reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

My to mamy wszystkiego z kazdej firmy po trochu :-D Smoczki na poczatku w szpitalu takie tyci tyci to tez z Tommee Tippee mialam.Butle do mleka po dzisiejszy dzien tez z TT,chociaz jak chcialam same smoczki do butelek kupic to sie okazalo ,ze u nas na zadupiu sa tylko w Kruidvacie. Etos czy Da woogole nie maja TT. No i Prenatal. Smoczki do pyska teraz mam z Aventu i MAM ,MAM na noc fosforyzujace,zeby bylo latwiej znalesc po ciemku :-D Lyzeczki u nas kazda z innej parafii :szok: Miseczki juz dawno kupilam z TT i nie dawno dokupilam do nich Magic Mat.Przyklejam miche z zarciem na mate i same jedza.Na poczatku sie zloscily ,bo nie mogly miski oderwac ale teraz juz jest OK. Prenatal - eten en drinken - Kinderservies en bestek Z tej stronki mam wszystko i bardzo sobie chwale.Nawet juz kolezankom polecalam jak sie skarzyly ,ze im dzieci miski z jedzeniem ze stola zrzucaja :-D Niekapki i bidony mamy z Nuby.Lyzeczki z Nuby tez sa fajne.

P.S. Miski widac na ostatnim zdjeciu ZM.

Ostatnia edycja:
reklama
1 deel czyli jedna czesc. rozrabiasz sok 1 na 4, tzn ze na jedna miarke soku dajesz dolewasz 3 takie same wody. (Nie wiem czy tez masz takie samo dawkowanie co u nas na etykiecie) a gdzie kupilas soczek ? Lyzeczki tez musze kupic , bo mam tylko jedna, widzialam z Nuby zestaw lyzeczek u naszego wiejskiego drogista Mijn eerste hapjes en slokjes - Nuby lepel softflex | Het Geboorterijk Etten-Leur | Baby- en kindermode, Babyartikelen Breda Terheijden Etten-Leur Zundert Rijsbergen Ulvenhout Teteringen

np 10 ml soku a razem z woda jest 40 ml otrzymanego roztworu.
ja dzis zrobilam z 20 ml soku 80 ml roztworu i wydudnil i jeszcze chcial, ale nie wiem ile to trzeba dopajac dziennie, zielona jestem w tym temacie. Wiesz moze ?

Kasiu a ten magic mat to do wszystkiego pasuje? ile kosztuje ta mata? bo widzialam wlasnie na stronie prenatala , do ktorej przeslalas odnosnik, ze sa tez z nuby miseczki od razu z tym zasysaczem... na szczescie mam jeszcze duuuzo czasu zeby sie zastanowic, ale... krzeselko juz zamowione i bedzie czekac az Adas zacznie dobrze siadac.

Jak myslicie, dziecko chyba musi najpierw samodzielnie siedziec, zeby dac do krzeselka, czy mozna wczesniej, jak juz siedzi w krzeselku stabilnie i nie leci glowa?

Ostatnia edycja:
Ayni ja to nie tylko zielona ale i niebieska..... w złobku mi powiedziały ze moge jej dawac herbatke a jak nie lubi to soczek. takie tussendoortje :) ja kupiłam diksap w etosie i mam proporcje 1 do 7 :) ale próbowałam no i skonczyło sie wypluwaniem smoczka , ehhh nie wiem, mam nadzieje ze sie przekona bo przeciez musi zaczac pić co innego niz tylko mleko

ja akurat kupiłam łyzeczki z etosa, za 3 szt. zapłaciłam niecałe 3 e..... wcześniej miałam taką malutka z olvaritu, fajna była ale sie zuzyła to raz a dwa była dziwna bo mała a głeboka i jedzenie całkowicie nie schodziło. musialam ja wykrecac....a te sa super, wyprofilowane ... miseczki to kupie jak juz bedzie sama siedziała i jadła z niej bo narazie nie ma potrzeby....

Wiesz co Madzior, ja na poczatku jak dalam to zrobilam slabszy roztwor niz na etykiecie (wczoraj, z ostroznosci) i na poczatku tez mu nie podeszlo, wiec zaprzestalam, wstawilam do lodowki (fajnie, ze mozna przechowywac do 24 godz od rozcienczenia) i zrobilam pozniej nastepne podejscie tylko dolalam troszke wiecej i podgrzalam i pil.

Dzis to juz sie calkiem rozkrecil. Moze wtedy nie chcialo jej sie pic? Zobaczycie nastepnym razem.

