reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pogaduchy "ciężarówek" i nie tylko

reklama
Jestem jestem. urodziłam w szpitalu, lekko ponad 3 tyg przed terminem, dziec zdrowy , duży, poród bez komplikacji ani wspomagaczy. Niestety mój mały synek daje nam nieźle popalic , doszliśmy ze ma refluks ale już jest nieco lepiej każdego dnia układ pokarmowy dojrzewa co się odzwierciedla w jego zachowaniu. Pozdrawiam was

P.s. to zdjęcie ze szpitala. Dziś nasze drugie szczęście ma już 8 tygodni !

Załączniki

• 1415648745075.jpg
    1415648745075.jpg
    26,6 KB · Wyświetleń: 47
Ayni możesz mi napisać trochę o porodzie w szpitalu? Bo wszyscy których tu znam polecają rodzić tylko w domu "bo to bo siamto"
Można dostać w szpitalu znieczulenie? Czy raczej to jest nie możliwe? :szok: Normalnie już chyba zaczynam wariować tutaj!

Poród w szpitalu można wybrać poliklinisch - bez wskazań medycznych z własną położna lub met medische indicatie z personelem szpitala. Ja w obu wypadkach miałam opcje nr 2. Przy drugim porodzie miałam specjalne życzenia i mimo iż nie miałam planu porodu wszystkie moje życzenia zostały uszanowane. Znieczulenie dostaniesz bez problemu. Mogą odmówić jeśli jesteś w zbyt wczesnej fazie porodu lub za późno (powyżej 8 cm juz się nie podaje) . Ja nigdy nie brałam bo bałam się skutków ubocznych. Przy drugim miałam masaż pleców ciepła oliwka na piłce przez 3 godzinki - polecam :))
Poród bez wskazań będzie cię kosztować trochę kasiorki, ile zależy od twojego ubezpieczenia i eigen risico. Chyba ze położna Ci z przymruzeniem oka wypisze med indicate. Nic nie wariuj. Holandia to naprawdę dobry kraj do rodzenia. Zastanów się nad tym czego oczekujesz od personelu i jak sobie ten poród wyobrażasz i radze spisać plan porodu, bo warto. Jak będziesz mieć jakieś pytania to wal śmiało.

Dziękuje za odpowiedz :)
Ja przy pierwszym porodzie miałam vacum i dużo krwi straciłam więc położna już na pierwszej wizycie mi powiedziała, że lepiej szpital bo i tak sama chce rodzić w szpitalu ze względu bezpieczeństwa. Czy przy konieczności nacięcia znieczulą mi kroczę ? Bo nie chciałabym tego przechodzić na żywca. Plan porodu wypiszę obowiązkowo żeby w biegu nie myśleć co i jak. I ile czasu standardowo spędza się godzin po porodzie w szpitalu?

Witam
Sledzilam ten forum 2 lata temu intensywnie. Szkoda ze juz nie ma co czytac. Postanowilam napisac bo jestem teraz z drugim w ciazy:). Olinkaa ja rodzilam tutaj w szpitalu , tez z uzyciem vaccum. Jesli chodzi o naciecie to robia to chyba w trakcie skurczu wiec tego bolu i tak nie czujesz. No chyba ze sie myle. Co do pobytu w szpitalu to u mnie w miescie po 2 godzinach jedzie sie do domu . Ja zostalam na noc tylko dlatego ze porod byl z vaccum. Jak masz jakies pytania to pisz.
Anyi ciekawa jestem Twoich doswiadczen z drugim dzieciatkiem. Dajesz rade? Jak Adam zareagowal?
pozdrawiam wszystkie babeczki z forum

reklama
Witam.
Ja tez tu siedziałam intensywnie, teraz codziennie zaglądam, ale widzę, że wszystko się posypało... Zresztą sama nie zawsze mam czas i chęci cokolwiek napisać. Praca zawodowa, rodzina, hobby skutecznie zajmują mi czas....
Z tego co wiem to tu w Nl nie ma w standardzie nacinania krocza. Ono powinno pęknąć samo, bo wtedy szybciej i lepiej się goi. Osobiście moge to potwierdzić, bo dwojke nastolatkow rodzilam lat tenu naście w Polsce i miałam tam nacinane krocze. Tu rodzilam i nie nacinali, pękło samo, szybko się zroslo, normalnie moglam chodzić, siedzieć, wyprózniać się.
Generalnie po porodzie jak najszybciej sie da wypisują do domu (rodzilam o 13.30 a o 16.00 bylam już w domu). Jeśli jednak rodzisz z komplikacjami albo stan twoj czy dziecka jest powazny wtedy zostawiają dobę lub dwie na obserwacji.
Pozdrawiam i gratuluję ciąży

Do góry