reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pomysł na obiad

reklama
Większość z nas chyba jest zwolennikiem coli, choć cholera nieźle uzależnia ;) jest pyszna ;D
(Ja wolę PEPSI, ale to bardzo podobny smak ;))
 
kangurki pisze:
Mel a jak robisz barszcz? Tez bym zjadła, ale z barszczy to umiem robić tylko gorący kubek:p

taki większy garnek wody
4 - 6 buraków (obieram i kroję na pół)
łyżka vegety


i można dodać ale nie trzeba:
- jałowiec z 6 kulek

do wrzącej wody wrzucam buraki i wsypuje wegete i....

GOTOWE ;D

a poważnie to jak sie ugotuje pod uchylona przykrywka na mniejszym ogniu około 40 min do godziny
- jak mi sie przypomi, że gotuję zupę to wyłączę ;D
dodaję z 2-3 łyżeczki cukru, magi i trochę octu

najlepszy jest jak juz troche ostygnie
albo taki odgrzewany :)

smacznego :)


acha a buraki czasem tre na tarce do obiadu
a czasem daje psu
 
A ja właśnie , właściwie to już wczoraj ::), robiłam barszczyk i wyszedł mi pyszny ;D :p A do tego krokiety z pieczarkami (ze względu na piątek)Nawet mój mały niejadek, czyli sara zjadła ze smakiem taki obiadek :)
 
Mój barszczyk hm
Zwykle podczas gotowania tworzę i za każdym razem robię trochę inaczej :laugh: (taką mam duszę artystycznę)
Wczoraj robiłam tak:
boczek i porcję rosołową podgotowałam, dodałam listka laurowego, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz kilka suszonych grzybków. Potem, jak się wywar mięsno grzybowy pogotował dodałam jarzynki ( marchewkę, seler, pietruszkę, cebulkę podpieczoną na ogniu). Kiedy jarzynki były na wpółmiękkie dodałam utarte 4-5 buraczków) oraz sól i pieprz mielony. Jak to sie wszystko piekni ugotowało, zaczęłam przyprawiać już do smaku. Zatem aby smaczek był wyrazisty leję (barszczyk w butelce- aby zakwasić), wyciskam ze 2 ząbki czosnku, troszkę majeranku i cebulkę smażoną no i już odpowiednio sól, z łyżeczkę cukru, pieprz. Na końcu jak już barszczyk jest gotowy, przecedzam przez sitko, aby nic w nim nie pływało.
Kostek rosołowych ani vegety nie dodaję, bo na te konserwanty Robert ma uczulenie, a ja jeszcze go karmię. A i tak barszczyk jest wyśmienity :D
 
To jeszcze ja podam swój przepis na barszczyk: otwieram torebkę Barszczu Instant Winiary, odmierzam dwie czubate łyżeczki do kubka, zalewam wrzątkiem i gotowe. Moja mama jak robi barszczyk, to najczęściej z koncentratu w płynie, wlewa go na bulion z kostki, doprawia zielem angielskim, czosnkiem, pieprzem i vegetą, i zakwasza octem.
 
reklama
mmmmmmm ale mi narobiłyście ochoty na barszczyk....

a ja mam dzisiaj kopytka podsmazane na tłuszczyku z boczkiem, albo do wyboru chińskie z kurczakiem i ryzem.... chyba skusze sie na kopytka, bo chińszczyzna mi sie już troszku przejadła
 
Do góry