reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podejrzenie PCOS a zajście w ciąże

Hej dziewczyny mam 33 lata i zdiagnozowane mam zespół policystycznych jajników jestem już po drożności jajowodów wyszło wszystko ok jestem po 4 stymulacjach jak i również brałam zastrzyki na pękniecie jak i rowniesz tabletki na to żeby była owolacja .Jestem trochę załamana bo cały czas nie wychodzi a lekarka mówiła że w naszym przypadku to tylko in vitro bo jest skuteczniejsze niż inseminacja

reklama
Mam PCOS pierwsze dziecko po 1,5 roku staran (ponad rok Duphaston i 3 mce ziola ojca Klulimuszki) teraz staramy się 3,5 roku ale w tym czasie z 1,5 roku karmilam. W tym czasie piłam ziola ojca klimuszki 3 mce, przerwa, ziola ojca soroki 3 mce, przerwa brałam 3-4 mce Duphaston i teraz pije też znowu ziola na płodności i nic.
Po ziołach ojca soroki sluz się poprawił. Rezerwę jajeczkowa mam bardzo dobra.
W tym czasie max 1 owu. Cykle dlugie 36-38 dni ( nie reguralne), 3 mce z rzędu byłam na monitoringu owu i owu nie bylo. Torbiele robia mi się co miesiac i po 2 mcach wchłaniają. Na jednym jajniku caly czas ok 3 cm mam torbiel od kilku lat.
Mam 35 lat, jakieś porady ?
Czy zwykły ginekolog może wypisać leki na owulacje ?
Czy ginekolog może odmówić lekow na owu przy swietnych winikacb na rezerwe jajeczkowa do czasu pokazania wynikow jakości spermy partnera ?

Mam PCOS pierwsze dziecko po 1,5 roku staran (ponad rok Duphaston i 3 mce ziola ojca Klulimuszki) teraz staramy się 3,5 roku ale w tym czasie z 1,5 roku karmilam. W tym czasie piłam ziola ojca klimuszki 3 mce, przerwa, ziola ojca soroki 3 mce, przerwa brałam 3-4 mce Duphaston i teraz pije też znowu ziola na płodności i nic.
Po ziołach ojca soroki sluz się poprawił. Rezerwę jajeczkowa mam bardzo dobra.
W tym czasie max 1 owu. Cykle dlugie 36-38 dni ( nie reguralne), 3 mce z rzędu byłam na monitoringu owu i owu nie bylo. Torbiele robia mi się co miesiac i po 2 mcach wchłaniają. Na jednym jajniku caly czas ok 3 cm mam torbiel od kilku lat.
Mam 35 lat, jakieś porady ?
Czy zwykły ginekolog może wypisać leki na owulacje ?
Czy ginekolog może odmówić lekow na owu przy swietnych winikacb na rezerwe jajeczkowa do czasu pokazania wynikow jakości spermy partnera ?
Zwykły ginekolog może wypisać leki na stymulację owulacji, ale uważam, że nie powinien. Te leki bardzo obciążają organizm i trzeba rozważnie je brać i monitorować efekty. Polecam klinikę leczenia niepłodności gdzie zajmą się Tobą lekarze, którzy się na tym znają (szczególnie ze względu na wiek nie ma co z tym czekać). Mój wcześniejszy gin powiedział mi jak zdiagnozował PCOS, że kieruje mnie do innego lekarza, bo to wykracza poza jego kompetencje (i chwała mu za to).
Poza tym uważam, że każda stymulacja owulacji powinna być przeprowadzona po wynikach nasienia partnera. Takie badanie nie powinno być problemem; przecież obydwoje chyba chcecie mieć dziecko.
Mój partner jak przeczytał ulotkę letrozolu (to dostałam na stymulację) to zbladł i zapytał czy na pewno chcę to łykać.

Polecam Ci odezwać się na wątku comiesięcznym. Tam dziewczyny mają naprawdę dużą wiedzę i zawsze pomogą.

U nas był najpierw sam duphaston, później 6 cykli stymulacji letrozolem, później 2 cykle stymulacji gonadotropinami, skończyło się na ivf.

Do góry