Hej, ja mieszkam a Niemczech od 8lat, tak jak koleżanki wyżej wspomniały, teraz w Europie wszędzie się dzieje i to co było aktualne jak wyjeżdżałam ja to teraz wyglada to trochę inaczej, nas zżerają koszty opału, benzyny. Żywność tez coraz wyżej z tygodnia na tydzień jest zmiana cen. Również mysle, ze lepiej jak najpierw wyjdziedzie facet do pracy, wtedy otrzyma mieszkanie jakieś tanie pracownicze z meldunkiem i po jakimś czasie poszuka normalnego mieszkania dla Ciebie i dzieci, mysle ze może być ciężko wyjechać cała rodzina od razu choć nie jest to niemożliwe.
Co do podejścia tutaj to warto zaznaczyć, ze Niemcy są różni w zależności od landów. Tak naprawdę tu prawo stanowią landy i to co u mnie jest będzie się roznic od tego co na północy. Wiec ja napisze jak jest a moim landzie, Baden-Wurtemberg. Płaca nie jest zbyt wysoka ale również koszty wynajmu, opłat są trochę niższe niż w północnych Niemczech. Jest to taka trochę wioska, panuje dialekt szwabski, nawet trochę sielsko jest a ludzie wg. Mnie tolerancyjni, uprzejmi ciekawi, mysle ze to jest najbezpieczniejszy land w Niemczech ale i najnudniejszy
duże znaczenie ma natura, mieszkam właściwie w górach, ludzie jeżdżą dużo rowerami. Tutaj żłobków nie ma, dzieci do przedszkola mogą iść najwcześniej od 2 roku życia, przedszkole nie jest obowiązkowe. Ciężko jest młodym matkom iść do pracy nie mając pomocy babci ale można pokombinować np. Minijob by podrobić. Dzieci w szkole maja super opiekę, przedszkole mojego syna No tam człowiek czuje się jak w domu, podejscie indywidualne, nie ma wyścigu szczurów. W szkole tak samo wszystko na spokojnie. Kurczę dużo tego jest jak masz jakieś pytania to mogę odp na priv. Z opowieści ludzi z Holandii to średnio polecam chyba nie jest polecana dla rodzin z dziećmi, ale sama tego nie wiem. Z socjalu nie korzystam ale są jakieś możliwości z tego co się orientuje, na prace w zawodzie trzeba zapracować. Znać język, Niemcy lubia papiery, na wszystko papier niektóre zawody maja bardzo dużo roznic np. Pedagogiczne zawody, trzeba starać sie o uznanie dyplomów ale to tez jest możliwe. Mysle, ze wszędzie są różni ludzie i można trafić na ciula ale prawdę mówiąc dla mnie zazwyczaj wszyscy są uprzejmi, mentalność jest zupełnie inna nie wiem czy umiałabym znowu żyć w pl choć bardzo tęsknie