A herbatki tez macie z polskiego sklepu? Bo nie orientuje sie czy na tutejszym rynku sa herbatki dla niemowlat.. W wypadku dalszych zaparc kupilam zwykly koper wloski w saszetkach, ale chyba juz przeszlo po tym dopajaniu, wiec nie robilam...

Ayni a moze problem lezy w tym ze ja nie podgrzałam heheheh i tak teraz zasneła wiec sporobuje innym razem a to wstawie do lodówki jak mówisz:)
mi herbatke przywiozła kolezanka z Polski z Hippa a tak to są w polskim sklepie :)

Ayni ja tez widzialam te Nuby z przyssawakami w Prenatlu ale nawet sie nimi nie interesowalam,bo mam TT.Na tej macie pisze ,ze jest przystosowana tylko do misek z TT ale tak sobie juz kiedys myslalam czy jak przylepisz inna plastikowa to tez powinna sie trzymam.Cos mi sie przedtem zly link wkleil :crazy: Magic Mat kosztuje 6,95,troche drogo ale jak dla mnie wynalazek warty swej ceny.

Jesli chodzi o dopajanie to z tego co pamietam po ukonczonym 4 m-cu zycia soczek max 100 ml na dzien.

W temacie krzeselek powiem Wam co mi nakazala nasza rehabilitanka.
Jesli dziecko nie siedzi stabilnie absolutnie nie mozna sadzac w krzeselku w pozycji pionowej!!! Mozna 'posadzic' do krzeselka ktore ma regulowane oparcie.
Ja mam krzeselka z Chicco ktore maja oparcie ustawiane w 3 pozycjach : pionowo,pol siedzaco i prawie ze lezaco.Na poczatku w tej pozycji lezacej dawalam im butle,potem w tej pol siedzacej zarelko lyzeczka a jak juz siedzialy same to wtedy dopiero na prosto zaczelam je sadzac.
Tu przyklad tego oparcia,taka pozycja dla jeszcze nie siedzacego bejbe zatwierdzona przez rehabilitantke takze w 100% veilig
Polly 2 in 1 Wood Friends
Wiele roznych marek ma krzeselka z opuszczanym oparciem ,ja dalam tylko przyklad na tym co ja mam.

Ooo i zapomnialam.w CB od samego poczatku mi mowili,zeby dawac dziecku kranowke ,do mm jak i do diksap lalam ciepla wode z kranu prostu do buteli,zero zabawy w podgrzewanie ;-)

Ostatnia edycja:
Nie wiem co robia Ci biedni holendrzy hahaha :-D
chyba tez musza do polskiego sklepu...

A w Polsce mysli sie o wszystkim, jest nawet specjalny plyn do mycia butelek :szok: :-D i krem do pielegnacji odpadnietego pepuszka. (ironia)

Kasiu dzieki za informacje :* ja tez slyszalam o tej kranowce, Holendrzy sa bardzo dumni z jakosci swojej wody, ale ja sie jakos przekonac nie moge, nawet sobie kupuje niegazowana wode do popijania, kranowa mi jakos nie wchodzi. Adamowi jakos tez z podejrzenia przegotowywuje, ale jak akurat mam za goraca, to dolewam zimnej z kranu.

Ostatnia edycja:
W PL znalazłam nawet krem na ciemieniuchę, ale co mi po tym, jak mała już dawno jej nie ma? U nas pępek szybko odpadł i nic się nie babrało. Smarowałam małą oliwką i było ok. Czasem myślę, że o ile wiele rzeczy fajnie, że jest, a z drugiej strony, że po starciu z rzeczywistością, część można zastąpić starymi, sprawdzonymi metodami. A właśnie... w hol. sklepach nie ma herbatek dla dzieci, to co te dzieci piją? :szok::szok:

Mamo bardzo mi sie podoba to krzesełko. i bardzo cenne informacje:)

Ayni heheh dobre dobre , na wszystkim chca czerpać biznesa

ja akurat jak robie butle to leje wode niegazowana z butelki i dolewac goraca z czajnika i mam gotowe.... bez zabawy w podgrzewanie.... wiem ze tu ponoc czysta woda ale nie wiem.... mam polskie uprzedzenia i jakos nie bardzo moge sie przekonać...

P.S. ceny tych krzesełek też świetne

reklama
Ja kupilam na Marktplaatsu dwa za 75 euro, 3 letnie w bardzo dobrym stanie.

Nasza rehabilitanka jest super,czasem zaluje ze sobie nie spisalam jej wszystkich rad i przykazan :tak:

Do góry