reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Plany imiennicze - czyli wszytko o imionach

Dla dziewczynki chciałam Selena, bardzo mi się to imię podoba..

Okazał się chłopiec więc myślałam o Tobias (mieszkam na stałe w Niemczech, więc szukam niemieckich imion) lub Fabian
Niestety mój mąż uparł się na swoje imię z dodatkiem Junior ;/ Ja się nie zgadzam, ale on jest uparty jak osioł

reklama
Ja nieprzepadam za juniorowaniem- kazdy powinien miec swoje imie- jest odrebną jednostką:)

A co do niemieckich imion :) Tobias(z) to imie pochodzenia hebrajskiego a nie germańskiego :), Fabian z kolei jest imieniem łacińskim a Selena :) to typowo greckie imie- i takie też ma pochodzenie:)

Wiem że nie chodziło Ci o to że to imiona niemieckie- ale napisałam tak dla ciekawości- może będziesz zaiteresowana etymologią imion:)

die_perle fajnie, że Twój się zgodził na imię, które wybrałaś. Może ja też powinnam zacząć mówić o dzidzi imieniem, które wybiorę, to się przyzwyczai. No ale najpierw musimy poznać płeć, bo przecież nie mogę się do chłopca zwracać babskim imieniem i na odwrót. :-)
Absolutnie się z Tobą zgadzam z tym „juniorowaniem”. U mnie w rodzinie jest natomiast zwyczaj, że drugie imię dziecko ma po dziadku lub babci i to mi się bardzo podoba i moje dziecko też tak będzie mieć. Natomiast pierwsze koniecznie powinno być oryginalne.

navaspace Selena piękne imię. I jakie ładne znaczenie, bo Selena to po grecku księżyc. O jak żałuję, że pierwsza na nie wpadłaś. Czy mogłabym ewentualnie podkraść to imię dla mojego maleństwa jak się okaże dziewczynką? (wiem, że D się pewnie nie spodoba, ale zapytać zawsze mogę)

[FONT=&quot]Co do męskich mój też uparł się na Jasia i nic innego, a ja powiedziałam, że po moim trupie.[/FONT]

Ja jakoś czuje że będzie siusiak....albo to kwestia nadziei??? sama nie wiem.. może to dlatego że mam już córe ??
z kolei jak się gdzieś przejdę po dziecięcych stoiskach to dziewczyśkie kienie zapierają dech w piersiach i wtedy człowiek sobie mysl ze taka mała Lalunia byłaby ekstra:p
Ciekawam co ten mój Małż wymyslil z damskich imion..wiem ze ta Ingrid mu sie podoba- ale ja nie lubie imion rzenskich ktre nie konczą sie na -a
a co do drugiego imienia- u mnie tez taka tradycja byla- ja i siostra mamy po babcach- Helena (ja) Halina(siorka) , ale przy mojej córce złamałam tę tradycje:p i moje dziecię ma na drugie LAILA...

U mnie na całe szczęscie nie nadałam po matce mojego ex meża- bo nienawidze ździry(przepraszam) bardziej jak psa....- choć pieski lubie....

reklama
ja czuje że chlopak bedzie, jak gdzies ogladam ciuszki to od razu mnie ciągnie na chłopięce nawet na dziewczęce nie patrze hehe. Zobaczymy jak to bedzie :)
Mi się najbardziej podoba ostatnio Olivier , Jakub( ale strasznie teraz to imie sie popularne zrobiło) , Jaś , Marceli a dla dziewczynki Gabrysia i Blanka - a na drugie bym chciała dać po mojej mamie Ewa - jeśli oczywiście byłaby dziewczynka;-).

Do góry