reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pierwsze prenatalne przez brzuch?

reklama
W 1 ciazy mialam i transwaginalnie i przez brzuch. W 2 ciazy mialam najpierw przez brzuch, a ze bylo wszystko ladnie widoczne to lekarz juz transwaginalnie nie robil.

U mnie w pierwszej ciąży przez brzuch, w drugiej i tak i tak bo się troche drugie dziecko schowało. To chyba zależy od tego czy przez brzuch uda sie wszystko zobaczyć i pomierzyć.

Część pomiarów miałam robione przez brzuch, a część transvaginalnie bo przez moją wagę nie wszystko udało się uwidocznić. Suma summarum wszystko udało się pomierzyć

I tak i tak, ogółem dziecko nie chciało się dobrze obrócić więc lekarka kombinowała jak mogła, żeby pomierzyć, a finalnie i tak mi kazała zjeść coś słodkiego, pochodzić i wrócić na pomiar ponowny, licząc, że w tym czasie dziecko zmieni pozycję

U mnie było przez brzuch i trzeba było wejść z pustym pęcherzem. Radzę też raczej niską bieliznę, żeby się żelem nie pobrudzić w trakcie badania.
Widziałam pacjentki, które lekarz odsyłał np. na siku albo zjedzenie czegoś słodkiego, żeby się dziecko zaruszało odpowiednio. Moje normalnie fika na USG jak szalone, a na prenatalnych akurat spało, ale jakoś poszło ;)

reklama
Ja miałam tylko przez brzuch. W 12tygodniu.
Na pół godziny przed wizytą zjadłam batonika.
Trochę miała obawy czy lekarka zobaczy wszystko to co ją interesuje, gdyż miałam wtedy sporą nadwagę, ale jakoś się udało.
Może to też kwestia sprzętu jakim dysponują czy wszystko dobrze widać pomimo sporej tuszy .

Do góry