reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pomysł na obiad

Kinek, to ja pewnie proporcje złe dałam, może za dużo masła...sama nie wiem.

W każdym bąd razie dziś znowu robię te ciacha bo nam baardzo zasmakowały. Nawet Mackowi.

reklama
Pewnie za dużo masła :tak:. Ja robiłam w niedzielę i dałam za mało masło i nie rozlały się tak jak za pierwszym razem ...Za trzecim razem wyjdą nam idealnie :-D

A my dzis mamy na obiad filety z kurczaka, w sosie ziolowo/smietanowym (Winiary) ze szpinakiem, brokulami i makaronem.

Polecamy, bo jest naprawde pyszne:-)

To taka "jednogarnkowa" potrawa ?

Dokladnie, zajmuje cale 20 minut:tak:

Ja gotuje zawsze na 2 dni.
Kroje filety w kostke,
daje pol opakowania szpinaku mrozonego z Hortexu,
dodaje sos Winiary (pomysl na kurczaka w sosie smietanowo/ziolowym) ze smietana i dusze wszystko na patelni, doprawiam troche wegeta.
W miedzyczasie w jednym garnku (z lenistwa) gotuje makaron kokardki z brokulami.
Potem wszystko lacze ze soba w jednym garze;-)
Wszystkiego dodaje wedle uznania, a ostatnio coraz wiecej szpinaku, wtedy sos jest gesciejszy.

Murzynek

1/2 szkl wody
kostka masła (lub margaryny jak kto woli)
2 szkl cukru
2 1/2 szkl mąki
4 jajka
6 łyżek kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do picz
cukier wanil
czekolada mleczna lub/i bakalie

wykonani

Masło(ew margaryne) + 1/2 szkl wody + cukier+ 4 łyżki kakao+ cukier waniliowy = do garnka,gotować 3 minuty, mieszać!!

Od tego co w garnku odlać troszkę wiecej jak pół szklanki (to bedzie pierwsza polewka) - do szklanki dodać 2 łyzki kakao.

Reszte masy w garnku ostudzić, dodawać po 1 zółtku i ucierac ( ja robotem to robie ale jak ktos ma cierpliwość można ucierać taka pałka do ucierania ;-)), Gdy 4 żółta utarte dodawać make + proszek do piecz (trzeba patrzeć żeby nie było za geste, zależy to od mąki, jak gęste dodać pół szklanki goracej przegotowanej wody!), utrzec,
na końcu ubić piane z białek, i dodac do ciasta, przelać do foremki, i jak już jest w foremce wkłądać do środka kawałeczki czekolady - tak z pół czekolady (lub dodac bakalie jak ktos woli), wstawic do pekarnika 200 stopni na około 1 godzine (sprawdzać!!)

Gdy upieczone a jeszcze ciepłe, porobić dziurki w cieście (patykiem, wykałaczka lub suchym makaronem spagetii), i polać polewą którą mamy w szklance tak żeby ładnie spływała, a na to zetrzeć reszte czekolady

i już
to jest murzyn potrójnie czekoladowy;-) bardzo słodki :tak:

ale oczywiscie mozna robić bez czekolady w srodku i tylko z polewą (bez wiórek czekoladowych) wtedy jest mniej słodki ;-)

Lulka, rewelacja :-D:-D:-D
Jutro przyjdę przed kompa z potrzebnymi ingrediencjami i będę tworzyć :-D:-D:-D

Fajny pomysł na udekorowanie potraw na dziecięcym party :tak:

reklama
Do góry