reklama
M
Melanie
Gość
kangurki pisze:Mel a jak robisz barszcz? Tez bym zjadła, ale z barszczy to umiem robić tylko gorący kubek
taki większy garnek wody
4 - 6 buraków (obieram i kroję na pół)
łyżka vegety
i można dodać ale nie trzeba:
- jałowiec z 6 kulek
do wrzącej wody wrzucam buraki i wsypuje wegete i....
GOTOWE ;D
a poważnie to jak sie ugotuje pod uchylona przykrywka na mniejszym ogniu około 40 min do godziny
- jak mi sie przypomi, że gotuję zupę to wyłączę ;D
dodaję z 2-3 łyżeczki cukru, magi i trochę octu
najlepszy jest jak juz troche ostygnie
albo taki odgrzewany
smacznego
acha a buraki czasem tre na tarce do obiadu
a czasem daje psu
M
Melanie
Gość
sory
znowu 2 razy wysłałam
znowu 2 razy wysłałam
M
Melanie
Gość
a Ty jak robisz barszczyk Karioko ?
Mój barszczyk hm
Zwykle podczas gotowania tworzę i za każdym razem robię trochę inaczej :laugh: (taką mam duszę artystycznę)
Wczoraj robiłam tak:
boczek i porcję rosołową podgotowałam, dodałam listka laurowego, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz kilka suszonych grzybków. Potem, jak się wywar mięsno grzybowy pogotował dodałam jarzynki ( marchewkę, seler, pietruszkę, cebulkę podpieczoną na ogniu). Kiedy jarzynki były na wpółmiękkie dodałam utarte 4-5 buraczków) oraz sól i pieprz mielony. Jak to sie wszystko piekni ugotowało, zaczęłam przyprawiać już do smaku. Zatem aby smaczek był wyrazisty leję (barszczyk w butelce- aby zakwasić), wyciskam ze 2 ząbki czosnku, troszkę majeranku i cebulkę smażoną no i już odpowiednio sól, z łyżeczkę cukru, pieprz. Na końcu jak już barszczyk jest gotowy, przecedzam przez sitko, aby nic w nim nie pływało.
Kostek rosołowych ani vegety nie dodaję, bo na te konserwanty Robert ma uczulenie, a ja jeszcze go karmię. A i tak barszczyk jest wyśmienity
Zwykle podczas gotowania tworzę i za każdym razem robię trochę inaczej :laugh: (taką mam duszę artystycznę)
Wczoraj robiłam tak:
boczek i porcję rosołową podgotowałam, dodałam listka laurowego, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach oraz kilka suszonych grzybków. Potem, jak się wywar mięsno grzybowy pogotował dodałam jarzynki ( marchewkę, seler, pietruszkę, cebulkę podpieczoną na ogniu). Kiedy jarzynki były na wpółmiękkie dodałam utarte 4-5 buraczków) oraz sól i pieprz mielony. Jak to sie wszystko piekni ugotowało, zaczęłam przyprawiać już do smaku. Zatem aby smaczek był wyrazisty leję (barszczyk w butelce- aby zakwasić), wyciskam ze 2 ząbki czosnku, troszkę majeranku i cebulkę smażoną no i już odpowiednio sól, z łyżeczkę cukru, pieprz. Na końcu jak już barszczyk jest gotowy, przecedzam przez sitko, aby nic w nim nie pływało.
Kostek rosołowych ani vegety nie dodaję, bo na te konserwanty Robert ma uczulenie, a ja jeszcze go karmię. A i tak barszczyk jest wyśmienity
Gosiczka
Mamusia Kubusia
- Dołączył(a)
- 9 Luty 2005
- Postów
- 2 419
To jeszcze ja podam swój przepis na barszczyk: otwieram torebkę Barszczu Instant Winiary, odmierzam dwie czubate łyżeczki do kubka, zalewam wrzątkiem i gotowe. Moja mama jak robi barszczyk, to najczęściej z koncentratu w płynie, wlewa go na bulion z kostki, doprawia zielem angielskim, czosnkiem, pieprzem i vegetą, i zakwasza octem.
reklama
mmmmmmm ale mi narobiłyście ochoty na barszczyk....
a ja mam dzisiaj kopytka podsmazane na tłuszczyku z boczkiem, albo do wyboru chińskie z kurczakiem i ryzem.... chyba skusze sie na kopytka, bo chińszczyzna mi sie już troszku przejadła
a ja mam dzisiaj kopytka podsmazane na tłuszczyku z boczkiem, albo do wyboru chińskie z kurczakiem i ryzem.... chyba skusze sie na kopytka, bo chińszczyzna mi sie już troszku przejadła
Podziel się: