reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

Dobry wieczor. Ja tradycyjhnie wieczorem i tradycyjnie wszystko hurtem:-D
A mam pytanie co do bioderek. Moja mama mi opowiadala, ze do 2 roku zycia niemoglam chodzic przez to, ze mialam "wychaczone bioderka"..czy Wy o tym mowicie? bo niebardzo wiem co ona miala na mysli. Czy naprawde moja corka moze miec takie problemy?
Wiem, ze kiedys sie wkladalo dodatkowa pieluszke zeby temu zapobiec czy jakos tak. Niewiem, nie znam sie na tym.
Moze ktoras z Was wie cos na ten temat:tak:
Kiedyś, dawno temu zalecano by każdeego noworodka profilaktycznie szeroko pieluchować. Było to łatwe w dobie pieluszek tetrowych - dawało się dwie pieluchy i szafa gra. Teraz jest to trudniejsze, bo pampers w kroku jest bardziej elastyczny i dziecko samo może łatwo złączać i rozszerzać nóżki. Jeśli nie mogłaś chodzić to najprawdopodobniej musiałaś nosić specjalną szynę utrzymująca twoje nóżki bardzo szeroko. Robi się to po to by panewka w biodrze prawidłowo się wykształciła w przeciwnym razie kość uda wypada z panewki i powstaje tzw "kaczy chód" lub ma się jedną nóżkę dłuższą.
Oprócz pieluszki zalecano nosic dziecko na biodrze, z szeroko rozstawionymi nóżkami. Najprawdopodobniej dziewczynki bardziej są narażone na wady bioderek. jest to podobno uwarunkowane genetycznie. Coś w tym musi być, bo ja się urodziłam z dysplazją bioder (tak się to fachowo nazywa) i moja starsza córka też, gdy tymczasem ani mój brat ani mój syn tego nie mieli. Ze strony męża jego matka ma niewyleczoną dysplazję i ma jedną nogę krótszą, a ani mój mąż ani jego brat nigdy nie mieli problemu z biodrami.
mysle, ze skoro powiesz im, ze mialas takie problemy w dziecinstwie nikt Ci laski nie bedzie robic ze skierowaniem na to usg. Niekoniecznie musza byc takie dolegliwosci dziedziczone, chociaz moga. Nie ma co sie stresowac na zapas. Pojdziesz na badanie i bedziesz wiedziec. :tak:;-)
Ja powiedzialam o tym kobiecie z CB ktora byla u nas w domu i ona przykazała zaznaczyć to na pierwszej wizycie w CB i wziąść skierowanie na USG
no masakra jakaś , ile to będzie jeszcze trwało....................... juz nawet mi sie ubierać sie chce tylko łaze po domu w piżamie hhehe
Jak ja ci zazdroszczę... Sama pochodziłabym sobie po domu w piżamie, a tu pełem dom ludzi:-D
kiedy przestaja sutki bolec przy karmieniu??:baffled:
Po zakończeniu karmienia - może za pól roku, moze za rok:-D
A tak na poważnie - może już niedługo przyzwyczają się do "ciągnięcia". Smaruj bepantenem - mnie pomoglo

reklama
asia myślę że nie takie rzeczy już forum widziało. ;) zrobiłam sie ciekawa i chętnie poczytam , przeciez oboje zyjecie i macie się dobrze...

Eola wspolczyje zlamanego obojczyka ,az sie serce kraje jak slysze takie historie:no::-( Taka mala kruszyneczka..

oj to jakas pomyleczka, moj maluch nie mial zlamanego obojczyka...jeszcze ...na szczescie,oby nigdy.

powiem Wam,ze tez zaczynam myslec o drugim,ale moj maz nie chce nawet slyszec :nerd: a roznica wieku robi sie coraz wieksza i za chwile to mi sie odechce pieluch i calego tego "zamieszania".

Aaaaa napisalam mega posta i mi go wcielo wrrr

To teraz w skrocie.

Jak sie czuja brzuszki??
I mamusie??
MADZIA?????

My przespalysmy noc od 3 do 7.30 Raj :D
Zaraz lecimy do lekarza skontrolowac zoltosci.

Donosze iz wkladki z trekplaister sa super. Tanie(1,99), mega chlonne i nie zostawiaja wloslow. Jedyny minus to brak kleju.

I rozwiazala sie zagadka mojej alergii.
Krewetki sa niewinne :) :)
To proszek do prania mojej mamy.dostalam od niej spodnie..i wysypalo mnie w najbardziej kontaktowych miejscach-kolana i uda.
Leku zadnego wziac nie moge. Kazdy jeden ma jakies "ale" jesli chodzi o karmienie piersia.

Milego dzionka!!!

reklama
Witam!!!

Dzis pochmurno, az nic mi sie nie chce:no:

Asiu ja tez chce poczytac:tak:
Mgd to dobrze ze to tylko proszek. Daj znac jak wrocisz od lekarza co u malutkiej, bo u mojej zolc tez sie jeszcze utrzymuje:tak:.
Eola do pieluch latwo sie przyzwyczaic:tak:, miedzy moja babcia a ciocia 10 lat roznicy, miedzy moja mama a ciocia 10 lat r., miedzy mna a moja sis 10,5 lat r, miedzy moja corcia a corcia 7 lat. Nie jest zle, ale im szybciej tym lepiej chociaz im starsza pierwsza pociecha tym wiecej ci pozniej pomoze:tak:

A moja mala miala cos z brzuszkiem w nocy, spala na moim brzuchu pol nocy, ale jak pozniej zrobila kupe to ptzespala 6,5 h:tak:

Berni a ty gdzie sie podziewasz???
Madziula jak samopoczucie??? Wiem wiem juz cie to wkurza jak sie kazdy pyta, sorki:-D
Karola mnie tez suty:-) bola przy karmieniu, a moja to na koniec jeszcze za samego sutka zlapie pare razy pociagnie i zasypia, to dopiero bol:tak:

Biore sie za odkurzanie,papa

Do góry