reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomysły na prezenty

crazy mamo ale cudo!! Ale ja taka zdolniacha to niestety nie jestem, lewe rece do roboty - tatus mi zawsze powtarzal, dziecko ty to sie ucz bo do pracy to ty sie nie nadajesz hihi, ale cos tam robie czasem, np ciasto rafaello - u mnie w rodzinie nie ma zadnej imprezy ani swiat bez tego wszyscy uwielbiaja!!! A przepis prosty jak nie wiem ;)
 
reklama
przepis na Rafaello
duża paczka herbatnikow (ja kupuje bebe - a ilosc zalezy od pudelka w ktorym robimy ciasto)
paczka wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 margaryna do pieczenia
3/4 szkl cukru
1/2l mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
budyń waniliowy lub smietankowy
2 zółtka z jajek
migdały
polewa czekoladowa
Zółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru, potem dodajemy make, budyn i 1/2 szkl mleka, całośc miksujemy (ja to robie w blenderze)
Reszte mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Jak sie zagotuje wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy mieszając az zgestnieje i studzimy. Jak ostygnie to miksujemy to z margaryna. Wsypujemy wiórki i migdały i mieszamy. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników na nią masę, potem znow herbatniki i znow masa, na góre polewam czekolada - w zeszlym roku "narysowalam choinke - nie umiem znalezc zdjecia :() potem posypujemy wiórkami, mozemy tez posypac migdałami. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodowki. I tyle, wklejam zdjecie z urodzin mamusi :D
 

Załączniki

  • 30102010.jpg
    30102010.jpg
    37,1 KB · Wyświetleń: 94
przepis na Rafaello
duża paczka herbatnikow (ja kupuje bebe - a ilosc zalezy od pudelka w ktorym robimy ciasto)
paczka wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
1 margaryna do pieczenia
3/4 szkl cukru
1/2l mleka
2 płaskie łyżki mąki pszennej
budyń waniliowy lub smietankowy
2 zółtka z jajek
migdały
polewa czekoladowa
Zółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl cukru, potem dodajemy make, budyn i 1/2 szkl mleka, całośc miksujemy (ja to robie w blenderze)
Reszte mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Jak sie zagotuje wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy mieszając az zgestnieje i studzimy. Jak ostygnie to miksujemy to z margaryna. Wsypujemy wiórki i migdały i mieszamy. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników na nią masę, potem znow herbatniki i znow masa, na góre polewam czekolada - w zeszlym roku "narysowalam choinke - nie umiem znalezc zdjecia :() potem posypujemy wiórkami, mozemy tez posypac migdałami. Wstawiamy na ok 2 godziny do lodowki. I tyle, wklejam zdjecie z urodzin mamusi :D
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja własnie zrobiłam Rafaello z herbatników Leibnitz (4 warstwy herbatników przekłada się kokosową masą budyniową) przepis z książki siostry Anastazji, proste i smaczne. Jeszcze sernik z brzoskwiniami i jakiś imieninowy (mąż właśnie ubija biszkopt).
 
reklama
Ja w tym roku nie piekę żadnego ciasta na święta. Nie mogę jeść słodyczy ze względu na cukrzycę, a mąż postanowił się ze mną solidaryzować i też nie będzie jadł :)
 
Do góry