reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pomysly na imiona naszych lwiatek ??

Kasiu, no może masz rację... Może przesadzam z tego typu obiekcjami;-) Ale to pewnie też dlatego, że zawsze chciałam mieć Franka i Zosię (tak na marginesie Zosia to babcia męża a Franek to jej brat, ale mój wybór się dokonał długo przed tym, jak zaczęłam się spotykać z małżem moim). Więc mi ten - bądź co bądź bardzo ładny - Maciuś jakoś nie leży. No ale jest jeszcze masa czasu:tak:

reklama
nasze typy imion to:
dziewczynka - Hania lub Liliana
chłopiec - Tymon
mąż najchetniej dla chłopca chcialby Zbyszek, ale mu ten pomysł wybilam z glowy;-)

chrobek ja też rozważam imię Tymon, bo na Dominika M się nie zgodzi:-D także Tymon albo Ignacy, jak chłopczyk będzie-to na chwilę obecną:-D

ja dla dziewczynek poki co mam wybranych 20 imion ktore mi sie podobają :eek: pójdą jeszcze do segregacji i negocjacji do mojego M choć najbardziej jestem nastawiona na Aurelie o ktorej on nie chce słyszeć bo chce jakies imiona żeby można było zdrobnić a dla chłopca jakoś tylko jedno znalazłam które mi sie baaardzo podoba Maksymilian

U nas postanowione, dziewczynka Hania Marianna a chłopiec M chce Tadeusz a ja Janko :)
Szkoda ze Hania stała się tak bardzo popularna,a ja chcialam klasycznie i oryginalnie-miałam babcie hanie i prababcie Marianne więc imiona dla dziewczynek były wybrane od lat :) z chłopcem jest problem bo to co ładnie brzmi po polsku, po francusku jest nie do użycia (tzn wg M) np. Po pradziadku chciałam Antoni, a M kategorycznie odmawia heh. Poza tym uparł się na typowo polskie imię (z czego jestem bardzo dumna ^^)

Ja znalazłam bardzo dużo imion dla dziewczynek, myślałam o Mariannie, albo po babciach Maria Anneli, ale dla chłopców w ogóle nie mam pomysłu. Chciałabym żeby imię było, w miarę możliwości, tak samo zapisywane i podobnie wymawiane po polsku i po fińsku. Nie chciałabym dawać imienia typowo polskiego jak Bożydar lub typowo fińskiego jak Yrjö, którego dziadkowie nie bedą w stanie poprawnie wypowiedzieć.

Mój mąż, już dawno temu, zachwycił się nazwą pewnego polskiego miasta i wymyślił, że bedzie to najlepsze imię dla syna. Teraz też mu się przypomniało - tylko Wałbrzych!

reklama
Do góry