Dziewczyny mój synek dostał od pediatry skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, bo niestety bardzo mocno przegina nam się na jedną stronę i samo nie chce się to naprostować :-( Wiecie może gdzie jest taka poradnia, która zajmuje się niemowlakami w Warszawie albo okolicy? Będę wdzięczna za każdy namiar.
reklama
agask
nałogowiec
Gosia w Pruszkowie jest cenrum rehabilitacyjne,ale znam je tylko z reklamy, nie wiem czy ma podpisaną umowę z NFZ czy jest prywatnei jacy tam są lekarze. Jak chcesz to spiszę nr do niego i Ci prześlę. Nie wiem czy dobrze orientujesz się w Pruszkowie ale ono się znajduje niedaleko pizzerii Corrado i Imbryka.
Gosiu - przychodnia rehabilitacyjna w Żyrardowie mieści się w szpitalu i jest bezpłatna. Musisz mieć skierowanie od państwowego lekarza (my mieliśmy od neurologa, ale nie wiem jak to jest ze skierowaniem od pediatry )
U nas wyglądało to tak:
na początku rehabilitantka ćwiczyła z Maciusiem sama. Mówiła co robi a ja musiałam się przyglądać a potem przychodziła moja kolej na ćwiczenia . Pani dokładnie obserwowała i tłumaczyła co robię źle.
Jak już opanowałam ćwiczenia wstępne (od których zawsze zaczynały się ćwiczenia ) to wykonywałam je sama a rehabilitantka wprowadzała kolejne nowe, które musiałam opanować. I tak było prawie za każdym razem
Żeby efekty ćwiczeń były widoczne to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć;-). Początkowo na rehabilitację chodziliśmy dwa razy w tygodniu, potem raz i oczywiście ćwiczyliśmy w domu 1 lub 2 razy dziennie . Na zajęcia chodziliśmy 8 miesięcy a zaczęliśmy jak skończył 3 miesiące
Dodatkowo Maciuś był cały czas pod kontrolą neurologa
I na początku musisz być przygotowana na płacz Piotrusia :-(. Maciuś strasznie płakał zanim się przyzwyczaił. Najgorzej mi było słuchać tego przeraźliwego wrzasku :-( na który nic nie mogłam poradzić. Potem nawet mu się podobało ;-)
U nas stosowano metodę NDT Bobath . Nie wiem czy tylko taką rehabilitują czy też inne metody są stosowane. Jak chcesz trochę poczytać o NDT to podaję linka
Stowarzyszenie Terapeut
U nas wyglądało to tak:
na początku rehabilitantka ćwiczyła z Maciusiem sama. Mówiła co robi a ja musiałam się przyglądać a potem przychodziła moja kolej na ćwiczenia . Pani dokładnie obserwowała i tłumaczyła co robię źle.
Jak już opanowałam ćwiczenia wstępne (od których zawsze zaczynały się ćwiczenia ) to wykonywałam je sama a rehabilitantka wprowadzała kolejne nowe, które musiałam opanować. I tak było prawie za każdym razem
Żeby efekty ćwiczeń były widoczne to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć;-). Początkowo na rehabilitację chodziliśmy dwa razy w tygodniu, potem raz i oczywiście ćwiczyliśmy w domu 1 lub 2 razy dziennie . Na zajęcia chodziliśmy 8 miesięcy a zaczęliśmy jak skończył 3 miesiące
Dodatkowo Maciuś był cały czas pod kontrolą neurologa
I na początku musisz być przygotowana na płacz Piotrusia :-(. Maciuś strasznie płakał zanim się przyzwyczaił. Najgorzej mi było słuchać tego przeraźliwego wrzasku :-( na który nic nie mogłam poradzić. Potem nawet mu się podobało ;-)
U nas stosowano metodę NDT Bobath . Nie wiem czy tylko taką rehabilitują czy też inne metody są stosowane. Jak chcesz trochę poczytać o NDT to podaję linka
Stowarzyszenie Terapeut
A czy byłam zadowolona ? Generalnie tak, tylko czasem denerwowała mnie duża liczba dzieci na ćwiczeniach . Zdarzało się po 2, 3 a nawet 4 dzieci w różnym wieku, co powodowało czasami trochę chaosu . Ale jak wiedziałam co robić i jak ćwiczyć to starałam się nie zwracać na to uwagi ;-)
Może liczba dzieci wynikała z wieczornych godzin rehabilitacji , bo chodziłam na 17 (po pracy) a zajęcia trwały ok 1 godziny (przychodnia czynna jest do 18)? Może wcześniej jest inaczej . Nie wiem
Wtedy dla mnie najważniejsze były efekty a nie liczba dzieci.
Maciuś był rehabilitowany z powodu zbyt dużego napięcia mięśni :-(. W związku z tym ćwiczyliśmy całe ciałko, rączki i nóżki.
Teraz wszystko z nim jest w porządku :-). Rozwija się pięknie, prawidłowo i najważniejsze ma prawodłowe napięcie mięśni
Z Piotrusiem też będzie wszystko dobrze
Namiary wysyłam na priwa
Może liczba dzieci wynikała z wieczornych godzin rehabilitacji , bo chodziłam na 17 (po pracy) a zajęcia trwały ok 1 godziny (przychodnia czynna jest do 18)? Może wcześniej jest inaczej . Nie wiem
Wtedy dla mnie najważniejsze były efekty a nie liczba dzieci.
Maciuś był rehabilitowany z powodu zbyt dużego napięcia mięśni :-(. W związku z tym ćwiczyliśmy całe ciałko, rączki i nóżki.
Teraz wszystko z nim jest w porządku :-). Rozwija się pięknie, prawidłowo i najważniejsze ma prawodłowe napięcie mięśni
Z Piotrusiem też będzie wszystko dobrze
Namiary wysyłam na priwa
coś mi ten link wchodzi nie tak jak powinien
Może teraz się uda
Stowarzyszenie Terapeut
znowu źle
Może teraz się uda
Stowarzyszenie Terapeut
znowu źle
krupka
Entuzjast(k)a
może teraz się uda...coś mi ten link wchodzi nie tak jak powinien