reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze ruchy

mi sie zdaje że dziewczyny chciały przekazac wiedzę teoretyczną, ale jak czujecie że to ruchy to w to wierzcie i koniec :) medycyna musi duzo jeszcze zrobic nie każda jje scieżka jest poznana, ludzie chodza po księżycu a na ziemi na wózkach jeżdzą, ja wam powiem ż eteż cos czuje jezeli to jelita to mam to po raz pierwszy a zawsze wsłuchiwałam sie w swoje ciałko a jak dzidzia to niech zdrowo szaleje :)każda z nas jest inna i ma prawo do swoich odczuc :) dobrze że wsłu****emy sie w swoje ciała i obserwujemy zmiany badamy ile kg nam przybyło czy staciłysmy i wzajemnie nie zabierajmy tego sobie :) po prostu sie cieszmy :)

reklama
Wiecie szczerze nie wiem co o tym myslec. Boze jak juz bym chciała czuc fasolinke:)Jesli takie uczucia to wmawianie sobie to ja chetnie to zrobie bo jak cos chlupnie w brzusiu odrazu wobrazam sobie ,ze moj robaczek i jest mi wtedy cudownie.A tak z ciekawosci jestescie na 100%pewne ,ze to nie ruchy dziecka??z tego co mi sie wydaje rzadna z nas nie jest ginekologiem połoznikiem by miec pewnosc 100% wiec troszke daje do myslenia:)
Ja wierze w ten 18 tydz ale tez marze ,ze te ruchy to juz moje dziecko:)

Monika poczytaj sobie w fachowych książkach, w internecie, zapytaj swojego lekarza. Odczuwamy teraz silniej ruchy jelit, bo są one przyciskane przez powiększającą sie macice do powłok brzucha:-) Ruchy odczuwamy, gdy dzidziusiowi zacznie się robić ciasno w mieszkanku:-) W 18/20 tyg będą jeszcze bbb delikatne - jak muśnięcie motyla. Ale im ciaśniej będzie tym kopniaki będą silniejsze - będą budzić w nocy a jak dostaniesz w przepone stracisz oddech na moment:-D Na razie dzieciaczki nurkują swobodnie i nie można czuć kopniaka dzidzi, która waży ok 7 g.. Poczekaj cierpliwie:tak::tak::tak:

mi sie zdaje że dziewczyny chciały przekazac wiedzę teoretyczną, ale jak czujecie że to ruchy to w to wierzcie i koniec :) medycyna musi duzo jeszcze zrobic nie każda jje scieżka jest poznana, ludzie chodza po księżycu a na ziemi na wózkach jeżdzą, ja wam powiem ż eteż cos czuje jezeli to jelita to mam to po raz pierwszy a zawsze wsłuchiwałam sie w swoje ciałko a jak dzidzia to niech zdrowo szaleje :)każda z nas jest inna i ma prawo do swoich odczuc :) dobrze że wsłu****emy sie w swoje ciała i obserwujemy zmiany badamy ile kg nam przybyło czy staciłysmy i wzajemnie nie zabierajmy tego sobie :) po prostu sie cieszmy :)

Nie rozumiem - co ma tu robić medycyna. Nikt nie powiedział ,że 18/ 20 tydz - ot tak sobie. Były robione tysiące badań. Nie rozumiem, dlaczego tak wam zależy. Na wszystko przyjdzie czas. No chyba, że lubicie życie w iluzji.....................

Mnie też się wydaje że na wszystko przyjdzie czas i póki co czekam cierpliwie. Czasem czuję lekkie bulgotanie czy smyranie ale wydaje mi się że to właśnie jelita, a nie moje maleństwo. Nie chcę sobie niczego wmawiać - wolę poczekać i mieć pewność że to właśnie to. To przecież już i tak niedługo :tak::tak::tak:

jezeli dziewczyny czują ruchy to mają to tego prawo to ich ciała i ich odczucia i niech nikt tego nie osądza

a z tymi badaniami to jest tak że dużo sie zmienia - ludzie chodzą po księzycu a ludzie na ziemi na wózkach jezdzą- lekarze tez wiele rzeczy nie wiedzą i nie traktowałabym ich jak wyroczni to też ludzie

cieszmy sie z stanu w jakim jestesmy po to powstał ten wątek żeby pisac MIŁO a nie KRYTYKOWAC

ja sie już wypowiadac nie bede jak ktos ma ochote powieszac sobie i pokrytykowac niech pisze - ja już reagowac na to chyba nie bede - piszmy swoje :) i cieszmy sie bo stan w którym jestesmy jest piękny!!!!

tak sobie tu weszłam do was poczytać bo moja siostra jest w pierwszej ciąży z terminem na poczatek kwietnia i tez twierdzila ze czuje ruchy i ja jako starsza wredna siostra znowu pozbawiłam ja złudzeń hihi (tak jak powiedziałam jej ze nie ma Mikołaja). No nie ma szans żeby czuć ruchy w 12,13 tygodniu - po prostu jest to nie mozliwe z prostej przyczy - tu nie jest medycyna tylko prawa fizyki - dziecko jest tak lekkie ze po prostu jego ruchy nie sa wystraczajace mocne abysmy je poczuły. Ale zdaża sie i to medycyna potwierdza ze można poczuć ruchy w 16 tygodniu. więc nie musicie czekać do 20. Przecież każde dziecko jest inne gabarytowo (mój Michał był zawsze o 2 tygodnie większy ). Ja w pierwszej ciąży też myślalam w 15 tygodniu że to ruchy ale faktycznie to nie bylo to. 3 tygodnie późnije już byłam pewna. W drugiej ciazy poczulam w 17 tygodniu. pamietajcie że też ważne jest gdzie jest lożysko usytuowane, ile wazy mama - szczupłe beda czuc wczesniej niz puszyste, jak silne są miesnie brzucha, jak duże jest dziecko itp.
Pozdrawiam i zycze spokojnej ciąży :)

jezeli dziewczyny czują ruchy to mają to tego prawo to ich ciała i ich odczucia i niech nikt tego nie osądza

a z tymi badaniami to jest tak że dużo sie zmienia - ludzie chodzą po księzycu a ludzie na ziemi na wózkach jezdzą- lekarze tez wiele rzeczy nie wiedzą i nie traktowałabym ich jak wyroczni to też ludzie

cieszmy sie z stanu w jakim jestesmy po to powstał ten wątek żeby pisac MIŁO a nie KRYTYKOWAC

ja sie już wypowiadac nie bede jak ktos ma ochote powieszac sobie i pokrytykowac niech pisze - ja już reagowac na to chyba nie bede - piszmy swoje :) i cieszmy sie bo stan w którym jestesmy jest piękny!!!!

Kto tu kogo krytykuje???????????? Dziewuszki są po raz pierwszy w ciąży a my jako doświadczone już ciężarówki:-) wyaśniamy wątpliwości. Ja w pierwszej ciąży poczułam ruchy po skończeniu 18 tyg - teraz mam nadzieje, że poczuje trochę wcześniej - podobno tak jest przy drugiej ciąży:-D

reklama
Postanowiłam napisac na tym wadku ostatni post poniewaz tu chciały wypowiedziec sie dziewczyny ktorym nawet jesli wydaje sie ,ze cos czuja to chciały sie pochwalic hmmmmmm teraz zostały tylko te PEWNE,ze to nie ruchy dziecka.Niesety wielka szkoda.
Powodzenia

Do góry