reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Popsute ząbki

wiktoria12

Mama i żona :)
Miasto
Gdzie wszyscy są szczęśliwi
Witam mam problem z ząbkami mojej 4 letniej córki:-(Martynka ma popsute jedynki i dwójki górnie już kiedys jej podeszła ropa pod nie własnie bylismy u dentysty bo od tej ropy cała była opuchnięta:-(wtedy dentysta jej otwożyła ząbki i przebiła rope i to pomogło ale czasem bolą ząbki albo na dziąsłach pojawia sie ropa.Dzisiaj też ją bolała prawa górnia dwójka i umyłam jej tego ząbka i strasznie smierdziało ropą:baffled:później wziełam patyczek do uszów zrobiłam taki rulonik z niego i tak pomalutku do tego ząbka włożyłam i czuc bardzo ropą.
I mam pytanie co w takiej sytułacji zrobic czy macie podobny problem u swojich dzieci?/?
jak zapytałam dentystki co można zrobic to tylko mi powiedziała ze powyrywac nerwy ale nie wyobrazam sobie tego.Martynka ma duży uraz do dentysty:-:)-(

Ostatnia edycja:
reklama
witam!!!
Moja kuzynka ma syna 3 leniego i kiedy miał 1.5 roku bardzo ząbki spruchniały(dentysta mówił, że to od herbatek typu hip)miał ropę i też bardzo cierpiał,ale właśnie zrobili porządek z nerwami i jest spokój:)
Może dasz jej płukać rumiankiem i szałwią,oczywiście spróbuj przekonać do dentysty, bo pewnie to by najlepiej pomogło.Ja wiem po sobie,że kiedy dentysta pomoże w takim bólu to wtedy się przekona, że nie jest taki zły i jest po to żeby pomóc.
Pozdrawiam i powodzenia.

Moja córcia też ma te ząbki popsute ale na szczęście na razie nie bolą.Ja pytałam dentystkę co zrobimy z tymi zębami powiedziała że póki nie bolą to nic czekamy aż stałe je wypchną.Ale moja koleżanka też miała taki problem z zębami u dziecka.Znalazła ona dobrego dentystę prywatnie który małej podał gaz rozweselający i zrobił porządek.Idz do innego dentysty zapytać o poradę.BO dentysta i dentysta są naprawdę różni.Ale na ten temat nie będę się rozpisywać.
Pozdrawiam.

Jeśli pod zęba podchodzi ropa to jest już poważna sprawa i nie powinno się jej lakceważyć. Domowe sposoby są dobre,ale tylko jeśli stosuje się je chwilowo, by uśmierzyć ból a nie jako środek leczniczy. Trzeba dziecko zaprowadzić do bardzo dobrego dentysty

Cześć dziewczyny. Tak się zastanawiam, ale bez obrazy, bo niczego Wam nie zarzucam:) dlaczego zęby waszych dzieci się popsuły? Moja 4-letnia córeczka ma ząbki jak perełki, które bardzo chętnie myje codziennie i tak się zastanawiam, dlaczego Waszym dzieciom się popsuły: czy to genetyczne, czy z nadmiaru cukru? A może niechętnie myły ząbki?

Cześć dziewczyny. Tak się zastanawiam, ale bez obrazy, bo niczego Wam nie zarzucam:) dlaczego zęby waszych dzieci się popsuły? Moja 4-letnia córeczka ma ząbki jak perełki, które bardzo chętnie myje codziennie i tak się zastanawiam, dlaczego Waszym dzieciom się popsuły: czy to genetyczne, czy z nadmiaru cukru? A może niechętnie myły ząbki?

To masz szczęście że twoja córka ma piękne zęby u mojej niestety powodem jest brak szkliwa na nich spowodowanym tym po pierwsze że w czasie ciąży bardzo dużo żelaza brałam a po drugie mała była wcześniakiem i jak mi powiedziała pani dentystka nie zdążyło ono się jeszcze wykształcić!A ona niestety jako takie zęby miała może miesiąc a pozniej niestety w oczach je zgryzała.

A dlaczego musiałaś brać tyle żelaza w czasie ciąży? Ciekawi mnie ta kwestia.

Ja mam 4 letnie dziecko, leczone miał 2 ząbki, na szczęście płyciutko. Dlaczego mu się psują- bo je słodycze. Dlaczego jeszce? Bo przyjmuje (jak wszyscy) konserwanty, barwniki i inną chemię. Dbamy o zęby, wyrobiliśmy mu nawyk mycia, kiedyś zasnął bez mycia to obudził się w nocy i myliśmy bo nie chciał bez tego zasnąć.
Jesteśmy u dentystki co 3-4 mce, kontrolnie, lakieruje mu ząbki i na razie (puk puk) jest spokój.
Wiktoria- ja bym poszukała innego stomatologa, najlepiej specjalizującego się "w dzieciach", jak pisała alis może z gazem rozweselającym skoro mała boi się dentysty. Ropa w zębie jest niebezpieczna, może dojść do poważnych chorób jak się tego nie wyleczy. Mój siostrzeniec dostawał antybiotyk, w trakcie leczenia zęba- bo była w nim ropa.
Jesteś z małopolski, ale mogę Ci polecić świetnego stomatologa dziecięcego w Skarżysku kam, lub Starachowicach.

reklama
Dajcie spokój, z tymi ząbkami u maluchów to jest jakaś masakra. Bardzo łatwo się psują. Mój synek niby myje codziennie (dwa lub trzy razy, staramy się po każdym posiłku, ale nie zawsze jest możliwość), nie zasypiał z butlą, czasem dostaje gumy dla dzieci bez cukru, nie je słodyczy (owoce za to chętnie). No ale mimo wszystko mamy kilka ubytków. Na szczęście mamy fajnego lekarza (leczymy się w gabinecie Impladent w Warszawie), który przjmuje ekspresowo, lakuje, plombuje na kolory :) No ale mimo wszystko czekam tylko, aż młodemu wypadną już te mleczaki i wyrosną stałe zęby. Przynajmniej spokój będzie. Patrzę po dzieciach znajomych i w rodzinie - takie same problemy mają.

reklama
Do góry