reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Początek ciąży

Miyoshi

Fanka BB :)
Cześć dziewczyny.

Dzisiaj zrobiłam test ciążowy, okres spóźniał mi się już 8 dzień i test wyszedł pozytywnie. Dwie wyraźne kreski. Prawdę mówiąc myślałam, że to znowu jakieś przesunięcie związane z dietą, bądź innymi czynnikami i po prostu jestem dalej w szoku. Proszę Was, powiedzcie mi co teraz powinnam zrobić? Kiedy najlepiej udać się do ginekologa, aby potwierdzić ciążę? Powinnam zacząć przyjmować jakieś witaminy? Niby czytałam o ciążach bardzo dużo, ale w momencie kiedy przychodzi do praktyki, nie wiem jak się zabrać za to wszystko.

reklama
No teraz to żeście mnie zestresowały... Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i serduszko się pojawi. Do lekarza planuję iść w przyszłym tygodniu, 06, albo 07.12 to będzie trochę ponad dwa tygodnie po planowanym terminie @. Nie za wcześnie?
W sam raz, na spokojnie, wszystko będzie dobrze, ciesz się swoim stanem, dbaj o siebie ;)

reklama
No teraz to żeście mnie zestresowały... Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i serduszko się pojawi. Do lekarza planuję iść w przyszłym tygodniu, 06, albo 07.12 to będzie trochę ponad dwa tygodnie po planowanym terminie @. Nie za wcześnie?
Mysle ze wtedy juz powinnas zobaczyć sporo [emoji4] sama poszlam na pierwsza wiyte w 7+4 czyli 8tc i bylo piekne serduszko i u Ciebie tez tak bedzie [emoji4]
Nie stresuj sie bo to teraz jest ci zupełnie nie potrzebne [emoji4]

to takie osoby, które urodziły się przed czarnobylem mogą jeszcze rodzić? przecież są za stare.a nazywanie tego dziewczyną to lekkie niedomówienie. raczej powiedziałabym starsza pani. no tak starsze panie muszą robić te badania
Tu starsza pani urodzona przed czarnobylem byłam w szkole podstawowej jak po pochodzie 1 majowym szło się do szkoły pić to ***** :errr::errr:na które i tak było już za późno, chociaż Ty pewnie nie wiesz o czym mowa ;)i uwierz mi jestem zdrowsza niż niejedna 25 latka która ma problemy z zajściem czy jej donoszeniem to naprawdę nie ma reguły pierwsze dziecko rodzilam 20 lat temu gdy nie było jeszcze badań prenatalnych, nie robiło się bety nie było usg 3d i innych udogodnień które teraz są i z których warto korzystać
Każdy postępuje według własnego sumienia są kobiety która palą i nie dbają o. Siebie a rodzą zdrowe dzieci a tym które dbały się nie udaje
Jeśli nie masz żadnych plamień, bolu brzucha czy innych delegliwosci to warto poczekać do 6t przynajmniej ale jeśli czujesz potrzebę iść szybciej to idź :)

nie wydaje mi się bym ostro pojechała. osoba urodzona przed czarnobylem ma prawie 35 lat z tego co wiem lekarze zalecają rodzenie dzieci między 20-25 lat. prawda w oczy kole? mam to gdzieś.
Wiek miedzy 20-25 lat, to owszem najlepszy wiek jezeli chodzi o Nasza rozrodczosc. Ale to wcale nie znaczy ze kobieta będąca po 30 czy blizej 40 nie moze zajsc w ciążę!!! Aż mnie oczy zabolaly po tym co napisalas!
Poza tym teraz wiek odnośnie zachodzenia w ciążę bardzo sie przesunął. Kobiety teraz chca sie rozwijać, podróżować, kształcić sie. I dopiero wiekszosc z Nich swiadomie na dziecko decyduje kolo 30stki. I co Twoim zdaniem? Takie kobiety nie powinny zostac matkami bo dzieci najlepiej rodzic do 25 r zycia?[emoji32]
Boże widzisz i nie grzmisz[emoji48]

chyba mam prawo do własnego zdania? dla jednych priorytetem w życiu jest imprezowanie czy podróżowanie dla innych dziecko. to każdego sprawa jak sobie życie układa. tylko ,że jak młoda dziewczyna zajdzie w ciążę to każdy po cichu gada po co się spieszyła mogła się ustawić w życiu,koleżanki się bawią a ona siedzi w pieluchach itd. wiem bo sama tego doświadczyłam . ale jak baba po 40 zachodzi w ciążę to słowa nie wolno powiedzieć bo ona się decyduje na ,,świadome macierzyństwo''. tylko nie raz jest już za późno i nic nie pomoże starej d.... nawet botox, mam to gdzieś- poprawność polityczna. Boże widzisz i nie grzmisz...możecie mnie zlinczować

Ostatnia edycja:
chyba mam prawo do własnego zdania? dla jednych priorytetem w życiu jest imprezowanie czy podróżowanie dla innych dziecko. to każdego sprawa jak sobie życie układa. tylko ,że jak młoda dziewczyna zajdzie w ciążę to każdy po cichu gada po co się spieszyła mogła się ustawić w życiu,koleżanki się bawią a ona siedzi w pieluchach itd. wiem bo sama tego doświadczyłam . ale jak baba po 40 zachodzi w ciążę to słowa nie wolno powiedzieć bo ona się decyduje na ,,świadome macierzyństwo''. tylko nie raz jest już za późno i nic nie pomoże starej d.... nawet botox, mam to gdzieś- poprawność polityczna. Boże widzisz i nie grzmisz...możecie mnie zlinczować
Hehehe :D oczywiście że mass prawo do własnego zdania :D ale Ty chyba masz jakiś straszny problem ze swoim wiekiem i ciąża skoro takie zlosliwosci innym fundujesz ;) 18 czy 34 lata to na prawdę dla większości osób żadna różnica dopóki w tym wszystkim jesteś odpowiedzialną i świadomą mamą :) linczować pewnie nikt nie będzie bo zdalnie byłoby ciężko :D

Powiem tak, mam 22lata, zaszlam w ciaze majac 17, rodzilam majac niecale 18lat. Wiec wiem co to znaczy doswiadczyc takiego oceniania. O drugie dziecko staralam sie rok. Sama twierdze ze ja odobiscie nie zdecydowalabym sie na ciaze w wieku powyzej 23-24lat. To jest moje zdanie i mój swiadomy wybor jak chce zyc.
Ale w zyciu nie przyszlo by mi przez myśl oceniac innych, właśnie ze wzgledu na to ze sama bylam oceniania i wiem jak czesto jest to bolesne i krzywdzące. Pewnie latwo ci oceniać bo nigdy nie znalazłaś sie w sytuacji ze zdecydowalas sie na dziecko bedac przed 30 a okazało sie ze zajscie w ciaze nie jest latwe i udaje sie np po kilku latach....Szczerze zycze zebys nie musiala sie przekonac na wlasnej skórze jak to jest..
Brak słów na twoje wypowiedzi, kompletny brak empatii i szacunku i kultury.

Powiem tak, mam 22lata, zaszlam w ciaze majac 17, rodzilam majac niecale 18lat. Wiec wiem co to znaczy doswiadczyc takiego oceniania. O drugie dziecko staralam sie rok. Sama twierdze ze ja odobiscie nie zdecydowalabym sie na ciaze w wieku powyzej 23-24lat. To jest moje zdanie i mój swiadomy wybor jak chce zyc.
Ale w zyciu nie przyszlo by mi przez myśl oceniac innych, właśnie ze wzgledu na to ze sama bylam oceniania i wiem jak czesto jest to bolesne i krzywdzące. Pewnie latwo ci oceniać bo nigdy nie znalazłaś sie w sytuacji ze zdecydowalas sie na dziecko bedac przed 30 a okazało sie ze zajscie w ciaze nie jest latwe i udaje sie np po kilku latach....Szczerze zycze zebys nie musiala sie przekonac na wlasnej skórze jak to jest..
Brak słów na twoje wypowiedzi, kompletny brak empatii i szacunku i kultury.
dzięki nie potrzeba mi twoich ocen jesteś młoda i nic nie wiesz o życiu .

reklama
Do góry