reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Podejrzenie ciąży a spirala..

No generalnie powinien być jakieś 7 dni temu właśnie. Nadal go nie ma. Zastanawiam się czy to możliwe skoro tydzień przed miesiączką ostatnią było USG i było ok wszystko. Nie chce się nakręcać bo generalnie chcemy mieć dziecko i planowałam właśnie po nowym roku wyciągnąć wkładkę.
Ciąża z wkładką jest sama w sobie niebezpieczna i trzeba ją szybko wyciagnac jeśli się da... Zrób test jeśli masz wątpliwości.

reklama
Wkładka była na swoim miejscu? U mnie raczej nie ma mowy o przesunięciu. Bo byłam na kontroli. Jest jakakolwiek szansa żeby wyszła z tamponem niezauważona?

Czy u ciebie tą wkładka była jak dowiedziałaś się o ciąży? Donosilas ciążę?
A przy wkładce można używać tamponów? Myślałam, że nie. 🤔
Jeśli chodzi o wkładki w ciąży, są dwie szkoły jazdy - jedni mówią, że szybko wyciągnąć, a drudzy, że zbyt duże ryzyko poronienia i lepiej zostawić. 🤔

A przy wkładce można używać tamponów? Myślałam, że nie. 🤔
Jeśli chodzi o wkładki w ciąży, są dwie szkoły jazdy - jedni mówią, że szybko wyciągnąć, a drudzy, że zbyt duże ryzyko poronienia i lepiej zostawić. 🤔
No mnie niestety lekarz zakładający nie poinformował, że nie wolno tamponów a nie przepadam za podpaskami.

Zrobiłam test ciążowy. Oboje z partnerem jesteśmy przekonani, że druga kreska zaczęła się robić blada bladzienka a potem zniknęła 🤣🤣
Albo tak chcemy dziecka albo tak schizujemy że nam kreski pojawiają się i znikają.
Mój błąd, że zrobiłam teraz a nie rano ;/

Jak okres nie przyjdzie do piątku powtórzę test.

Jest niebezpieczna... Powinno się wkładkę szybko usunąć. U mnie ciąża była pod ramionami spirali i usunięcie jej było równoznaczne w poronieniem.
Niestety z tego nawet co dziewczyny pisały często tak jest :( dlatego też im szybciej się sprawdzi tym lepiej, w ulotce też tak jest napisane... No, ale wiadomo, że w życiu każdy przypadek jest inny.

Wczoraj robiłam test wyszedl negatywnie dodam ze cały czas miałam te brązowe uplawy (okres miałam dostać max 23 grudnia) bol brzucha i lewej piersi jak na okres..dziś rano przed pracą zobaczyłam ze na podpasce pojawiła się krew przed południem poczułam jak coś ze mnie leci poszłam do ubikacji i zobaczyłam na podpasce taka jakby powłokę nie wiem jak to nazwać nie byl to napewno skrzep krwi i mial taka cienka prawie granatowa linie żyłkę przez całą długość...w piątek zadzwonię do lekarza moze mnie przyjmie w poniedziałek

Przez 10 lat miałam założoną spirale miedzianą , nie używałam tamponów bo nie wolno, tak mnie poinformował mój lekarz , miesiączki nigdy się nie spóźniały , ale były obfitsze .. wyciągnęłam spiralnej pach ... od razu zaszłam ..

Ja w końcu juz chyba wiem co mi jest hehe byłam u lekarza i po dokładniejszych badaniach stwierdził że mam zespol policystycznych jajników i podniesiony testosteron oraz andriostendion czy jakoś tak przepisal mi do brania spironol 100 jutro mam wizytę u endokrynologa zobaczymy co on powie. A na ostatnim usg powiedział mi że wkladka mi się delikatnie przesunęła ale dalej jest tak jak powinna być.

Ostatnia edycja:
Bzdura. Siedem lat miałam wkładkę i nie panikowałam. A cykle miałam tak rozchwiane, że szok. Plus plamienia śródcykliczne. Ani razu testu ciążowego nie robiłam, bo nie było opcji żeby zajść w ciążę. Co pół roku chodziłam na kontrolne USG, a po każdej miesiączce wystarczyło tylko sprawdzić czy nadal wyczuwalny jest sznureczek od wkładki. No i najistotniejsze, przy wkładce nie używa się tamponów, gdyż istnieje ryzyko wyciągnięcia jej razem z tamponem. Jak przestrzegasz zasad, to nie ma najmniejszych szans na ciążę. A takie cykle to normalne. Nie ma dwóch tak samo przebiegających miesiączek. Wyluzuj, nie jesteś w ciąży.
Bzdura... Ja właśnie jestem po usunięciu jajowodu z ciąża pozamaciczną. Wkładka miedziana od 4 lat. Regularnie kontrolowana. Nadal leży idealnie co potwierdzilo 2 lekarzy, którzy mnie diagnozowali.
I jednak zaszłam w ciążę... pozamaciczną i prawie pożegnałam się z tym światem.

Bzdura... Ja właśnie jestem po usunięciu jajowodu z ciąża pozamaciczną. Wkładka miedziana od 4 lat. Regularnie kontrolowana. Nadal leży idealnie co potwierdzilo 2 lekarzy, którzy mnie diagnozowali.
I jednak zaszłam w ciążę... pozamaciczną i prawie pożegnałam się z tym światem.
Z tego, co wiem, wkładka powstrzymuje zarodek przez zagnieżdżeniem się w macicy (utrzymuje tam jakby stan zapalny). A Tobie zagnieździł się on nieprawidłowo (w jajowodzie), gdzie wkładki nie ma... A niestety ciążę pozamacicznej, rzadko, ale jednak się zdarzają... I wkładka miedziana w sumie przed nimi to nie chroni. 🤔

reklama
Z tego, co wiem, wkładka powstrzymuje zarodek przez zagnieżdżeniem się w macicy (utrzymuje tam jakby stan zapalny). A Tobie zagnieździł się on nieprawidłowo (w jajowodzie), gdzie wkładki nie ma... A niestety ciążę pozamacicznej, rzadko, ale jednak się zdarzają... I wkładka miedziana w sumie przed nimi to nie chroni. 🤔
Jasne, wiem o tym. Mój wpis dotyczył komentarza Pani, która twierdziła, że przy spirali absolutnie nie da się zajść w ciążę. Otóż da się.

Do góry