reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pomiar temperatury u 3 tygodniowego dziecka

Położona uprzedziła że prawidłowa temperatura u dziecka jest wyższa niż i dorosłego. Jednak kogo bym nie zapytała jak mierzyć temperaturę i jakim termometr elektroniczny to każdy ma inne zdanie. Czy lepiej mierzyć temperaturę na czole czy skroni? A może w odbycie? Jeśli w odbycie to jakim termometrem? Córka przy jednej skroni ma 36.8, przy drugiej 37.4 a przy odbycie 38.3. Do pomiaru był użyty termometr bezdotykowy. Czy pomiar dokonany takim termometr w odbycie jest dokładny? Czy powinnam użyć innego? W szkole rodzenia uczyli nas żeby absolutnie nie wkładać zwykłego termometru do pupy. Dodam że córka nie wykazuje innych objawów infekcji.

reklama
Położona uprzedziła że prawidłowa temperatura u dziecka jest wyższa niż i dorosłego. Jednak kogo bym nie zapytała jak mierzyć temperaturę i jakim termometr elektroniczny to każdy ma inne zdanie. Czy lepiej mierzyć temperaturę na czole czy skroni? A może w odbycie? Jeśli w odbycie to jakim termometrem? Córka przy jednej skroni ma 36.8, przy drugiej 37.4 a przy odbycie 38.3. Do pomiaru był użyty termometr bezdotykowy. Czy pomiar dokonany takim termometr w odbycie jest dokładny? Czy powinnam użyć innego? W szkole rodzenia uczyli nas żeby absolutnie nie wkładać zwykłego termometru do pupy. Dodam że córka nie wykazuje innych objawów infekcji.
W instrukcji termometru jest napisane gdzie dokładnie robić pomiar. Zazwyczaj jest to środek czoła. Bezdotykowym w odbycie się raczej nie mierzy (przynajmniej o tym nie słyszałam ale mogę nie być na bieżąco)

Nie da się zmierzyc temperatury w odbycie termometrem bezdotykowym. I tak, generalnie to byłby najdokladniejszy pomiar. Bo te bezdotkowe to tak róznie. Ja mierze w uchu.

Tylko musisz pamiętac, ze tez termometr powinien być zawsze w tym samym pomieszczeniu i dziecko powinno 10min byc w tym samym pomieszczeniu, żeby pomiar nie był przekłamany.

Moi pediatrzy zawsze mówią jedyny prawidłowy pomiar temperatury ciała u niemowlaka to pomiar z odbytu odejmując pół stopnia

Niewiem ja przy żadnym dziecku w odbycie nie mierzyłam nawet mi to nie przyszło do głowy😱 ja zawsze mierze na środku czoła 🤭
Dziękuję za odpowiedź jednak śre
Moi pediatrzy zawsze mówią jedyny prawidłowy pomiar temperatury ciała u niemowlaka to pomiar z odbytu odejmując pół stopnia
Dziękuję za odpowiedź, ale jakiego termometru należy użyć?

Mi położna tłumaczyła, że pomiar z odbytu jest wiarygodny, ale nie mieliśmy takiego termometra i byśmy raczej nie sprawdzali w ten sposób. Mieliśmy bezdotykowy, a potem kupiliśmy douszny. W zależności w której części ciała mierzysz, będzie trochę inaczej pokazywał. Z czasem zorientujesz się, jaka temp jest normalna, a od której coś się dzieje. Bo u każdego człowieka jest inaczej, a średnie są po to, aby czymś się kierować.

Mierz 1 sposobem. Takie małe dziecko może mieć do 38 i to nadal będzie norma. U niektórych od 37,5 coś tam się zaczyna, robią się marudne itd, ale moja córka np od ząbkowania miewa 37,8 albo nawet 38 i nie ma żadnych innych objawów, nawet bywa że nie marudzi (tylko mówię już o takim powyżej 1,5 roku w tej chwili) i jest wulkanem energii. Gdybym nie sprawdziła, bo mi intuicja coś podpowiadała (ciepłe czoło), to bym nie wiedziała.
Jak była niemowlakiem, tak do 5 miesiąca bodajże to miała zwykle do 37,5 lub 37,6 - może tak miała, pediatra nic z tym nie kazała robić przy braku innych objawów. Ale też nie sprawdzaliśmy tego regularnie... Mierzyliśmy z czoła bezdotykowym. Wolę douszny, ale tam będzie trochę wyższa temperatura. Poza tym o różnych porach dnia może być inna, każdy człowiek, nawet taki mały, ma różnie.

Temperaturą krocza się kompletnie nie kieruj. Jeśli chcesz mierzyć w odbycie, to musisz mieć termometr z końcówką, która się wsuwa do odbytu - nie polecę żadnego konkretnego, bo tej metody nie stosuję. Mam termometr bezdotykowy, którym celuję w prawa skroń (zgodnie z instrukcją tego konkretnego modelu) i generalnie jestem zadowolona, aczkolwiek trzeba się przyzwyczaić do tego, że potrafi pokazywać różnie. I jak akurat dziecko leżało na prawej stronie to temp będzie wyższa przez pewien czas i trzeba odczekać.

reklama
U każdego dziecka póki było małe mierzyłam w pupie. Zwykłym elektronicznym termometrem z końcówką np. Microlife czy innym.
Termometry bezdotykowe nie mierzą temperatury w odbycie.

Do góry