusu na innych zasadach niz dziewczyny ktore pracuja. musimy same dostarczac l4 w ciagu 7dni od daty wystawienia i zus ma na wyplate pieniedzy 30dni od momentu otrzymania zwolnienia. u mnie jak do tej pory ladnie trzymaja sie terminow, nawet szybciej dostaje wiec nie narzekam.

Od 3 listopada - jestem na zwolnieniu...od grudnia powinien przejac mnie ZUS -
ile trzeba czekac na kase z ZUS-u?

jak to u Was wyglada?

Haha :) dwie godziny po tym jak to napisałam - przyszedł listonosz i przyniosł kaskę za pierwsze zwolnienie...:-)

A mi dziewczyny zabrali wychowawczy płatny.No i musiałam wrócic do pracy.I od 2 stycznia juz powinnam byc w pracy.Ale od 4 stycznia dostane zwolnienie.To jak w koncu jest liczone te zwolnienie 100% czy oni obliczają 12 miesięcy i z tego wychodzi te średnie?Pozdrawiam!

generalnie chorobowe jest liczone 100% z przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy , wydaje mi sie z w Twoim przypadku bedzie to jednak kwota z umowy,

zdecydowanie bedzie to kwota z umowy czy z innego dokumentu potwierdzajacego zarobki. ja mialam na umowie duzo mniejsza kwote niz w rzeczywistosci otrzymywalam no i niestety zus placi mi ta mniejsza.

Ja w listopadzie dostałam pieniądze z ZUS-u 26.11 a w grudniu cisza...do tej pory czekam...nie wiem co się dzieje- nie powinno tak być:wściekła/y: Może pieniadze gdzieś na poczcie leżą :wściekła/y:

Bo się zastanawiam jak to będzie.Bo wcześniej miałam wynagrodzenie 800 coś netto a 2 lata miałam przerwy bo byłam na wychowawczym.A teraz wróciłam do pracy i od razu idę na zwolnienie a wynagrodzenie będzie wyższe.Pozdrawiam!

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry