reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Plamy, suche miejsca na skórze 7 miesięcznego niemowlęcia

Domi9685

Zaciekawiona BB
Dzień dobry,
Chciałabym się dowiedzieć czy któraś z mam
miała może taki przypadek. Niemowlę skończone 7 miesięcy dostaje od czasu do czasu takie suche plamki. Nie są bardzo widoczne (do zrobienia zdjęcie użyłam dodatkowego źródła światła), natomiast czuć je podczas pielegnacji. Wcześniej dostał takich plam 2 razy (pediatra stwierdził, że to sucha skóra i zalecił stosowanie emolientow) teraz plamy znów się pojawiły ale też na rączce. Ja się zastanawiam czy to może być alergia na banany. Czy może ktoś spotkał się z takim czymś na skórze dziecka?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Załączniki

• IMG_7944.jpeg
    IMG_7944.jpeg
    253,3 KB · Wyświetleń: 2 254
  • IMG_7945.jpeg
    IMG_7945.jpeg
    263,9 KB · Wyświetleń: 424
  • IMG_7946.jpeg
    IMG_7946.jpeg
    231,6 KB · Wyświetleń: 407
  • IMG_7947.jpeg
    IMG_7947.jpeg
    210,2 KB · Wyświetleń: 498
reklama
reklama
Alergolog poleciła smarowanieCiclfate
U nas dermatolog też zaleciła ten krem i pomógł niestety tyle, co umarłemu kadzidło. To już lepsze efekty dała na takie zmiany skórne zwykła maść cynkowa (cicalfate chyba też w składzie ma cynk, ale mogę sie mylić). Piszę o tym dlatego, że nie jest to krem najtańszy a widzę, że lekarze lubią go polecać. Chętnie się dowiem później, czy Wam pomógł

U nas dermatolog też zaleciła ten krem i pomógł niestety tyle, co umarłemu kadzidło. To już lepsze efekty dała na takie zmiany skórne zwykła maść cynkowa (cicalfate chyba też w składzie ma cynk, ale mogę sie mylić). Piszę o tym dlatego, że nie jest to krem najtańszy a widzę, że lekarze lubią go polecać. Chętnie się dowiem później, czy Wam pomógł
U nas nieźle pomaga na zaczerwienienia pod pielucha. Ale właśnie na takie żółte suche placki na kończynach to mi się nie widzi w ogóle nic cynkowego. Myślałam, żeby to natluscic, ale brak mi motywacji

U nas nieźle pomaga na zaczerwienienia pod pielucha. Ale właśnie na takie żółte suche placki na kończynach to mi się nie widzi w ogóle nic cynkowego. Myślałam, żeby to natluscic, ale brak mi motywacji
Łagodzi i plamki stają się łagodniejsze, ta skóra jest bardzo wysuszona, ale u nas problem jest taki, żę podczas jedzenia robią się kolejne plamki.
Naprawdę nie wiem co robić, jak go karmić, w testach zerowe, a plam dostaje.
A u was jaki był problem? z czego wynikają plamki? alergia?

A z jakiego powodu były zmiany skórne? Alergia? Pytam ponieważ mamy problem z alergią.
Badania wykazały kilka alergenów, pomimo ich odstawienia i jedzenia tego co w badaniach nie uczula i wcześniej nie było objawów alergii teraz w zasadzie po wszystkich wychodzą palmy. Zaczynam wariować co dawać do jedzenia i czy to w ogóle alergia.
Tak, tak wizyta u lekarza :) Ale szukam mam które też miały podobny problem.

A z jakiego powodu były zmiany skórne? Alergia? Pytam ponieważ mamy problem z alergią.
Badania wykazały kilka alergenów, pomimo ich odstawienia i jedzenia tego co w badaniach nie uczula i wcześniej nie było objawów alergii teraz w zasadzie po wszystkich wychodzą palmy. Zaczynam wariować co dawać do jedzenia i czy to w ogóle alergia.
Tak, tak wizyta u lekarza :) Ale szukam mam które też miały podobny problem.
Tak, u nas na 99,9% alergia pokarmowa. Tylko na skórze twarzy widoczna, ostatnio też takie plamki suche pojawiły się na pleckach i klatce piersiowej. Syn niedługo skończy 15 miesięcy. Na razie nie robiłam testów alergicznych, radzimy sobie obserwując, zapisując co dokładnie było jedzone i eliminując podejrzane produkty. Ja w zasadzie od prawie roku jestem na diecie bez bmk, bananów, soi i jeszcze kilku innych produktów, które wyśledziłam, że szkodzą Małemu (karmię go jeszcze piersią). U nas żadne kremy nie dały efektu, jedyne co, to właśnie nie podawanie alergenu.
Doskonale Cię rozumiem z wariowaniem, bo ja też miewam takie momenty, gdzie już sama nie wiem, co zaszkodziło i co takiego z jedzenia może być kolejnym podejrzanym. Ktoś wcześniej wspomniał o tym, że może być jakaś chemia/konserwant, który ma taki efekt i ja się też skłaniam ku tej opcji, bo zdarzają nam się reakcje alergiczne po niektórych pokarmach, które uważałam za bezpiecznie i sprawdzone. Np. synek je czasem cytrusy: mandarynki i cytryny mu absolutnie nie szkodzą, ale raz trafiliśmy na pomelo, które prawdopodobnie było bardzo mocno spryskane i na drugi dzień cała buzia była w czerwonych plackach.
Chciałabym dać Ci jakąś skuteczną radę, ale poza tym, że musisz obserwować i najlepiej prowadzić dzienniczek z tym, co było jedzone, nie mam żadnych porad, bo śledzenie alergii to żmudna robota.

reklama
Tak, u nas na 99,9% alergia pokarmowa. Tylko na skórze twarzy widoczna, ostatnio też takie plamki suche pojawiły się na pleckach i klatce piersiowej. Syn niedługo skończy 15 miesięcy. Na razie nie robiłam testów alergicznych, radzimy sobie obserwując, zapisując co dokładnie było jedzone i eliminując podejrzane produkty. Ja w zasadzie od prawie roku jestem na diecie bez bmk, bananów, soi i jeszcze kilku innych produktów, które wyśledziłam, że szkodzą Małemu (karmię go jeszcze piersią). U nas żadne kremy nie dały efektu, jedyne co, to właśnie nie podawanie alergenu.
Doskonale Cię rozumiem z wariowaniem, bo ja też miewam takie momenty, gdzie już sama nie wiem, co zaszkodziło i co takiego z jedzenia może być kolejnym podejrzanym. Ktoś wcześniej wspomniał o tym, że może być jakaś chemia/konserwant, który ma taki efekt i ja się też skłaniam ku tej opcji, bo zdarzają nam się reakcje alergiczne po niektórych pokarmach, które uważałam za bezpiecznie i sprawdzone. Np. synek je czasem cytrusy: mandarynki i cytryny mu absolutnie nie szkodzą, ale raz trafiliśmy na pomelo, które prawdopodobnie było bardzo mocno spryskane i na drugi dzień cała buzia była w czerwonych plackach.
Chciałabym dać Ci jakąś skuteczną radę, ale poza tym, że musisz obserwować i najlepiej prowadzić dzienniczek z tym, co było jedzone, nie mam żadnych porad, bo śledzenie alergii to żmudna robota.
Też się sklaniam ku opcji chemia/ konserwant bo ziemniak jest zerowy w testach i raz plamy są, a innym razem nie ma.
Oszaleć można.
Najgorsze jest to, że ostatnio prawie po wszystkim plamy wyskakują.

Do góry