reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze smakołyki Naszych Smyków

Kisiel lub budyń.
Gruszkę zetrzeć na tarce do owoców dolać 50 ml wody, zagotować. W 40 ml wody rozpuścić dwie płaske lyżeczki mąki ziemniaczanej, dodać to do gruszki, zagotować chwilke. I tym sposobem mamy kisiel. Jak chcemy budyń to do lekko przestudzonej masy dodajemy 3 miarki mleka mm rozrobionego w 30 ml wody. Wychodzi taki klajsterek. Troche ciężko się tym karmi, ale sądząc po zadowolonej minie i domaganiu się więcej rykiem to musi smakować.

Rizotto z kurczakiem.
Marchewka z groszkiem, kurczak, ryż gotuje w parowarze do miękkości(ja robię na oko). Potem miksuję osobno mięsko i osobno ryż z warzywami i na końcu mieszam razem i dodaje masełko.

Dla dzieci z problemami z kupką polecam przecier ze słiwek kalifornijskich. Śliwki namoczyć na noc i rano zmiksować. Ja już Miśkowi nie podaje, bo mi po tym robił 10 razy kupke.

Pytanie do Corin. Na zdjęciu widziłam że Ewunia już marchewkę w całości obraca:-). Tą marchewkę gotujesz normalnie i jej dajesz?
Czy daje już ktos biszkopty do rączki? Jak tak, to jak dzieciaczkom idzie? Nie dławią się, bo tego się najbardziej obawiam?

reklama
Super przepisy na pewno skorzystam;)
Mój mały dziś z apetytem zjadł marchewkową z ryżem super ,chyba juz zdrowieje:)

Tak w ogóle to Szymkowi bardzo mało podaję dodatkowych pokarmów ponieważ nie chce ich jesc :)

mięsko my użyliśmy z królika (z Kacprem używałam indyka) ugotować, oddzielnie ugotować marchewkę z jabłkiem, wrzucić do blendera dodać masełka lub oliwy z oliwek i gotowe Hani smakowało ;)

Dziewczyny, co Wasze maluchy już jedzą? Ja już nie wiem co mam mojej dawać, ciągle ten sam zestaw ma.

reklama
Hej daga0707,ja Igorkowi już od m-ca gotuję zupki (wcześniej dawałam słoiczki).Zupka z brokuła: 2 różyczki z brokuła, marchewka, kawałeczek pietruszki, ziemniaczek i kawałeczek piersi z kurczaka. Gotuję, miksuję i dodaję troszkę masełka. Bardzo mu to smakuje. Zamiast ziemniaczka można dać troszkę ryżu albo makaronu i bez brokua ugotować albo dodać kalafiora.Na deser albo podaję słoiczki albo jabłuszko starte z połówką banana i to oczywiście zmiksowane. Czasem dodaję do tego biszkopcika żeby zagęścić.Smacznego

Do góry