reklama
To taka "jednogarnkowa" potrawa ?
Dokladnie, zajmuje cale 20 minut
Ja gotuje zawsze na 2 dni.
Kroje filety w kostke,
daje pol opakowania szpinaku mrozonego z Hortexu,
dodaje sos Winiary (pomysl na kurczaka w sosie smietanowo/ziolowym) ze smietana i dusze wszystko na patelni, doprawiam troche wegeta.
W miedzyczasie w jednym garnku (z lenistwa) gotuje makaron kokardki z brokulami.
Potem wszystko lacze ze soba w jednym garze;-)
Wszystkiego dodaje wedle uznania, a ostatnio coraz wiecej szpinaku, wtedy sos jest gesciejszy.
Luleczka
Mama 2 córeczek ;)
Murzynek
1/2 szkl wody
kostka masła (lub margaryny jak kto woli)
2 szkl cukru
2 1/2 szkl mąki
4 jajka
6 łyżek kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do picz
cukier wanil
czekolada mleczna lub/i bakalie
wykonani
Masło(ew margaryne) + 1/2 szkl wody + cukier+ 4 łyżki kakao+ cukier waniliowy = do garnka,gotować 3 minuty, mieszać!!
Od tego co w garnku odlać troszkę wiecej jak pół szklanki (to bedzie pierwsza polewka) - do szklanki dodać 2 łyzki kakao.
Reszte masy w garnku ostudzić, dodawać po 1 zółtku i ucierac ( ja robotem to robie ale jak ktos ma cierpliwość można ucierać taka pałka do ucierania ;-)), Gdy 4 żółta utarte dodawać make + proszek do piecz (trzeba patrzeć żeby nie było za geste, zależy to od mąki, jak gęste dodać pół szklanki goracej przegotowanej wody!), utrzec,
na końcu ubić piane z białek, i dodac do ciasta, przelać do foremki, i jak już jest w foremce wkłądać do środka kawałeczki czekolady - tak z pół czekolady (lub dodac bakalie jak ktos woli), wstawic do pekarnika 200 stopni na około 1 godzine (sprawdzać!!)
Gdy upieczone a jeszcze ciepłe, porobić dziurki w cieście (patykiem, wykałaczka lub suchym makaronem spagetii), i polać polewą którą mamy w szklance tak żeby ładnie spływała, a na to zetrzeć reszte czekolady
i już
to jest murzyn potrójnie czekoladowy;-) bardzo słodki
ale oczywiscie mozna robić bez czekolady w srodku i tylko z polewą (bez wiórek czekoladowych) wtedy jest mniej słodki ;-)
1/2 szkl wody
kostka masła (lub margaryny jak kto woli)
2 szkl cukru
2 1/2 szkl mąki
4 jajka
6 łyżek kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do picz
cukier wanil
czekolada mleczna lub/i bakalie
wykonani
Masło(ew margaryne) + 1/2 szkl wody + cukier+ 4 łyżki kakao+ cukier waniliowy = do garnka,gotować 3 minuty, mieszać!!
Od tego co w garnku odlać troszkę wiecej jak pół szklanki (to bedzie pierwsza polewka) - do szklanki dodać 2 łyzki kakao.
Reszte masy w garnku ostudzić, dodawać po 1 zółtku i ucierac ( ja robotem to robie ale jak ktos ma cierpliwość można ucierać taka pałka do ucierania ;-)), Gdy 4 żółta utarte dodawać make + proszek do piecz (trzeba patrzeć żeby nie było za geste, zależy to od mąki, jak gęste dodać pół szklanki goracej przegotowanej wody!), utrzec,
na końcu ubić piane z białek, i dodac do ciasta, przelać do foremki, i jak już jest w foremce wkłądać do środka kawałeczki czekolady - tak z pół czekolady (lub dodac bakalie jak ktos woli), wstawic do pekarnika 200 stopni na około 1 godzine (sprawdzać!!)
Gdy upieczone a jeszcze ciepłe, porobić dziurki w cieście (patykiem, wykałaczka lub suchym makaronem spagetii), i polać polewą którą mamy w szklance tak żeby ładnie spływała, a na to zetrzeć reszte czekolady
i już
to jest murzyn potrójnie czekoladowy;-) bardzo słodki
ale oczywiscie mozna robić bez czekolady w srodku i tylko z polewą (bez wiórek czekoladowych) wtedy jest mniej słodki ;-)
Luleczka
Mama 2 córeczek ;)
znalazłam fajne pomysły na śmieszne sniadanko
christine91's Site - idées présentation rigolote amuse gueules
anineczka
królowa mrówek :P
Ooo jaaaa Lulka przecież te śniadania to mistrzostwo świataznalazłam fajne pomysły na śmieszne sniadanko
Moje dziecko już dawno padło by z głodu jakby matka musiała się rano zająć przygotowanie takiego cudu
reklama
anineczka
królowa mrówek :P
Kinek już sobie Ciebie wyobraziłamLulka, rewelacja
Jutro przyjdę przed kompa z potrzebnymi ingrediencjami i będę tworzyć
Fajny pomysł na udekorowanie potraw na dziecięcym party
A wystarczająco masz miejsca na biurku?
Szkoda,ze nie ma tam instrukcji ja to robić
Podziel się: