reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podwyższone Tsh 4,7

Witam
Żona jest w 10 tyg ciąży i na badaniach wyszlo podwyższone TSH dokladnie 4,7 ( norma 0.27- 4.2)
FT3 3.15 ( 2.57-4.43)
Ft4 1.07 ( 0.93- 1.7)
Wizyte u endokrynologa dopiero mamy po świetach. Czy jest sie czego obawiać czy moze szukać innego lekarza w innym miescie? zona nigdy sie nie leczyla u endokrynologa nawet nie wiedziala o tak duzym tsh gdyby nie ciaza. Jutro ma usg moze tam wyjdzie czy powinna brac leki czy jest ok. Miala ktoras z was wyzsze tsh w 10 tyg lub wiecej i urodzila zdrowe dziecko?

reklama
Rozwiązanie
Dzis moja byla na usg tarczycy i pokazala wyniki. na usg nic ale to nic nie wyszlo. Pani doktor od usg powiedziala ze poziom tsh moze skakac i to ok. Nie ma sie czym przejmowac ale lek ten na L 50 nie zaszkodzi.
Super ze pojechaliscie do lekarza.
Norma dla kobiet w ciazy powinna byc do 2.5. ja w 5 tygodniu mialam 2.8 a w 8 tygodniu juz ponad 5! po regularnym przyjmowaniu Euthyroxu cala ciaze sie utrzymywalo na poziomie 1-1.4

Czy zona przyjmuje w jakims suplemencie Jod? jod ulatwia wchlanianie leku ja bralam witaminy dla kobiet w ciazy Pregna Plus tam jest wlasnie Jod. A pozniej (po ciazy gdzie nue musialam lykac wit.dla ciezarnych)doktor przepisala mi Jodid 100.

reklama
Hej Ja miałam TSH w 13 tyg ciazy na poziomie 3,2 i ginekolog kazała mi się w ciągu kilku dni skontaktował z Endykrynologiem.. ale sama przepisała mi Euthyrox.. W końcu jak udało mi się dostać do specjalistyto lekarka powiedziała że oczywiście leki muszę brać, do tego witaminy z jodem i krople w Vitamina D3 ale że niedoczynnosć jest nieduża i żeby sie nie przejmować bardzo i nie martwić. Z tym że całą ciaże co miesiąć robić musze badanie TSH- i wtedy będzie wiadomo czy dawka leku jaka przyjmuje jest odpowiadania czy może trzeba będzie ją zwiekszyć. Wiec i tak trzeba być pod opieka endykryniloga.

Dodam do tego że niestety w praktyce ciaża nie upoważnia do wizyt poza kolejką :(. Powinno to byc jakoś uregulowane. Ja się naprawdę nabiegałam po NFZowskich przychodniach gdzie mnie nie chcieli przyjąć, a z jednego gabinetu wyszłam z płaczem. Bo zanim poszłam prywatnie do endykrynologo to próbowałałm właśnie na NFZ. Lekarka na moja prośbe czy mogła by mnie przyjąć bo jestem w ciaży i właśnie wyszło z badań że mam niedoczynność, że poczekam do ostatniego pacjenta lub niech wyznaczy inny termin wcześniejszy niż za 10 miesięcy we wrześniu ;/ ( w rejestracji mnie skierowali że lekarka mi powie na jaki wcześniejszy termin mam przyjść) to nawrzeszczała że nie ma miejsc ze ją nie obchodzi bo takie są kolejki i ona mi nic nie poradzi na to. PORAŻKA i to tyczy sie wielu specjalistów. Dla kobiet w ciąży rzadko kiedy jest miejsce poza kolejnością, na cito lub wcześniej. Przerabiałam to z Endykrynologiem i laryngologiem. Trzeba czekać jak każdy inny.. Mnie osobiście nie spotkało nigdy nic miłego odkąd jestem w ciazy i spróbuje się dostać do lekarza bo jest potrzeba udokumentowana badaniamy zeby skonsultować sie se specjalistą (dodam że gin skierowania mi dawał). I kończyło sie chciał nie chciał na prywatnych wizytach. A nie oszukujmy sie nie każdy ma tyle kasy by latać prywatnie po lekarzach. A potem wyciaga na wizyte ostatnie grosze bo w przychodni na NFZ nie przyjeli...

Tak zina od 2 tyg bierze wiraminy dla kobiet z jodem. Jedyny minus to teraz zona bardziej niz zwykle mowi ze jej nie dobrze i glowa boli po tej tabletce chyba.Wczesniej tez jej bylo nie dobrze ale jakos znosnie.Mam nadzieje ze jej to jakos przejdzie i organizm do tych hormonow sie przyzwyczaii.

Najważniejsze to unormować poziom hormonów tarczycy. Ja przed ciążą miałam niedoczynność tarczycy i brałam dawkę 25 euthyrox. Później w 6 tygodniu dawkę 50. Po 12 tygodniu 50 od poniedziałku do piątku a 75 sobota i niedziela. W 16 tygodniu 75. Obecnie w 24 tygodniu dawka 100.
Przy wykrytej tarczycy wizyty u endokrynologa są zazwyczaj co miesiąc i co miesiąc trzeba kontrolować poziom. W ciąży lubi rosnąć jak szalone. :sad:
Życzę szybkiego unormowania wyników. :happy2:

Dzis moja byla na usg tarczycy i pokazala wyniki. na usg nic ale to nic nie wyszlo. Pani doktor od usg powiedziala ze poziom tsh moze skakac i to ok. Nie ma sie czym przejmowac ale lek ten na L 50 nie zaszkodzi.

Rozwiązanie
Do góry