reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Płeć dziecka

reklama
Ale tutaj naprawdę nie trzeba studiować medycyny aby to wiedzieć. Czasami nawet wystarczy posłuchać lekarza.
otóż mój lekarz ginekolog, Pani Doktor na prenatalnych i kolejny Pan Doktor w szpitalu ( traf chciał że w 12tygodniu miałam wizytę u ginekologa, następnego dnia prenatalne i tego samego dnia oddział w szpitalu z powodu krwotoku ) stwierdzili, że to 100% facet bo ma wszystko co powinien mieć facet między nogami i ani jedno z nich nie użyło sformułowania "wyrostek płciowy".

Ok. Nie nazywajmy więc tego jeszcze siusiakiem tylko wyrostkiem - ok ok ok, ale jest jednak ogromna różnica między wyrostkiem męskim a damskim.

otóż mój lekarz ginekolog, Pani Doktor na prenatalnych i kolejny Pan Doktor w szpitalu ( traf chciał że w 12tygodniu miałam wizytę u ginekologa, następnego dnia prenatalne i tego samego dnia oddział w szpitalu z powodu krwotoku ) stwierdzili, że to 100% facet bo ma wszystko co powinien mieć facet między nogami i ani jedno z nich nie użyło sformułowania "wyrostek płciowy".

Ok. Nie nazywajmy więc tego jeszcze siusiakiem tylko wyrostkiem - ok ok ok, ale jest jednak ogromna różnica między wyrostkiem męskim a damskim.
Niektórzy lekarze tak sobie żartują albo są niedouczeni w sprawie rozpoznawania płci, bo rozpoznawanie płci jest dla nich najmniej istotne w tym zawodzie :) W 12 tc „pomiędzy nogami” ma każdy płód. Moja córka w 12 tc też „miała pomiędzy nogami”, ale nachylone równolegle do kręgosłupa, a syn miał zadarte do góry i bardziej w kształcie kuleczki.

Nie wiem kogo chcesz przekonać, ale naprawdę narządy płciowe rozwijają się później. Więc w 12 tc nie widać jeszcze nic.
Mam jednak wrażenie, że nie do końca rozumiesz co oznacza wyrostek płciowy. To nie jest ani penis ani wargi sromowe. I różnica polega tylko na jego ułożeniu.

Bo generalnie ten wyrostek u chłopaka czasem jest tak wysoko, że faktycznie dla laika może być "penisem" i nie ma właściwie, żadnej szansy żeby opadł więc i wyszła z tego dziewczynka. U mojego syna też tak było.
Nie zmienia to faktu, że narządy w tym momencie nie były wykształcone - ba w 14tc byłam na USG i w 4/5D było wyraźnie widać, że te narządy wykształcone nie są i dopiero lekarka pokazywała, gdzie się będą tworzyć - niemniej też było wiadomo, że z takiego wyrostka to praktycznie 100% chłopca

reklama
Niektórzy lekarze tak sobie żartują albo są niedouczeni w sprawie rozpoznawania płci, bo rozpoznawanie płci jest dla nich najmniej istotne w tym zawodzie :) W 12 tc „pomiędzy nogami” ma każdy płód. Moja córka w 12 tc też „miała pomiędzy nogami”, ale nachylone równolegle do kręgosłupa, a syn miał zadarte do góry i bardziej w kształcie kuleczki.
Bo faktycznie, dyplomowani lekarze są niedouczeni, ale babki na forum to już pełne habilitacje z wyróżnieniami 😄

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry