reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Polip pęcherzyka żółciowego

reklama
6 mm i się powiększa. Mam już kilka lat. W 2016 roku dowiedziałam się, że mam polipa. Był mniejszy, a teraz się powiększa
Lekarz nie sugerował usunięcia? Dużo się powiększył? Daje jakieś objawy? Lekarz mówił jaki to rodzaj polipa może być? Przepraszam że tak wypytuje, ale w zeszłym tygodniu na USG również wyszedł mi polip i po przeczytaniu internetowych informacji jestem przerażona :(

Lekarze powiedzieli mi że taka wielkość nie jest zagrożeniem i nie daje żadnych objawów. Jeśli powiększy się do ponad 1 to będzie trzeba usunąć woreczek żółciowy. Jest to dość prosta operacja, po której raczej nie ma powikłań. Będzie trzeba zostać jeden, dwa dni w szpitalu. Ogólnie znam osoby które żyją normalnie bez woreczka żółciowego, nie spełnia on jakość bardzo ważnej funkcji w organizmie. Powiększa się 1 mm rocznie, może być tak że stanie na np. 2 lata i będzie mieć ten sam rozmiar, a potem większy stopniowo. Tak jest u mnie. Jeśli polip jest mniejszy niż 1 cm to zaleca się regularne usg jamy brzusznej co roku lub można też sprawdzać co pół roku i obserwować. Jeśli będzie trzeba usunąć to lekarz o tym poinformuje. Polip, który osiągnie wielość powyżej daje objaw mocnego ból

Lekarze powiedzieli mi że taka wielkość nie jest zagrożeniem i nie daje żadnych objawów. Jeśli powiększy się do ponad 1 to będzie trzeba usunąć woreczek żółciowy. Jest to dość prosta operacja, po której raczej nie ma powikłań. Będzie trzeba zostać jeden, dwa dni w szpitalu. Ogólnie znam osoby które żyją normalnie bez woreczka żółciowego, nie spełnia on jakość bardzo ważnej funkcji w organizmie. Powiększa się 1 mm rocznie, może być tak że stanie na np. 2 lata i będzie mieć ten sam rozmiar, a potem większy stopniowo. Tak jest u mnie. Jeśli polip jest mniejszy niż 1 cm to zaleca się regularne usg jamy brzusznej co roku lub można też sprawdzać co pół roku i obserwować. Jeśli będzie trzeba usunąć to lekarz o tym poinformuje. Polip, który osiągnie wielość powyżej daje objaw mocnego ból
Czyli taki maleńki nie jest nowotworem? Ja już się stresowałam... We wtorek mam wizytę u lekarza, ciekawe co mi powie. Ile on miał u Ciebie jak został wykryty? Ja miałam 3 lata temu USG i jeszcze go nie miałam...

reklama
Nie wiem ile twój ma mm na chwile obecną.
Mój miał 3 mm w 2016 i tak był przez długi czas a potem się powiększył w 2018 do 5mm, a teraz ma 6mm. To nie jest nowotwór tylko zmiana. Polipy mogą być w różnych miejscach. Polip to taki jakby kamyczek. Polipy duże, które nie są obserwowalne mogę stać się nowotworami, ale zazwyczaj nie doczekają tego stanu bo są usuwane. Jak pójdziesz do lekarza a nie przekracza 1 cm to powie, że trzeba tylko obserwować tą zmianę. Przyczyna tworzenia się polipów lub złogów nie jest znana do końca dziś może nie być, a jutro już tak. Ogólnie obserwacja jest co roku jeśli się nie powiększa to nawet możesz z tym żyć długo i nic Tobie nie będzie.

Jeśli mogę zapytać to ile mm ma Twoja zmiana?

reklama
Do góry