reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Podwyższone Tsh 4,7

Witam
Żona jest w 10 tyg ciąży i na badaniach wyszlo podwyższone TSH dokladnie 4,7 ( norma 0.27- 4.2)
FT3 3.15 ( 2.57-4.43)
Ft4 1.07 ( 0.93- 1.7)
Wizyte u endokrynologa dopiero mamy po świetach. Czy jest sie czego obawiać czy moze szukać innego lekarza w innym miescie? zona nigdy sie nie leczyla u endokrynologa nawet nie wiedziala o tak duzym tsh gdyby nie ciaza. Jutro ma usg moze tam wyjdzie czy powinna brac leki czy jest ok. Miala ktoras z was wyzsze tsh w 10 tyg lub wiecej i urodzila zdrowe dziecko?

reklama
Rozwiązanie
Dzis moja byla na usg tarczycy i pokazala wyniki. na usg nic ale to nic nie wyszlo. Pani doktor od usg powiedziala ze poziom tsh moze skakac i to ok. Nie ma sie czym przejmowac ale lek ten na L 50 nie zaszkodzi.
Super ze pojechaliscie do lekarza.
Norma dla kobiet w ciazy powinna byc do 2.5. ja w 5 tygodniu mialam 2.8 a w 8 tygodniu juz ponad 5! po regularnym przyjmowaniu Euthyroxu cala ciaze sie utrzymywalo na poziomie 1-1.4

Czy zona przyjmuje w jakims suplemencie Jod? jod ulatwia wchlanianie leku ja bralam witaminy dla kobiet w ciazy Pregna Plus tam jest wlasnie Jod. A pozniej (po ciazy gdzie nue musialam lykac wit.dla ciezarnych)doktor przepisala mi Jodid 100.

reklama
Hej Ja miałam TSH w 13 tyg ciazy na poziomie 3,2 i ginekolog kazała mi się w ciągu kilku dni skontaktował z Endykrynologiem.. ale sama przepisała mi Euthyrox.. W końcu jak udało mi się dostać do specjalistyto lekarka powiedziała że oczywiście leki muszę brać, do tego witaminy z jodem i krople w Vitamina D3 ale że niedoczynnosć jest nieduża i żeby sie nie przejmować bardzo i nie martwić. Z tym że całą ciaże co miesiąć robić musze badanie TSH- i wtedy będzie wiadomo czy dawka leku jaka przyjmuje jest odpowiadania czy może trzeba będzie ją zwiekszyć. Wiec i tak trzeba być pod opieka endykryniloga.

Dodam do tego że niestety w praktyce ciaża nie upoważnia do wizyt poza kolejką :(. Powinno to byc jakoś uregulowane. Ja się naprawdę nabiegałam po NFZowskich przychodniach gdzie mnie nie chcieli przyjąć, a z jednego gabinetu wyszłam z płaczem. Bo zanim poszłam prywatnie do endykrynologo to próbowałałm właśnie na NFZ. Lekarka na moja prośbe czy mogła by mnie przyjąć bo jestem w ciaży i właśnie wyszło z badań że mam niedoczynność, że poczekam do ostatniego pacjenta lub niech wyznaczy inny termin wcześniejszy niż za 10 miesięcy we wrześniu ;/ ( w rejestracji mnie skierowali że lekarka mi powie na jaki wcześniejszy termin mam przyjść) to nawrzeszczała że nie ma miejsc ze ją nie obchodzi bo takie są kolejki i ona mi nic nie poradzi na to. PORAŻKA i to tyczy sie wielu specjalistów. Dla kobiet w ciąży rzadko kiedy jest miejsce poza kolejnością, na cito lub wcześniej. Przerabiałam to z Endykrynologiem i laryngologiem. Trzeba czekać jak każdy inny.. Mnie osobiście nie spotkało nigdy nic miłego odkąd jestem w ciazy i spróbuje się dostać do lekarza bo jest potrzeba udokumentowana badaniamy zeby skonsultować sie se specjalistą (dodam że gin skierowania mi dawał). I kończyło sie chciał nie chciał na prywatnych wizytach. A nie oszukujmy sie nie każdy ma tyle kasy by latać prywatnie po lekarzach. A potem wyciaga na wizyte ostatnie grosze bo w przychodni na NFZ nie przyjeli...

Tak zina od 2 tyg bierze wiraminy dla kobiet z jodem. Jedyny minus to teraz zona bardziej niz zwykle mowi ze jej nie dobrze i glowa boli po tej tabletce chyba.Wczesniej tez jej bylo nie dobrze ale jakos znosnie.Mam nadzieje ze jej to jakos przejdzie i organizm do tych hormonow sie przyzwyczaii.

Najważniejsze to unormować poziom hormonów tarczycy. Ja przed ciążą miałam niedoczynność tarczycy i brałam dawkę 25 euthyrox. Później w 6 tygodniu dawkę 50. Po 12 tygodniu 50 od poniedziałku do piątku a 75 sobota i niedziela. W 16 tygodniu 75. Obecnie w 24 tygodniu dawka 100.
Przy wykrytej tarczycy wizyty u endokrynologa są zazwyczaj co miesiąc i co miesiąc trzeba kontrolować poziom. W ciąży lubi rosnąć jak szalone. :sad:
Życzę szybkiego unormowania wyników. :happy2:

Dzis moja byla na usg tarczycy i pokazala wyniki. na usg nic ale to nic nie wyszlo. Pani doktor od usg powiedziala ze poziom tsh moze skakac i to ok. Nie ma sie czym przejmowac ale lek ten na L 50 nie zaszkodzi.

Rozwiązanie
Do góry