reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Polecam Wodzisław Śląski!!!!

reklama
Witam
Chcialabym sie dowiedziec jaki jest personel na poroduwce Jak so traktowane kobiety przed jak i po porodzie i jak sie opiekujo maluszkami

czesc dziewczyny! jestem z Wodzisławia ale mysle o porodzie w Rydułtowach- słyszałam o tym szpitalu sporo dobrego- ale to były wiesci z drugiej reki. Równiez prosze o wiecj opinii na temam szpitali w Ryd i Wodz. Poród juz do 2 tyg:)

Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zaglądnie, ale będę rodzić w Rydułtowach i mam pytanie.

Co trzeba mieć dla siebie i malucha?
I czy zzo jest tam dostępne?
Jak oceniacie opiekę w tym szpitalu- głównie położne?

Może znajdzie się mama, która ma 'świeże' informacje;-)

hej karolaola, ja właśnie się waham, czy wybrać Rydułtowy, czy Wodzisław.

kilka tygodni temu nieszczęśliwie trafiłam na kilka dni do szpitala w Wodzisławiu, którego w ogóle nie brałam pod uwagę jeśli chodzi o poród, ale spotkałam się tam z fantastyczną opieką, niesamowicie miłe i pomocne położne i teraz zastanawiam się, czy tam nie rodzić, niestety nie wiem, jak wygląda sprawa zzo ale porody rodzinne są bezpłatne.
W Rydułtowach zzo jest na pewno bezpłatnie, ale nie wiem, czy na żądanie.

my jakoś za miesiąc chcemy się wybrać do tych dwóch szpitali i dowiedzieć się z pierwszej ręki jak to u nich wygląda.

ściskam!!!

kota-behemota witaj!

Jeśli o mnie chodzi to nie mam dylematu Wodzisław/Rydułtowy. W Wodzisławiu leżałam z pierwszą obumarłą w 24t ciążą i więcej do tego szpitala nie zawitam. Lekarze bez serca, położne- jeszcze nie jedno dziecko pani urodzi- wszystko maszynowo i bez wyczucia. Nie oczekiwałam luksusów i skakania koło tyłka, ale trochę współczucia i uszanowania mojej tragedii. Zawiodłam się, czułam jak histeryczka i powiedziałam więcej nie!!

A w Rydułtowach byłam w tej ciąży w 28t. Położne tak miłe, z sercem na dłoni. Lekarze kompetentni i atmosfera przyjazna...

To takie moje doświadczenia. A do jakiego lekarza chodzisz?

współczuję Ci strasznie takiej tragedii... nawet nie wiem, jak to jest, mogę sobie tylko wyobrażać Twój ból..

mnie w Wodzisławiu przyjęli serdecznie i opiekuńczo, zarówno lekarze, jak i położne, czułam się dobrze, o ile tak można się czuć w szpitalu. nie mam niestety porównania do Rydułtów.

a do lekarza chodzę w Rybniku, do dr. Grudnia, a Ty?
wiesz może coś z pierwszej ręki na temat porodów w Rybniku?

Oj kochana o Rybniku wiem tylko tyle- parę dziewczyn właśnie podczas pobytu w szpitalu w Rydułtowach przestrzegło przed Orzepowicami. Dlaczego itd. nie wiem, nie pytałam, ale chyba chodziło o położne. I o uszy mi się obiło, że jak w Rydułtowach nie ma miejsca to odsyłają właśnie na Orzepowice. Ja tego nie biorę pod uwagę w ogóle- chodzę do Rutkowskiego- ordynator w Rydułtowach.

Ja nie mówię, że w Wodzisławiu jest źle, ale pierwsze wrażenie u mnie wypadło tragicznie i stąd moje podejście.

Dobrze zrobisz wybierając się na tzw. dni otwarte. Może Ci to podsunie rozwiązanie...

mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które rodziły w Wodzisławiu, jaka jest Wasza opinia o oddziale noworodkowym? jak się opiekuję dziećmi? czy mają sprzęt do ewentualnego ratowania maluszków???

reklama
Kota Behemota witaj :). O ile jeszcze nie urodziłaś ;)

Nie wiem jak zacząć... Hmm... No to jedziem, pierwsze dziecko rodziłam w Rydułtowach, niby fajnie, położne normalne, lekarze też. Na położnictwie też w miarę. W tej ciąży leżałam w Wodzisławiu parę dni i porównując warunki do rodzenia jestem za Wodzisławiem (nie malutkie boksy zasłaniane zasłonką, tylko sporawe pokoje z drzwiami, łazienka na trakcie, nie na ginekologii, jak to jest w Rydach), i inaczej niż Karolaola sądzę o położnych, są miłe i pomogą jakby coś.

Byłam na spacerku po porodówce i oddziele położniczym, no i na położnictwie dziecko jest z Tobą ale można oddać do pielęgniarek (zaznaczam jednak, że nie wiem co one na to, przekonam się za niedługo;)), sale 4 osobowe z przewijakami, wanienkami, ogólnie odział ok. I nie wiem jak ze sprzętem do ratowania maluszków, niestety zapomniałam zapytać...

No i zzo nie jest dostępne w Wodzisławiu, tylko Dolargan i położna mi powiedziała, że one pokazują jak sobie radzić z bólem bez leków.

No i tyle chyba ;).

A Ty skąd jesteś? :)

Pozdrawiam

Do góry