reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

POMOCY zastój pokarmu

widzisz Jamajka, to juz nie jest zastoj ale zapalenie (zastoj mialam w pierwszych dniach po porodzie ale to byl zupelnie inny bol), pewnie przeoczylam gdzies grudeczke i sie dorobilam :(( w kazdym razie przy zapaleniu sie nie masuje bo nie chcemy jeszcze zwiekszyc laktacji, odciaganie jak najbardziej badz czestsze przykladanie malucha i zimne oklady. Dostalam antybiotyk - penicyline i walcze, czuje sie okropnie, mam dreszcze i wszystko boli mnie jak przy grypie :(

reklama
Witam Was Dziewczyny! Ja dorobiłam się zapalenia piersi miesiąc po porodzie. Przewiało mnie i najpierw myślałam, że złapałam jakąś grypę, bo okropnie łamało mnie w kościach i miałam temperatuę prawie 39 stopni. Też brałam antybiotyk - augumentin (jeśłi nie przekręciłam nazwy). Mi akurat pani doktor kazała masować tą pierś ze stanem zapalnym. Polewać ciepłą wodą pod prysznicem i wtedy rozmasowywać i to aż od samej pachy w kierunku sutka i powiem, że to pomagało. Właściwie już następnego dnia po braniu antybiotyku temperatura wróciła do normy. Oczywiście do tego spacerowałam z kapustą w staniku! Trzeba to przetrwać!

U mnie dziewczyny to się skończyło gorzej bo ja nie miałam gorączki i oprócz bólu i gródki w piersi nic mi nie dolegało gródka była mała ale z dnia na dzień stała się ogromna antybiotyk nie pomógł i wylądowałam na stole operacyjnym.

jamajka to wspolczuje, ale dobrze ze masz to za soba. Zdania sa podzielone, jedni mowi masowac inni ze w zadnym wypadku a ja juz sama nie wiem co robic, nie mam tam wyraznej grudki tylko taki ogolny jakby bardziej masywny pas pod pacha ale praktycznie nie moge sie dotknac i mala grudka na otoczce sutka....i to mnie tez martwi. Ja dostalam penicyline, mam nadzieje ze pomoze, poki co przystawiam mala do tej piersi i po karmieniu jeszcze troszke odciagam, mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej...

jamajka to wspolczuje, ale dobrze ze masz to za soba. Zdania sa podzielone, jedni mowi masowac inni ze w zadnym wypadku a ja juz sama nie wiem co robic, nie mam tam wyraznej grudki tylko taki ogolny jakby bardziej masywny pas pod pacha ale praktycznie nie moge sie dotknac i mala grudka na otoczce sutka....i to mnie tez martwi. Ja dostalam penicyline, mam nadzieje ze pomoze, poki co przystawiam mala do tej piersi i po karmieniu jeszcze troszke odciagam, mam nadzieje ze jutro bedzie lepiej...
ja tez tak mialam i mala grudke na otoczce sutka! ale wlasnie dzieki jamajce rozmasowalam ja i po problemie

Ostatnia edycja:
Mam nadzieje że już po zapaleniu Ellie1981. Ja też słyszałam różne opinie ale i na studiach i jeszcze w szpitalu mówili by masować jeżeli pod wpływem masażu gródka się zmniejsza jeśli się nie zmniejsza to już za późno zrobił się ropień.Należy pamiętać że masaż powinien by wykonywany do brodawki i od razu odciągane mleko i by nie trwał dłużej niż 30 min.

no teraz juz jest lepiej, moge sie dotknac, jutro zaczne masaze tuz przed odciagnieciem mleka, to otoczke sutka tez mam masowac? bo w sumie na piersi nie czuje jako takiej grudki, zgrubienia (pamietam jak mialam przy zastoju) tylko taka masywniejsza spora czesc, w zasazdzie miekka...natomiast na otoczce ewidentnie grudka...

znowu mam zastój:no: tylko tym razem nie moge odciagnac pokarmu bo go poprostu nie ma!( swoja droga dziwne ze tak szybko) nie wiem jak moge naciskac a on juz nie leci i co teraz??? jak mi sie uda rozmasowac ta grudke to wyplynie czy jak?

reklama
Czy wcześniejsza gródka rozmasowała się całkowicie????? Stosuj się do wcześniejszych zaleceń masuj w kierunku brodawki. Zastój może się pojawić bardzo szybko jednak jeśli gródeczkę nie da się rozmasować w ciągu tygodnia to udaj się do lekarza na pewno zatkał się kanalik może pod wpływem masowania puści.

Ostatnia edycja:
Do góry