reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

porady prawne i sprawy urzędowe

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Od 3 listopada - jestem na zwolnieniu...od grudnia powinien przejac mnie ZUS -
ile trzeba czekac na kase z ZUS-u?

jak to u Was wyglada?
od 3 listopada policz 33 dni (łącznie w weekendami) za to powinien zapłącić jeszcze pracodawca, potem już kolejne miesiące zus.
na kasę z zusu czeka sie różnie. ja o dziwo od razu dostałam, co mnie bardzo ucieszyło, ale na przykład Estragon miała już przeboje

reklama
ale estragon (tak jak ja) dostaje kase z zusu na innych zasadach niz dziewczyny ktore pracuja. musimy same dostarczac l4 w ciagu 7dni od daty wystawienia i zus ma na wyplate pieniedzy 30dni od momentu otrzymania zwolnienia. u mnie jak do tej pory ladnie trzymaja sie terminow, nawet szybciej dostaje wiec nie narzekam.

Od 3 listopada - jestem na zwolnieniu...od grudnia powinien przejac mnie ZUS -
ile trzeba czekac na kase z ZUS-u?

jak to u Was wyglada?

Haha :) dwie godziny po tym jak to napisałam - przyszedł listonosz i przyniosł kaskę za pierwsze zwolnienie...:-)

A mi dziewczyny zabrali wychowawczy płatny.No i musiałam wrócic do pracy.I od 2 stycznia juz powinnam byc w pracy.Ale od 4 stycznia dostane zwolnienie.To jak w koncu jest liczone te zwolnienie 100% czy oni obliczają 12 miesięcy i z tego wychodzi te średnie?Pozdrawiam!

generalnie chorobowe jest liczone 100% z przeciętnego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy , wydaje mi sie z w Twoim przypadku bedzie to jednak kwota z umowy,

zdecydowanie bedzie to kwota z umowy czy z innego dokumentu potwierdzajacego zarobki. ja mialam na umowie duzo mniejsza kwote niz w rzeczywistosci otrzymywalam no i niestety zus placi mi ta mniejsza.

Ja w listopadzie dostałam pieniądze z ZUS-u 26.11 a w grudniu cisza...do tej pory czekam...nie wiem co się dzieje- nie powinno tak być:wściekła/y: Może pieniadze gdzieś na poczcie leżą :wściekła/y:

Bo się zastanawiam jak to będzie.Bo wcześniej miałam wynagrodzenie 800 coś netto a 2 lata miałam przerwy bo byłam na wychowawczym.A teraz wróciłam do pracy i od razu idę na zwolnienie a wynagrodzenie będzie wyższe.Pozdrawiam!

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry