reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Początek ciąży, pozytywny test. Heparyna/Kwas foliowy metylowany/ PILNA PORADA

A mamy ponieść odpowiedzialność karną, jeśli nałykasz się tabletek według naszego dawkowania i stanie Ci się krzywda..?
Lekarz poleca kwas foliowy według swojej wiedzy, każdy lekarz poleci inny suplement.
Dziwią mnie Twoje pytania o kwas foliowy jeśli go zażywa się przed staraniami już i pytanie o dietę, jeśli byłaś w 3 ciążach to naprawdę nie masz wiedzy co jest niewskazane ciężarnym? Czy trollujesz?
Dla sprostowania to dwie ciąże straciłam i każda uwaga jest dla mnie cenna. Zwłaszcza od osób w podobnej sytuacji do mojej.

reklama
Wiesz ile w ogóle jest dostępnych takich preparatów na rynku? Ilu ludzi pracuje na to by miały świetne opinie?
Dlatego pytam osób, które chcą się czymś podzielić.
No ale skoro jakieś już bralaś, to wiesz, co jest 🤷‍♀️ i nie wiem po co Ci lista 50 innych. Co Ci to da tak realnie? Na jakiej podstawie ktoś ma Ci polecić kwas foliowy? W sensie jaki jest stopień polecania bądź nie?
Bierzesz dawkę zaleconą przez lekarza. Nazwa produktu naprawdę jest sprawą drugorzędną. Chyba, że po konkretnym produkcie masz mdłości, to wtedy szukasz innego. Ale to dalej indywidualna sprawa bo osoba X będzie miec mdłosci po tym samym preparacie, a osoba Y nie.

No i tyle. Kierujesz się wskazaniami lekarza.

No ale skoro jakieś już bralaś, to wiesz, co jest 🤷‍♀️ i nie wiem po co Ci lista 50 innych. Co Ci to da tak realnie? Na jakiej podstawie ktoś ma Ci polecić kwas foliowy? W sensie jaki jest stopień polecania bądź nie?
Bierzesz dawkę zaleconą przez lekarza. Nazwa produktu naprawdę jest sprawą drugorzędną. Chyba, że po konkretnym produkcie masz mdłości, to wtedy szukasz innego. Ale to dalej indywidualna sprawa bo osoba X będzie miec mdłosci po tym samym preparacie, a osoba Y nie.

a wiesz, że ludzie nie biorą przez przypadek kwasu foliowego metylowanego? tylko np jak w moim przypadku przez mutację w genie, przez który owy kwas się nie wchłania i płód się nie rozwija prawidło.

a wiesz, że ludzie nie biorą przez przypadek kwasu foliowego metylowanego? tylko np jak w moim przypadku przez mutację w genie, przez który owy kwas się nie wchłania i płód się nie rozwija prawidło.
Tłumacz mi świat dalej :D

W dalszym ciągu nie wiem, na jakiej zasadzie, ktoś mialby Ci polecać. Produkt jak produkt i tyle.

Wierz mi, że w tej sytuacji nazwa, skład, info czy przy ciąży dziewczyny z danym preparatem nie miały niedoborów jest wartościową informacją.

Tłumacz mi świat dalej :D

W dalszym ciągu nie wiem, na jakiej zasadzie, ktoś mialby Ci polecać. Produkt jak produkt i tyle.
Nie mam zamiaru, w niczym mi nie pomogłaś. Nie otrzymam od Ciebie, żadnej wartościowej informacji. No wybacz, ale taka prawda. Strofowanie kogoś kto prosi o pomoc, wskazówki, dobre rady to idiotyzm. Być może tylko na tyle Cię stać :)

Wierz mi, że w tej sytuacji nazwa, skład, info czy przy ciąży dziewczyny z danym preparatem nie miały niedoborów jest wartościową informacją.
Ale niedobory to też indywidualna sprawa 🙈 musialabyś porownać wyniki badań przed suplementacją i po suplementacji i zobaczyć, ktore są najbardziej zbliżone do Twoich.

Again - bierz to, co brałas do tej pory w dawce wyznaczonej przez lekarza, a jak będziesz miec po danym preparacie mdłości, to wtedy szukaj innego.

