reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy o maluchach. Rady i Porady

Dziewczyny laktatorem nigdy nie ściągnicie tyle pokarmu ile dziecko jest w stanie wyciągnąć. Nasze dzieciaczki to najlepsze laktatorki. Ja po karmieniu też próbowałam ściągnąć pokarm i prawie nic nie leciało, a jak za 10 min dałam małej tą samo pierś to jeszcze wyraźnie słyszałam jak łyka pokarm. Więc w cycuszkach na pewno jest więcej pokarmu niż laktator jest w stanie wydusić, przynajmniej ten ręczny.
Ja mleka nie ściągam, wystarcza tyle ile jest. Zazwyczaj karmię tylko z jednej piersi podczas jednego karmienia. Tylko że u mnie karmienie jest bardzo często. mała się naje a później ulewa i tak w kółko. Podniesienie łóżeczka nie przynosi żadnych efektów. Ale tak samo miałam z Paulinką, ulewała do pół roku. jak porządnie się spionizowała to przestała. Teraz też mam nadzieję że z czasem przejdzie.

reklama
Dziewczyny ja po miesiącu karmienia piersią laktatorem ściągam 20 może 30 ml z jednej piersi. Mój Michaś je z jednego cyca 15 minut co 2-3 godziny. Przybiera na wadze książkowo więc sie najada. Elżbieta ma racje. Pokarm jest produkowany na bierzącą i tylko dziecko potrafi pobudzić pierś.

dziewczyny ja w szpitalu uzywalam takiego wypasionego laktatora elektrycznego jak mi mleko naplynelo bo nie moglam sobie poradzic z piersiami, mialam tak nabrzmiale nawet mala nie dawala rady tego sciagnac, wiec po karmieniu malej sciagalam w ciagu 10 min ok 120 ml mleka, teraz juz sie wszystko uregulowalo ale pewne jest to , ze laktator reczny nigdy nie sciagnie tak dobrze jak elektryczny a elektryczny tak dobrze jak dziecko. Ja tez mleka nie odciagam choc czasami mam ochote naszykowac butelke z mlekiem i zeby D dal malej jak spie, bo ostatnimi czasy jestem nieprzytomna z braku snu.
Wyobrazcie sobie ze co dzien w nocy jak sie mala budzi na jedzenie chwytam moja poduszke i przytrzymuje tak kurczowo jakby to byla Nicole, zapalam swiatlo i dopiero po chwili zdaje sobie sprawe ze to poduszka :szok: :-D a dzisiaj w nocy glaskalam D po brzuchu bo myslalam ze to mala, pozniej tak go dotykalam i szukalam gdzie sie konczy cialo malej :confused:, zapalilam swiatlo i oczywiscie sie okazalo ze mala w lozeczku a ja znowu mialam urojenie ze lezy z nami w lozku. Bosiu co brak snu robi z czlowiekiem :-D

marmolada u mnie to samo . bardzo mało ściągam laktatorem i nie ma co sugerować się ilością . moja koleżanka karmiąca już 1,5 roku nie używa wcale bo nie udawało jej się ściągnąć NIC a mała pięknie rośnie i przybiera na wadze

em ka :-Da D. leżał pewnie grzecznie jak ty małej szukałaś???:-D

MADZIA nawet sie nie obudzil, a tak szukalam na jego ciele gdzie sie konczy cilko malutkiej, dobrze ze w pore sie obudzilam bo kto wie gdzie by mi reka powedrowala :-D !!!!!!! hahahah

Dziwczyny, to racja, że laktator tyle nie sciągnie, ja próbowałam ściągnąc raz ile wlezie, ale z dwoch piersi zdołałam jedynie 30ml wydusić, a malutką jak przystawiłam to widziałam że mleczko jeszcze leci, bo miała w buźce i połykala.. ja chyba przestanę dawac MM, bo chyba cos sie u mnie ruszyło...a jak ja dokarmiam to wtedy nie chce mi z piersi zjeść i takie błedne koło sie robi... w nocy dziś spałam bez stanika i wkładek lakt. to sie obudziłam z mokra koszulka wiec nie jest tak źle.. no i mała w nocy zdołała jedynie z jednej piersi zjeść..z drugiej juz nie dawała rady za jednym razem więc chyba jest światełko w tunelu...

Walczcie o swoje mleczko dziewczyny, bo warto!!

em_ka, ja mam tak smao w nocy, normalnie jakies sny na jawie chyba mam, bo ciągle mi sie wydaje, ze mała spi między nami i że ja zagniatam heh

kochane ja z mila chęcia oddam troche swojego mleka..... bo od ponad tyg mam stany zapalne piersi goraczka kolo 39,7 antybiotyk i paracetamole...... piersi bola jak cholera wiec jak bedziecie mialy pokarm nie sciagajcie tak sobie bo pozniej bedziecie cierpiec jak ja.......
Mój maly też przybiera a je krótko juz sama nie wiem czy nie za króko i spi jak cholera trzeba go budzic na jedzenie nie ma opcji i nie ma mocnych na niego. Grom z nieba go nie rusza......... ech... ale walczcie o mleczko zyczę powodzonka. Ja po cc o polnocy mialam i o 6 rano juz siarę. Cmoki

Ostatnia edycja:
reklama
Ja próbowałam laktatorem ściągac po karmieniu ale to było bez sensu bo mała potem i tak nie chciała butelki. Laktacja to chyba na razie jedna rzecz bez problemu u mnie no ale zobaczymy jak mała przybierze na wadze.:tak:

Do góry