reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze przeziębienie chyba...

G

goszczaca

Gość
Dziewczyny co mam robić, strasznie jestem spanikowana. Moje dziecko pierwszy raz złapał infekcje i nie wiem, co już myśleć. Najlepsze jest to, że w nocy miał stan podgoraczkowy nie spał 3 godziny, z rana dostał mleko i wszystko zwymiotowal. Ze trzy razy do tej pory zdarzyło mi się kaszlnac, temperatura ok 38 st. Podalam mu syrop; dwie kupki o normalnej konsystencji bardzo śmierdzące bez śluzu, zastanawia mnie fakt, że mało sika; a non stop kuca na podłodze i steka jak by chciał zrobić siku a nie może. Nie wiem czy to grypa, przeziębienie czy infekcja drog moczowych:( poradzcie mi coś; ( strasznie się martwię.

reklama
a ile pisze na ulotce? Daj tyle ile jest wskazane dla jego wagi- a nie wieku.
Lipomal możesz podawać ale temperatury nie zbije.
Ja bym podała IBUM- ma dodatkowo działanie przeciwzapalne więc jak już trzeba faszerować dziecko farmakologią to zawsze lepiej dodatkowo działać na stan zapalny.
Tak jest w ulotce i doktorka zalecila naprzemiennie z ibufenem forte. Ogólnie myślałam, żeby zamiast syropu paracetamol dac czopka ale za mała dawka jest w czopku.

reklama
Podaj zalecana dawkę syropu bo jak dasz mniej to temperatura wróci szybko i juz sama nie będziesz wiedziała co robić i ile czego podać..
To pierwsza choroba małego więc trochę chemii mu nie zaszkodzi :)
Podawaj co 8 godzin chyba, że gorączka już nie będzie wracała, albo co 4 zamiennie z IBUFENEM
Choć ja mimo wszystko podawałabym IBUfen

Jak masy problem z podaniem syropu w tak dużej dawca bo dziecko Ci nie chce wypić to daj ten IBUFEN forte. Pewnie będzie 4 ml albo 3 zamiast 8...zawsze to łatwiej podać.

Jak masy problem z podaniem syropu w tak dużej dawca bo dziecko Ci nie chce wypić to daj ten IBUFEN forte. Pewnie będzie 4 ml albo 3 zamiast 8...zawsze to łatwiej podać.
No właśnie ten ibufen forte podaje się 2.5 ml. Co 8 godzin, a doktorka stwierdziła że do poniedziałku dawać na przemiennie żeby drgawek nie dostal w razie nawrotu ostrej gorączki. Będzie hardcore:/
Jestem przerażona tym wszystkim, ale i tak się dobrze uchowal. Co prawda raz miał katar, ale to moczeniu nóg w morzu jak byliśmy na wakacjach, było czyszczenie nosa ; a to dla mnie nowość to co muszę robić :szok:

Po pierwsze to jakie drgawki? Ma ponad 38 stopni goraczki, a nie 40 wiec nie przesadzajmy z drgawkami. Ja u mojego zawsze stosuje Nurofen, bo szybciej i dluzej dziala, ale byly takie okresy, ze po 4h mu wracala temperatura wiec wtedy dawalam naprzemiennie z paracetamolem z tym, ze na mojego paracetamol kiepsko dziala, temperatura spada mu powoli i zawsze zatrzymuje soe gdzies na 37,3 nizej nie spada. Jest teraz w aptekach Apap Forte dla dzieci z m iejsza dawka do polkniecia. Na pewno sama nie dawaj mniejszej dawki, bo po prostu lek nie.zadziala.

Po pierwsze to jakie drgawki? Ma ponad 38 stopni goraczki, a nie 40 wiec nie przesadzajmy z drgawkami. Ja u mojego zawsze stosuje Nurofen, bo szybciej i dluzej dziala, ale byly takie okresy, ze po 4h mu wracala temperatura wiec wtedy dawalam naprzemiennie z paracetamolem z tym, ze na mojego paracetamol kiepsko dziala, temperatura spada mu powoli i zawsze zatrzymuje soe gdzies na 37,3 nizej nie spada. Jest teraz w aptekach Apap Forte dla dzieci z m iejsza dawka do polkniecia. Na pewno sama nie dawaj mniejszej dawki, bo po prostu lek nie.zadziala.
Dzięki serdeczne za info odnośnie apapu, nie wiedziałam że jest..Musze męża pogonić do apteki.
A nurofen dawkuje się jak ibufen?

reklama
Dzięki serdeczne za info odnośnie apapu, nie wiedziałam że jest..Musze męża pogonić do apteki.
A nurofen dawkuje się jak ibufen?
Przeczytaj na ulotce. Bo ja stosowalam zawsze Nurofen Forte, Ibufenu nigdy. Wlasnie teraz wszedl ten Apap i dobrze, ze w koncu zrobili taki forte, bo moj chyba ok 15ml musial polykac i mial odruchy wymiotne.

Do góry