reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pierwsze kroki

Elusia moja też stawała na paluszkach, teraz też zdarza się, ale już częściej stoi na całej stopie i tak jak Pudzianek Natolin chodzi przy meblach, stole, fotelach, kaloryferach, drzwiach po prostu wszędzie, puszcza się raz na jakiś czas i po chwili siada na swoje 4 literki.

reklama
u nas tez zaczyna sie chodzenie przy meblach. Boczkiem:)
Ja chcialam ostatnio kupic buciki, ale Maura ma za mala stopke na takie porzadne do chodzenia. Zaczynaja sie od rozmiaru 18-19, a ona dopiero 16 ma. Pierwsze buciki dostanie wiec na jesien-zime. Jak juz zacznie sama chodzic. Na dworze staram sie jej nieumozliwiac chodzenia, a w domku na boso:)

no własnie tak jest z tymi rozmiarami,ja się bardzo cieszę bo jak pojechaliśmy do tego sklepu to trafiliśmy na fajna panią która dokładnie wypytała mnie co mały juz potrafi robić i czy buciki juz trzeba na pewno kupić,wymierzyła dokladnie stopkę,dobrała nr,pokazała mi jak ubierać i tak oto mamy pierwsze buciki nr 19:-)

Renata , a jakie macie buciki? możesz je polecić?ja też mam zamiar kupić , ale sama niewiem jakie:confused:
Dziś wypowiadał się w tv ortopeda, i mówił , że nie zaleca się trzymać dziecka w chodziku , że jeśli już to do max 30min, i najlepsze dla dziecka są bose stopki, a podłoże to trawka, piasek
No i zwrócił uwagę, by korygować postawę w jakiej dziecko siedzi ,tzn. aby siedziało z wyprostowanymi nóżkami albo lekko zgiętymi stopami do siebie, a nie siadało np na nodze pośladkiem, czy też z jedną nogą zgiętą do tyłu:szok: a moja czasem sobie tak siadała. To chyba tyle, jak sobie przypomnę coś jeszcze to dopisze.

Elusia moj tez siada w tak roznych pozycjach,ze tylko smiac sie chce ale ja nie widze w tym niczego zlego.Butow narazie nie mamy, bo poki jest cieplo ,to boso ile sie da:-).Jeszcze sie nachodzi w butach

a no takie mamy:-)

DSC02927.jpgDSC02928.jpg

ja tez wolalabym boso ale naogladalam się jak u mojej szwagierki mala boso caly czas i pierwsze buty to byly niestety już buty ortopedyczne:-(

ja na cały dzien nie ubieram,jak jetseśmy na ogrodzie na trawie to bosak,jak w domu jest czworakowanie i wiem że jak tylko sie znajdzie jakaś podpórka to zaraz jest wstawanie to wtedy w butach żeby ładnie uczyl sie stópki stawiać.

Ostatnia edycja:
Renatka no to nieciekawie z tą córką szwagierki, nam dziś rehabilitantka zaproponowała, że za miesiąc możemy śmiało skonsultować się z ortopedą, żeby zobaczył małą , jak aczyna okres pionizacji i stawia pierwsze kroki.
Tylko chyba będziemy musiały prywatnie, bo z tego co pisała Ladygab na ogólnym, to się bardzoooo długo czeka:tak:

reklama
Do góry