kurczak KFC
to orginalny przepis skopiowany z forum wizaz.pl
"bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
- ja robiłąm dokłądnie tak (proporcje sama sobie ustalałąm)
miałąm w sumie 2 kg mięsa (1,4o skrzydełek, reszta pierś z kuraka)
- rozciełam skrzydła zasypałąm solą, i tym pieprzem cayene
- piersi chciałąm zrobić łagodniejsze wiec zrobiłąm taką marynatę jak an skrzydełka ale do tego dałam wodę, i mniej pieprzu
- wszystko stało w lodóece około 5 godzin
ciasto zrobiłam
- 1 litr wody
- 2 jajka
- mąki wsypałąm troche wiecej jak pół kg, bo nie może być za gęste
- troche soli
mieszanka mączna
- 1 kubek ziemniaczanej, 3 kubki zwykłej mąki (do tego też dałam troche pieprzu)
-----mieszanki musiałam w trakcie troche dorobić, bo mi zabrakło
no i olej w brytfance (poszło 2 litry oleju)
reszte tak jak w przepisie
było bardzo dobre, i wszytskim smakowało
- smak bardzo podbny do tego co kupiłąm kiedys na allegro, super
aha na tym forum znalazłam też przepis na super ciasto na pizze, jest bardzo podobne do pizzy hut, i jak dla mnie do tej pory najlepsze
Pizza - ciasto puszyste
Czas przygotowania: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżkii oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieñczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzania:
Mąkê wsypać do du¿żej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie,
dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieñczonego z woda mleka. Wyrabiać ciasto dodając
stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie
odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośniêcia, a potem rozwałkować
na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem.
na to składniki, piec około 25-30 minut w 180 st
Pizza - cienkie ciasto
Czas przygotowania: 20 min przygotowanie + 1,5h wyrastanie ciasta
Ilość porcji: 2
Skùadniki
400 g mąki
40 g drożdży
6-7 łyżek oliwy z oliwek
woda
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Sposób przyrządzania:
Drożd¿że rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczypt¹ soli. Dodać trzy łyżki
mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pól godziny w ciepłe miejsce.
Mąkê wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i pieprzu i ziołami. Zrobić
wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką Dodać wałek przygotowanego
wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do
wyrastania w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkowaćna okrągły placek o grubości około 3 mm i ponakłuwać je widelcem.
na to składniki, piec około 25-30 minut w 180 st
----Ja robiłam to ciasto puszyste, dla mie super, i mozna kręcić jak prawdziwe, co Julii sprawiło ogromna radość