reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomysł na obiad

lub:

Cannelloni

SKŁADNIKI:

FARSZ:
3 łyżki masła,
400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka),
1 łyżka oleju,
1 posiekana cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 posiekanego lub startego na tarce selera,
2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań,
45 gram świeżo startego parmezanu,
1 łyżka śmietany,
1 jajko,
1 żółtko,
sól,
pieprz,
1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu
SOS POMIDOROWY:
(składniki w przepisie)
BESZAMEL:
(składniki w przepisie)

PRZYGOTOWANIE:

BESZAMEL
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
4 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
200 gram parmezanu
masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewać na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzać mleko, wlać do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut (około) i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodać parmezan.

SOS POMIDOROWY
2 1/2 łyżki oliwy
125 gram drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
1 listek laurowy, 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii, sól,
pieprz.
Olej podgrzać w rondlu i usmażyć selera i cebulę na złoty kolor, dodać pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszać co jakiś czas, gotować bez przykrycia ok. 45 minut aż sos zgęstnieje.

Makaron gotować według wskazań na opakowaniu.

Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie i rozsmarować na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nałożyć cannelloni i polać beszmelem. Wierzch posmarować resztą sosu pomidorowego i oprószyć parmezanem i drobinkami masła.
Piec ok. 15-20 minut.
Można piec również w kuchence mikrofalowej.
 
reklama
albo ;D

Faszerowana papryka


SKŁADNIKI:
40 dag.
mielonej wołowiny,
4 zielone papryki,
cebula,
ząbek czosnku,
2 pomidory,
łyżka rodzynek,
5-6 zielonych oliwek,
50 g.
migdałów,
łyżka octu lub soku z cytryny,
2 łyżki mąki,
jajko,
filiżanka tartej bułki,
czarny pieprz,
sól,
oliwa lub olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Strąki papryki podpiec na ruszcie, aż popęka skórka, obrać, naciąć, wyjąć nasiona. Cebulę pokroić, czosnek posiekać i rozgnieść z solą. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i drobno pokroić. Rodzynki umyć. Cebulę zeszklić na oliwie, potem krótko podsmażyć z mięsem. Migdały sparzyć, osączyć, zdjąć skórkę, razem z oliwkami drobno posiekać. Wymieszać z pomidorami, mięsem, pieprzem, czosnkiem, cebulą, rodzynkami, przyprawić solą i octem lub sokiem z cytryny. Smażyć przez 5 minut. Farszem napełnić strąki papryki, panierować je w mące, rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
 
i jeszcze podobne coś

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

SKŁADNIKI:
8-12 owoców papryki,
1/2 szklanki ryżu,
20-25 dag mielonego mięsa,
łyżka zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
jajko 5 dag tłuszczu,
3-4 pomidory,
cebula

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę krótko obgotować, przelać zimną wodą, usunąć nasiona. Ryż ugotowany na sypko, mięso mielone, jajko i posiekaną zieleninę wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć ciasno do przygotowanej papryki. Stopić tłuszcz w naczyniu, dodać drobno pokrojoną cebulę podsmażyć. Ułożyć nadziana paprykę, podlać małą ilością wody, dodać kostkę bulionowa, dusić pod przykryciem około 30 min. Mniej więcej po 20 min dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Podając posypać zieleniną
 
PITTA z mięsem mielonym

Rodzaj przygotowania: W Mikrofali

SKŁADNIKI:
Mięso- 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowe),
pitta,
1 cebula,
przyprawy do smaku:
papryka,
chili,
oregano,
pieprz,
rozmaryn,
Sałata pekińska,
200 ml wody;

SOS:
5 łyżek stołowych majonezu,
4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,
sos do sałatek (czosnkowy do majonezu),
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: pieprz,
słodka papryka.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na żółty kolor, dodać mięso podsmażyć, odlać zbędny tłuszcz, dodać przyprawy i wlać wodę, podsmażyć do wyparowania.
W miseczce dodać wszystkie składniki sosu dobrze rozetrzeć przełożyć do sosjerki.
Sałatę posiekać w cienkie paski.
Rozgrzać PITTĘ zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie wypełniać warstwowo raz mięso, sos, sałata i znów mięso, sos, sałata.
PALCE LIZAĆ!!!
 
Ja uwielbiam tzatziki do pieczonych lub grillowanych kurzych skrzydełek, do tego frytki i sałatka z serem feta, i koniecznie dobre winko ;D
 
a mnie niewiem co wczoraj wzielo ale zrobilam dwie salatki naraz:
Jedna tradycyjna ziemniaczana a druga ja to nazywam "ryzowy smietnik" czyli ryz,fasola czerwnoa.ser zolty,wedlina, ogorek kiszony,kukurydza,papryka konserwowa i ryz oczywiscie ::)
Wsio z majonezem i musztarda
Pycha
 
a ja musze ograniczyc jedzenie, bo po tym brytyjskim jedzeniu ostatnio przytylam- od jutra zaczynam robic bardziej polskie obiady- beda schabowe z ziemniaczkami :)
 
reklama
Do góry