Witam, mam takie pytanie, dzisiaj odebrałam wyniki badań z laboratorium i niepokoi mnie wynik CRP. Ja mam 8,4 mg/l a podana norma to 0- 5. Z internetu dowiedziałam się, że prawdopodobnie chodzi o stan zapalny, jestem w 35 tygodniu i martwię się, czy nic się nie stanie mojemu dziecku a wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień. Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat?
reklama
Witam, mam takie pytanie, dzisiaj odebrałam wyniki badań z laboratorium i niepokoi mnie wynik CRP. Ja mam 8,4 mg/l a podana norma to 0- 5. Z internetu dowiedziałam się, że prawdopodobnie chodzi o stan zapalny, jestem w 35 tygodniu i martwię się, czy nic się nie stanie mojemu dziecku a wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień. Czy któraś z Was wie coś więcej na ten temat?
CRP wskazuje jedynie na infekcję w organiźmie a nie miejsce jej występowania i jeśli nie udaje się znaleźć przyczyny,zazwyczaj podaje się antybiotyk - taki,który działa szeroko (np. jakiś duomox / augumentin)
Jak wygląda poziom leukocytów?Badanie moczu? Ząbki masz zdrowe?
Norma CRP jest do 10 mg/l wg mojego labolatorium (ciąża )- pamiętaj, że normy dla kobiet w ciąży wyglądają nieco inaczej a niestety labolatoria najczęściej podają granice norm bez względu na błogosławiony stan
Ostatnia edycja:
ja też mam podwyższone crp i też nie wiem dlaczego...pokazałam wynik ginowi i zbagatelizował to,mówiąc''może jakiś przeziębieniowy wirusik''...nie martwię się zatem...
aneciak, czy zuzia w końcu się pokaże??? czy zamierzacie się nie rozdzielać?
aneciak, czy zuzia w końcu się pokaże??? czy zamierzacie się nie rozdzielać?
NeSSi
Moderatorka
CRP wskazuje jedynie na infekcję w organiźmie a nie miejsce jej występowania i jeśli nie udaje się znaleźć przyczyny,zazwyczaj podaje się antybiotyk - taki,który działa szeroko (np. jakiś duomox / augumentin)
Jak wygląda poziom leukocytów?Badanie moczu? Ząbki masz zdrowe?
Norma CRP jest do 10 mg/l wg mojego labolatorium (ciąża )- pamiętaj, że normy dla kobiet w ciąży wyglądają nieco inaczej a niestety labolatoria najczęściej podają granice norm bez względu na błogosławiony stan
Zgadza się mi dżina nawet nie kazała robić tego badania, bo w ciąży moze ono nawet 3 x przekraczać normę i nie znaczy to wcale, że jest stan zapalny ot ciąża oszukuje odczyty ... dlatego też normy wszelkich badań dla cieżarnych są inne.
Aneciak dziś ( za 1,5h) ma się stawić w szpitalu... musimy Zuzię namówić chyba do ewakuacjianeciak, czy zuzia w końcu się pokaże??? czy zamierzacie się nie rozdzielać?
natasza-182
mama Kasieńki
To tak samo jak OB się w ciąży nie robi bo będzie wysokie.
Też mam cały czas powyższone CRP. Lekarz powiedział że obawiać się trzeba jak jest ponad 10-krotnie podwyższone.
Miałam taki czas że miałam 160 (norma 5)i wtedy niestety straciłam dziecko:-(
Dlatego na bieżąco kontroluję jego stan.
Miałam taki czas że miałam 160 (norma 5)i wtedy niestety straciłam dziecko:-(
Dlatego na bieżąco kontroluję jego stan.
yoshe
Fanka BB :)
miałam podwyższone CRP do 15 w czasie infekcji dróg moczowych. po jej wyleczeniu spadło do 0,9, więc chyba nie do końca jest tak, że w ciąży może być podwyższone bez przyczyny. czasem poprostu tej przyczyny tak łatwo nie da się znaleźć, ale moim zdaniem warto szukać.
pozdrawiam!
pozdrawiam!
reklama
natasza-182
mama Kasieńki
jeżeli bolą cię stawy to jest pewnie dlatego bardzo wysokie, ja mam problemy ze stawami i CRP mam zawsze wysokie a dodatkowo bardzo wysokie ASO. Może poproś lekarza o skierowanie na ASO i wtedy zobaczysz czy to od stawów czy też coś innego trzeba szukać.