M
Melanie
Gość
lub:
Cannelloni
SKŁADNIKI:
FARSZ:
3 łyżki masła,
400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka),
1 łyżka oleju,
1 posiekana cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 posiekanego lub startego na tarce selera,
2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań,
45 gram świeżo startego parmezanu,
1 łyżka śmietany,
1 jajko,
1 żółtko,
sól,
pieprz,
1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu
SOS POMIDOROWY:
(składniki w przepisie)
BESZAMEL:
(składniki w przepisie)
PRZYGOTOWANIE:
BESZAMEL
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
4 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
200 gram parmezanu
masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewać na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzać mleko, wlać do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut (około) i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodać parmezan.
SOS POMIDOROWY
2 1/2 łyżki oliwy
125 gram drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
1 listek laurowy, 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii, sól,
pieprz.
Olej podgrzać w rondlu i usmażyć selera i cebulę na złoty kolor, dodać pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszać co jakiś czas, gotować bez przykrycia ok. 45 minut aż sos zgęstnieje.
Makaron gotować według wskazań na opakowaniu.
Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie i rozsmarować na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nałożyć cannelloni i polać beszmelem. Wierzch posmarować resztą sosu pomidorowego i oprószyć parmezanem i drobinkami masła.
Piec ok. 15-20 minut.
Można piec również w kuchence mikrofalowej.
Cannelloni
SKŁADNIKI:
FARSZ:
3 łyżki masła,
400 gram mielonej wołowiny (lub mielonego indyka),
1 łyżka oleju,
1 posiekana cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 posiekanego lub startego na tarce selera,
2 łyżki drobno posiekanej natki z pietruszki lub więcej według upodobań,
45 gram świeżo startego parmezanu,
1 łyżka śmietany,
1 jajko,
1 żółtko,
sól,
pieprz,
1 porcja pomidorów - średnia puszka koncentratu
SOS POMIDOROWY:
(składniki w przepisie)
BESZAMEL:
(składniki w przepisie)
PRZYGOTOWANIE:
BESZAMEL
(robić na samym końcu już po faszerowaniu makaronu)
4 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
200 gram parmezanu
masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę aż wchłonie masło. Podgrzewać na słabym ogniu przez 4-5minut uważając aby nie przypalić zasmażki. W tym czasie podgrzać mleko, wlać do rondla mieszając, by sos był zupełnie gładki.
Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut (około) i gdy zgęstnieje do konsystencji śmietany dodać parmezan.
SOS POMIDOROWY
2 1/2 łyżki oliwy
125 gram drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany seler (robię jak wyżej)
1 kilogram pomidorów i dwie łyżki koncentratu pomidorowego (lub ok. 2 średnich puszek koncentratu, wszystko zależy od wielości selera i tego jak bardzo jest kwaśny koncentrat)
1 listek laurowy, 6-8 listków bazylii lub 1 łyżka suszonej bazylii, sól,
pieprz.
Olej podgrzać w rondlu i usmażyć selera i cebulę na złoty kolor, dodać pomidory, koncentrat, listek laurowy, bazylię, sól, pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszać co jakiś czas, gotować bez przykrycia ok. 45 minut aż sos zgęstnieje.
Makaron gotować według wskazań na opakowaniu.
Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie i rozsmarować na dnie cienką warstwę sosu pomidorowego. Ostrożnie nałożyć cannelloni i polać beszmelem. Wierzch posmarować resztą sosu pomidorowego i oprószyć parmezanem i drobinkami masła.
Piec ok. 15-20 minut.
Można piec również w kuchence mikrofalowej.