To już tylko nadmienię apropo tych diet, bo tu widzę wyczerpujecie mocno temat z kwasem foliowym.
Na pewno w ciąży unikamy:
- używek
- produktów, które nie podlegają obróbce cieplnej tj. sery dojrzewające, wędliny dojrzewające ze względu na ryzyko listeriozy
- produkty z niepasteryzowanego mleka
- surowe mięso, ryby, jaja
- ryby wędzone na zimno

Przed ciążą powinnaś oznaczyć poziom kwasu foliowego, B12 i homocysteiny i na tej podstawie ustawić suplementację, najlepiej z dietetykiem klinicznym. Teraz w ciąży nie wiem czy jest sens to badać (czy badania wychodzą miarodajne). Do ustalenia z lekarzem. Sama mutacja nic nie mówi. Ma ją połowa społeczeństwa. W dodatku może, a nie musi prowadzić do problemów z przyswajaniem kwasu foliowego. Aktualnie foliany zaleca się powszechnie, nie tylko osobom z MTHFR. Dawka zależy od wielu czynników (stanu zdrowia, przeszłości położniczej, diety, oznaczonego poziomu). To, że któraś napisze, że brała 0,4 jak Ty możesz potrzebować 0,8. Preparat nie ma większego znaczenia, ważne, żeby była metylowana forma i tyle, chyba że chcesz preparat wieloskładnikowy, ale tu znowu- trzeba ustalić czego i w jakich ilościach Ty konkretnie potrzebujesz (Wit d, B12, jod itd)

reklama
Przed ciążą powinnaś oznaczyć poziom kwasu foliowego, B12 i homocysteiny i na tej podstawie ustawić suplementację, najlepiej z dietetykiem klinicznym. Teraz w ciąży nie wiem czy jest sens to badać (czy badania wychodzą miarodajne). Do ustalenia z lekarzem. Sama mutacja nic nie mówi. Ma ją połowa społeczeństwa. W dodatku może, a nie musi prowadzić do problemów z przyswajaniem kwasu foliowego. Aktualnie foliany zaleca się powszechnie, nie tylko osobom z MTHFR. Dawka zależy od wielu czynników (stanu zdrowia, przeszłości położniczej, diety, oznaczonego poziomu). To, że któraś napisze, że brała 0,4 jak Ty możesz potrzebować 0,8. Preparat nie ma większego znaczenia, ważne, żeby była metylowana forma i tyle, chyba że chcesz preparat wieloskładnikowy, ale tu znowu- trzeba ustalić czego i w jakich ilościach Ty konkretnie potrzebujesz (Wit d, B12, jod itd)
Uzupełniajac tę wypowiedź: jak najbardziej można zrobić badania z krwi w ciąży i na ich podstawach modyfikować suplementację. Homocysteina u niektórych spada fizjologicznie w ciąży (i jest z tym pewien dylemat dot. metylowanego folianu, ale nie uprzedzajmy faktów). Wyjściowo wszystkim zalecane jest 800 mikrogramów metylowanego folianu i taka dawka powinna być w suplementach dla ciężarnych dla I trymestru. Czy brać suplement dla ciężarnych, czy pojedyncze witaminy i jakiej firmy, to trudno powiedzieć. Fakt jest taki, że żaden metylowany folian nie jest lekiem, a zatem nie ma pewności, co tam tak naprawdę jest. Także warto brać z firm, które mają jakąś renomę lub konsumenckie testy.

@Natasza12345 Wraz z kreskami na teście przede wszystkim odstawiasz alkohol itp. o czym pisała @loumarie Ale tak poza tym, to z dnia na dzień nie zmienia się drastycznie zapotrzebowanie na witaminy i minerały, więc kontynuuj dawki, które bierzesz, skoro lekarz nie przestrzegał Cię, że w ciąży masz coś odstawić.

Są portale z porównaniami składów, można sobie tam poczytać, ale podoba mi się napisany powyżej przytomny komentarz o mdlosciach - jakby wzięły Cię mdłości za kilka tygodni, to może okazać się, że jesteś w stanie łykać tylko jedna tabletkę supli dla ciężarnych a garsc pojedynczych będziesz zwracać.

Do góry